Alpenweerpraat: veel sneeuw in het zuiden

Roel op 06 januari 2010· 18 reacties

Vandaag zien we in het zuiden en oosten van Oostenrijk wat sneeuw. Het is het gevolg van een storing die zuid langstrekt en vooral in het voormalige Joegoslavië de nodige sneeuw brengt. Dit is een beeld uit het Sloveense skigebied Vogel waar ze vorige winter zo’n gigantische hoeveelheden sneeuw hebben gemeten. Elders in de Alpen is het half tot zwaar bewolkt en koud. Er kan zowel vandaag als morgenvroeg een enkele sneeuwbui vallen maar veel zal het niet voorstellen.

Morgen later op de dag neemt de bewolking vanuit het zuiden echt toe. Dit is op nadering van een actieve depressie die zich vannacht gaat vormen bij de straat van Gibraltar. Een ontmoeting van koude lucht uit Frankrijk en het warme zeewater doet de rest. De op dat moment vrij onschuldige storing ontploft in buurt van Mallorca en trekt vervolgens richting Noord-Italië. Ik laat je een animatie zien van hoe dit gebeurt.

Noord en zuid
Eerst begint het in het uiterste zuiden van de Franse Alpen te sneeuwen, in de nacht naar vrijdag bereikt de sneeuw de hele zuidkant van het Alpenmassief. Er gaan grote hoeveelheden sneeuw vallen! De hiernaast voorspelde hoeveelheden door het Oostenrijkse ZAMG lijken me aan de voorzichtige kant. Ik ga zelf uit van een meter sneeuw die vast wel ergens in Südtirol, Osttirol of Karinthië gehaald zal worden.

Niet alleen aan de zuidkant valt sneeuw, ook de noordkant (Zwitserland en Oostenrijk) krijgt zijn deel al zullen de hoeveelheden hier wat kleiner zijn. In Frankrijk kunnen vooral de zuidelijke gebieden wat sneeuw meekrijgen. Elders is het vooral koud.

Tijdens het weekend trekt de depressie geleidelijk naar Oost-Europa weg waardoor de wind naar de noordoosthoek gaat. Tegen de wijzers van de klok draaien er dan nog wat sneeuwgebiedjes de Alpen in. Met name de noordkant blijft hiervoor tot en met zondag gevoelig. Toch zal de zon zich ook laten zien, de lucht is namelijk een stuk droger waardoor het vooral wat dieper de bergen in flink opklaart. Dat geldt zeker voor de Franse Alpen (lijzijde) die zelfs vrij zonnig weer kunnen verwachten.

Rustiger
Begin volgende week zien we een krachtig hogedrukgebied liggen boven Scandinavië. Een uitloper hiervan ligt over het oosten van Europa die waarschijnlijk net krachtig genoeg zijn om actieve storingen even buiten de deur te houden. Het zou betekenen dat we begin volgende week een paar mooie dagen krijgen met veel zon.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoi Roel,

Volgende week ga ik naar Val Gardena. Misschien een stomme vraag, maar valt dit onder de zuid alpen (ik ga voor de eerste keer wintersporten)? En hoeveel sneeuw verwacht je t/m zaterdag?

@Hans, Val Gardena is puur zuidalpen zoals vrijwel de hele Italiaanse Alpen. Vooral vrijdag verwacht ik er veel sneeuw, een halve meter of meer.

Ik ga zaterdag naar Nauders, grens oostenrijk en italie, krijgt deze hoek ook wat verse sneeuw mee? Have fun in St Johann!

Roel,

binnenkort vertrek ik naar Neukirchen am Grossvenediger. wordt er daar nog een nieuwe laag sneeuw verwacht? en tot welke alpen hoort Neukirchen?
gegroet

Nauders ligt ‘op’ de Alpenhoofdkam. Doorgaans een zeer droog gebied maar ik verwacht daar vrijdag ook de nodige sneeuw. Neukirchen ligt inneralpin eveneens dicht tegen de hoofdkam aan (noordzijde). Ook hier valt sneeuw maar waarschijnlijk iets minder.

Omdat de vragen toch terugkomen zal ik er binnenkort een apart blogje aan wijden zodat je nog beter je positie kunt bepalen.

Geweldig…
Volgende week ga ik paar dagen naar Königsleiten, en week 4 naar Val Gardena. Gaat "op papier" helemaal goedkomen!

wij vertrekken vrijdag naar SkiAmadé (Schadming) krijgt dit ook nog wat van de sneeuw?? Hope so…

De 16de gaan we naar Kaprun. Weet iemand hoe de condities daar momenteel zijn? Ik maak me toch een beetje zorgen (sneeuwstress).

hoi Roel waar ligt crans montana noord of zuid alpen en krijgen ze daar ook wat sneeuw.

vooral die laatste zin :)
ik heb er veel zin in, volgende week Zillertal!

Zal Les Portes du Soleil ook nog wat mee krijgen van deze zware depressie!

Hi Roel, allereerst dank voor je zeer secure en uitgebreide weersverslagen. Ik lees ze altijd met heel veel plezier. Maar net als zovelen, ben ik ook abuis over het n-w-z-o alpen. Ik ga de 13e naar Chamonix en vroeg mij allereerst af welke kant van de alpen dat is en hoe de verwachtingen zijn rond die periode. Nu lijkt het er een feestje… Dank alvast voor je antwoord en een gelukkig nieuw jaar!

Er zijn toch genoeg sites met info over de alpenindeling!!

@pils: inderdaad, zelfs op deze site: https://www.wintersport.nl/weblog/1053/noord-_en_zuidkant_al…

Dus check op maps.google.com waar het skigebied ligt & vergelijk het met bovenstaande link. Makkelijker kan niet :).

op de site:http://versesneeuw.nl/noordalpen-zuidalpen-westalpen-oo… is het wel heel duidelijk te zien waar de n, o ,z ,w alpen zich bevinden .mischien kan roel ons wel bevestigen of dat wel correct is.

Soms ligt het antwoord inderdaad erg voor de hand. Dank voor jullie input. Ik ben blij dat Roel een paar goede assistenten heeft. @stefan. De site versesneeuw.nl kende ik überhaupt nog niet. tnx.

Beste Roel,

A.s. vrijdagnacht vertrekken we naar Les Trois Vallee…Heb jij enig inzicht of de verwachtte sneeuwhoeveelheden veel invloed zullen hebben op de begaanbaarheid van de wegen ter plekke? Uiteraard zijn we voorzien van de verplichte winterbanden en sneeuwkettingen, maar toch.

Nu maar hopen dat het volgende week inderdaad beter weer wordt in de zuid-oost kant van de Alpen!

Zo als het er nu naar uitziet morgen een dik pak sneeuw in trois vallees. Daarna moet het voorlopig redelijk zonnig blijven.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie