Alpenweerpraat: zondag sneeuw en regen

Roel op 14 januari 2010· 9 reacties

Na de Franse sneeuw van gisteren (10-30cm) klaart het vandaag op steeds meer plaatsen op. Alleen het zuiden van de Franse Alpen krijgt vanmiddag opnieuw wat sneeuw door een klein lagedrukgebiedje dat over de Middellandse Zee naar het oosten trekt.

Sneeuwkanonnen zijn nodig
In het hooggebergte is het al vrij zonnig en dat zet de komende dagen door. Tot en met zaterdag komt de zon goed tevoorschijn en het blijft droog.

De omstandigheden zijn over het algemeen sowieso goed te noemen. Het was in de meeste dalen al wit en door de sneeuw van de afgelopen dagen is het sneeuwdek nog iets aangedikt. Wel moet gezegd worden dat het aantal geopende pistes zonder sneeuwkanonnen veel minder zou zijn. De vereiste 30cm voor alpine-ski wordt in de meeste dalen niet gehaald met alleen natuursneeuw; en intussen is het toch half januari. De zuidalpen vormen hierop een positieve uitzondering zoals je o.a. op dit beeld uit Südtirol (Sexten) ziet.

Zondag komt vanuit het westen een randstoring naderbij die vooral in de Franse en Zwitserse Alpen voor sneeuw zorgt. Wel blijft de sneeuwgrens een onzekere factor. Tijdelijk bevindt Frankrijk zich in zachtere lucht waardoor het vooral hier eerst kan regenen. Op de kaart voor zondag zien we de occlusie de Alpen passeren.

In Oostenrijk is het koud genoeg voor sneeuw tot in de dalen, alleen vallen de hoeveelheden hier waarschijnlijk lager uit. Hoe een en ander zich uitwerkt zal de komende dagen duidelijk moeten worden. Kleine wijzigingen kunnen nog grote gevolgen hebben.

Kouder
Volgende week wordt een aanzwellend hogedrukgebied boven Noord-Europa langzaam weersbepalend. Daarmee stroomt weer koudere lucht naar het westen. Zoals ik gisteren aangaf wijzen enkele modellen op een vertraging naar halverwege volgende week, dit is nog steeds zo. Daarnaast hebben we kans dat lagedrukgebieden met de zuidelijke straalstroom opnieuw de Middellandse Zee induiken wat de sneeuwkans in de west- en zuidalpen weer doet toenemen. Ontwikkelingen die we allemaal gaan volgen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Genoeg sneeuw & genoeg zon voor de franse Alpen volgende week. mijn vakantie kan nu al niet meer stuk.

ik vrees dat zon en sneeuw niet echt samenpassen !

Hoi Roel,

Ik kijk elke dag naar je weerbericht, heel erg fijn.

Wij gaan zaterdag naar Verbier, Quatres Vallees. Wat denk je dat het weer daar gaat doen de komende week??

Bedankt.

?

Gezien het een paar dagen zonnig wordt en er ook een tweetal dagen kans is op sneeuw hoor je mij niet klagen.

beste Roel,
ik zie het somber in voor volgende week. chatel/ chapelle d’abondance ligt erg laag en het 0 graden niveau ook. ploeteren in de regen en pap.
kiezen voor neerslag uit het laag of zonneschijn en kou uit het hogedruk gebied.
op het beste hopen dan maar…een meteorologisch wonder.

@ justin
Gewoon naar chatel linga rijden en dan skien naar Avoriaz.
De kans is klein dat het daar ook regent.

hoe zijn de vooruitzichten voor la plagne??
en la plagne behoort toch tot de noordalpen niet??
alvast bedankt

Weet iemand wat het weer volgende week in lermoos doet of het regent of sneeuwt

droog, en redelijk wat zon, ongeveer 0 graad

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie