Alpenweerpraat: sneeuw en koude noordooster

Roel op 08 januari 2010· 3 reacties

Inmiddels wordt er ook in de media uitvoerig geschreven over het winterweer in Europa en vooral ook over de gevolgen en uitwerkingen van de Middellandse Zee depressie welke luistert naar de onschuldige naam “Daisy”. Zo onschuldig is Daisy echter niet en ze zal dit weekend op uitgebreide schaal het openbare leven in centraal Europa gaan ontregelen. Omdat we met een vrij unieke situatie te maken wil ik toch iets dieper op dit complexe weer systeem ingaan.

Op dit moment zien we Daisy met kern in het zee gebied ten westen van Sardinië en Corsica liggen en ze koerst ( we houden gemakshalve het vrouwelijke karakter maar aan ) in het verloop van de dag ten westen van Genua richting de Alpen.
Zaterdagmiddag ligt de kern boven de Italiaanse Po vlakte om vervolgens door te trekken richting de Oekraïne alwaar ze zondagmiddag word verwacht. Zaterdag ontwikkelt zich in de Golf van Genua een rand depressie welke vervolgens ook naar het noordoosten wegtrekt en maandagnacht in het complexe druk systeem van Daisy wordt opgenomen.

Op uitgebreide schaal sneeuwval
De neerslag behorend bij de frontale zone bewoog in de loop van donderdagavond naar het noorden en bereikte tegen middernacht de zuidelijke Alpen (foto Ossana,Trentino). In de (zuidelijke) franse Alpen sneeuwde het toen al gedurende een aantal uren. De neerslag trekt vandaag over de Alpen verder naar het noorden en noordwesten en tegen middernacht zien we de band met op uitgebreide schaal neerslag via het midden van Frankrijk, het midden van Duitsland naar Polen lopen.

Halve meter sneeuw aan de zuidkant Alpen
Vrijdagmiddag neemt de intensiteit van de sneeuwval in de Alpen geleidelijk wat af en in de nacht op zaterdag wordt het met name in de inner-Alpine gebieden droog.
Zaterdagmiddag kan door de rand depressie boven noord Italië de neerslag van het zuiden uit op nieuw activeren. Zondag nadert van het westen uit een zwak tussen hoog, het wordt geleidelijk overal droog. De neerslaghoeveelheden worden door de diverse weermodellen nogal verschillend berekend. Kijken we naar het Amerikaanse model GFS dan kan er met name aan de zuidkant van de Alpen 50 tot 70 cm sneeuw vallen, ten noorden van de Alpen valt zo’n 10 tot 30 cm. Het Europese model ECMWF is minder optimistisch en berekent duidelijk minder. Ook hier ligt het zwaartepunt van de sneeuwval aan de zuidkant van het Alpenmassief.

Tijdelijke rust
Zoals het er nu naar uitziet hebben we vanaf zondag tot woensdag te maken met een vlakke luchtdruk verdeling over het midden van Europa. (we bevinden ons in een soort niemandsland tussen verschillende druksystemen). Na woensdag lijken depressies opnieuw naar de Middellandse Zee op te stomen, van het zuiden uit wordt het opnieuw onbestendig. (herhaling van zetten ?)

Sneeuw chaos op de wegen
Zoals ik hier boven reeds vermelde zal Daisy op uitgebreide schaal het openbare leven gaan ontregelen en het is daarbij nog een geluk dat het weekend voor de deur staat.
De Alpen landen zijn wel wat gewend wanneer het om sneeuw(val) gaat. De problemen gaan zich echter voordoen in die gebieden waar sneeuw geen alledaagse kost is. Vooral in de heuvelachtige gebieden van (midden) Duitsland en Frankrijk kunnen er grote problemen ontstaan. In eerste instantie zal sneeuwval voor de nodige problemen gaan zorgen, 10 to 20 cm zijn daarvoor reeds voldoende. Daarbovenop zal er vrijdag een in kracht toenemende noordoosten wind gaan waaien welke voor heuse sneeuwjachten en sneeuw verstuivingen gaat zorgen. Voor de sneeuw ruimploegen wel haast een onmogelijk opgave om de wegen sneeuw en ijsvrij te houden.

Sneeuw Groot Brittannië
Overigens hebben ook Ierland , Engeland en Schotland al tijden met winterse ongemakken
te maken. Grote delen zijn sneeuw bedekt en in het noorden ligt al bijna een halve meter sneeuw. Zo melde Aviemoer in Schotland (228 meter) gisteren een sneeuw hoogte van 44 cm. De foto hiernaast is van gistermiddag en toont het met sneeuw bedekte Graafschap Surrey (iets ten zuiden van Londen)

Winter houdt aan
Ook in de komende dagen zal aan het winterse weer met de daarbij samengaande winterse ongemakken maar weinig veranderen. De beste dagen voor de wintersport lijken begin volgende week te worden. Er dan dus maar even van genieten voordat het roer weer omgaat.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Hallo roel, helaas weinig poeder dit weekend voor de noordkant. Hoe zijn de vooruitzichten voor volgende week woensdag tm zondag in het zillertal (gerlos)?

leukleuk: 50 cm verste sneeuw in Serre Chavelier.
Nog 5 weken!
http://www.serre-chevalier.com/Bulletin-neige?var_recherche=…

wat verwachten jullie voor weer vanaf volgende week zondag in quatres valles (nendaz, Verbier), of is dat nog te ver weg.

toffe stie :) hou het al paar maanden in de gaten

Groet Sander

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie