Alpenweerpraat: lange termijn grotere sneeuwkansen

Roel op 21 januari 2010· 6 reacties

De afgelopen 24 uur is er in Wallis en aan de noordkant van de Alpen wat sneeuw gevallen. Meestal was het niet meer dan 5-10cm en de verschillen waren groot. Hier in Disentis is nauwelijks sneeuw gevallen terwijl het laaggelegen Rijndal ten noorden van Chur wel zo’n 5 cm kreeg. In Disentis ligt trouwens genoeg, zo’n 30cm.

Morgen en zaterdag zien er schitterend uit in het overgrote deel van de Alpen. De zon schijnt volop en de temperaturen liggen in de meeste dalen iets boven het vriespunt. De eerstkomende weersverslechtering dient zich zondag aan, al is nog steeds niet helemaal zeker welke gebieden hier het meest van gaan merken.

Eerst wat sneeuw, daarna kouder
Het meest waarschijnlijke scenario is dat een lagedrukgebied via Duitsland naar het oosten trekt. De wind draait daardoor tijdelijk naar het westen zodat de Franse Alpen zondag als eerste met sneeuw te maken krijgen. Het laag wordt niet actiever maar omdat de stroming op grote hoogte naar het noorden draait kan in Zwitserland en Oostenrijk later ook sneeuw vallen. Ik ga vooralsnog niet uit van grote hoeveelheden maar een verrassing blijft mogelijk, zeker lokaal.

De dagen daarna komen we onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië dat de kou laat terugkeren. Vanaf maandag blijft het overal vriezen al ziet het ernaar uit dat het geen standvastige vorstperiode wordt. Het hoog zakt geleidelijk weg naar het zuidoosten waardoor er vanaf woensdag weer wat zachtere lucht kan binnenlekken.

Interessant
Voorzichtig tekent zich een interessante ontwikkeling af. De ergste kou is dan weliswaar verdreven maar het wegzakkend hoog opent voorzichtig de deur voor oceaanstoringen. Die zouden in de tweede helft van volgende week kunnen toeslaan met flink wat sneeuw in Oostenrijk en Zwitserland. Zeker als de luchtdruk op de oceaan opnieuw stijgt zoals deze kaart van ECMWF laat zien. Dit zeg ik onder groot voorbehoud, het is immers nog ver weg, maar de signalen zijn er. De komende dagen meer hierover.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik ben heeeeel benieuwd wat het gaat brengen zaterdag weg naar oostenrijk (lermoos)

de krokus vakantie naderd ,laat de sneeuw maar kommen.dan kunnen we die twee dagen regen in flain van kerst naar nieuw snel vergeten.en ons terug ten volle amuserren.en lekker boarden en skieen in dit tog geweldig skigebied.

leuk om te lezen allemaal, maar zo ongeveer heel Nederland zegt dat het een strenge winter gaat worden. Hoe kijk jij daar tegen aan? is dat zo? is dit jaar ook een mooi wintersportjaar?
Gr

Hello! gedkdaa interesting gedkdaa site! I’m really like it! Very, very gedkdaa good!

Hello! ebddkbd interesting ebddkbd site! I’m really like it! Very, very ebddkbd good!

Very nice site!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie