Trend of cyclus?

Roel op 16 januari 2010· 1 reactie

Wat is de toekomst van de wintersport? Een veelgestelde vraag na alle ontwikkelingen rond global warming. Een tijdje geleden haalde Tjeerd de discussie aan in het artikel “Sneeuwrijke winters blijven nog lang bestaan”. Een terechte titel mijns inziens, ook ik geloof niet in een abrupt einde van winters met veel sneeuw.

Hoe interpreteer je grafieken?
Wat dat betreft staat op pistehors een nieuw artikel. Professor Mojib Latif, wetenschapper aan het Leibniz Instituut van de universiteit van Kiel maakte onlangs bekend dat door een cyclische fluctuatie in de zeewatertemperatuur op de noordelijke Atlantische oceaan een koudere periode zou aanbreken van ca. 30 jaar. Een van de redenen dat we na 1980 zoveel warme jaren hebben gehad. Klimaatsceptici waren er als de kippen bij om zijn argumenten te misbruiken voor hun lobby. Wat zij niet wisten was dat Latif overtuigd is de rol die de mens speelt in global warming. De ‘afkoeling’ is volgens hem niet meer dan een rimpel in de opwarmende trend die gewoon doorgaat. Terug naar de relatie met alpiene winters.

Sneeuweffecten
Welke invloed heeft deze cyclus op de winter in de Alpen? Meteo France laat een sneeuwgrafiek zien van de Col de Porte (1325m) waar op het eerste gezicht weinig discussie over zal zijn. De gemiddelde sneeuwhoogte begin april daalt lineair met gemiddeld 21 cm per 10 jaar.

meteofrance
meteofrance

Laat je de theorie van Latif erop los, dan kun je er ook een cyclische beweging in zien. Hieronder is de gemiddelde sneeuwhoogte genomen wat het volgende beeld laat zien.

coldeporte
coldeporte

Met deze veronderstelling zou je dus een periode met sneeuwrijke winters mogen verwachten.

Kanttekeningen
Bij dit vlugge onderzoek van Pistehors zijn 3 dikke kanttekeningen te plaatsen:

  • Deels worden appels met peren vergeleken (sneeuwhoogte april t.o.v. gemiddelde sneeuwhoogte in een seizoen).
  • Fluctuaties in temperatuur zeggen niet automatisch iets over de sneeuwrijkdom van een winter. Het is niet meer dan een afgeleide, laat staan als je het verschil tussen de noord- en zuidkant van de Alpen hierin zou betrekken.
  • Het hangt er natuurlijk ook van af “hoe graag” je die cyclus erin wil zien. Heel graag natuurlijk!

Laten we het gewoon op ons af laten komen.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Voor een gedegen onderzoek moet je inderdaad minimaal 6 verschillende posities in de alpen nemen en sneeuwvalhoeveelheden en temperaturen over de periode november t/m april nemen.
Leuk klusje!
In Noord Oostenrijk zullen ze dit jaar volgens hen last hebben van de global warming terwijl de Zuid alpen al drie jaar achtereen veel meer sneeuw hebben dan gemiddeld…
Koffiedik kijken dus, als je global warming wilt vertalen naar wintersport!!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie