Alpenweerpraat: sneeuwrijk weekend

Roel op 05 januari 2010· 5 reacties

Zoals het er nu naar uitziet belooft het komend weekend veel moois. Als je tenminste in het juiste gebied zit want daarover stoeien de modellen nog enigszins Morgen krijgt het oosten van Oostenrijk al sneeuw van een Middellandse Zee-depressie die vooral in Slovenië gaat huishouden. Daar valt mogelijk meer dan een halve meter sneeuw. Een Oostenrijks gebied als Nassfeld en in mindere mate de Dolomieten krijgen hier waarschijnlijk ook wat van mee. De rest van de Alpen beleven nog een paar vrij rustige dagen met geregeld zon en een enkele sneeuwbui.

Veel sneeuw in zuidalpen
Donderdag gaat dit veranderen. Zaterdag meldde ik al dat de westalpen de komende dagen kouder zijn dan het oostelijk Alpengebied. Een bel koude lucht stroomt namelijk over Frankrijk naar het zuiden. Boven de Middellandse Zee aangekomen gaat het temperatuurverschil tussen lucht en zeewater voor sterke activatie van een aanwezige storing zorgen. De depressie diept donderdag flink uit en trekt naar Noord-Italië.

In de loop van de donderdag begint het vanuit het zuiden dan ook flink te sneeuwen in de Italiaanse Alpen. Deze intensieve sneeuwval houdt tot en met vrijdag aan en breidt zich uit over grote delen van de Alpen. Alleen Frankrijk blijft mogelijk buiten schot. De meeste sneeuw verwacht ik in de Dolomieten, Osttirol en Karinthië waar meer dan een meter omlaag kan komen! Waarschijnlijk kan ook de noordkant echter een pak sneeuw tegemoet zien, de dalen zijn immers nog met koude lucht gevuld waardoor de neerslag gewoon de Alpenhoofdkam oversteekt.

Wel zijn er grote temperatuursverschillen. In de Franse Alpen vriest het dat het kraakt terwijl het oosten van Oostenrijk beneden 1000m waarschijnlijk tijdelijk met dooi te maken krijgt. We houden dit goed in de gaten.

Weer kouder
Tijdens het weekend trekt de depressie geleidelijk naar Oost-Europa en komt er een noordoostelijke stroming op gang. Het wordt ook in het oostelijk Alpengebied weer een stuk kouder met aan de noordkant af en toe sneeuw. Hiernaast zie je de verwachte neerslaghoeveelheden tot zondagmiddag.

Al met al verwacht ik een ingrijpende verbetering van de sneeuwcondities vanaf komend weekend. In Frankrijk wellicht alleen door sneeuwkanonnen die bij vrieskou volop kunnen draaien, elders door een pak natuursneeuw.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

we gaan dit weekend richting ehrwald. Roel weet jij wat de weersverwachting daar is?

komend weekend naar zillertal. elk beetje sneeuw is mooi meegenomen :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Nog 9 dagen en dan naar Val Thorens. Erg koud met minnen van 20. Hopen op nog wat verse poeder voor volgende week vrijdag

Roel

Je maakt me steeds gelukkiger met deze weerberichten…Nog 16 dagen en dan zit ik lekker in Brixen…

Wees gerust. In 't Zillertal zijn alle dalafdalingen open.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie