Alpenweerpraat: dump nu ook op de kaart

Roel op 22 januari 2010· 18 reacties

Wat ik gisteren voorzichtig aanhaalde staat nu ook op de kaart. GFS komt vanochtend met een eerste droomkaart voor volgende week donderdag. Hiernaast zie je hem.

Een krachtig hoog heeft zich genesteld ten westen van Ierland met aan de oostflank de aanvoer van frisse zeer vochtige lucht. Het zou de eerste echte dump betekenen van dit seizoen voor een groot deel van Oostenrijk. Toen ik twee weken geleden in Tirol was lag er ook op hoogte nog relatief weinig sneeuw. Wat er lag was een verzameling van mini-dumpjes die in totaal niet meer dan 10-40 cm hadden achtergelaten.

Paar uur
Mocht dit scenario bewaarheid worden dan zitten we in een paar uur aan die 10-40cm! Houdt de nordstau wat langer aan dan zit er tot een meter in. Omdat het allemaal nog zo ver weg is moeten we een slag om de arm houden. Het model van UKMO (Reading) lijkt op lange termijn ook ‘om’ te gaan maar blijft tot en met woensdag volharden in ijskoud weer met een straffe oostelijke stroming (kaart). In dat geval hoeven we natuurlijk nauwelijks sneeuw te verwachten. ECMWF gaat wel met GFS mee, maar veel later. Kortom de vooruitzichten worden steeds veelbelovender al is het nog lange termijn.

Weekend
We gaan nu eerst twee mooie dagen tegemoet met weinig wind. Alleen Oostenrijk heeft nog wat meer bewolking. Zondag begint het vanuit het westen licht te sneeuwen. De meeste sneeuw lijkt bestemd voor de Zwitserse Alpen, in de laatste runs blijven de hoeveelheden voor de Franse en Oostenrijkse Alpen weer wat kleiner. Met deze storing zal het now-casten zijn. Begin volgende week neemt de kou weer toe maar zal de zon regelmatig tevoorschijn komen.

Update 23-1
Alles wijst nu op een noordweststroming vanaf donderdag. Morgen een uitgebreide analyse!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Mooi bericht!
Vertrek vanavond richting Le Grand Massif! Het schijnt er vers bij te liggen.
Leuk om je voorspellingen te volgen!

@daniel,ge zij ne gelukkige mens,waar ga je juist naar toe?

Vertrekken vannacht naar Oostenrijk, leuk om te weten wat we krijgen

Zit nu in Flaine (Grand Massif) in een prima appartementencomplex (met gratis wifi:-). Sneeuw is best goed, maar een dump van 50 cm zou voor een aantal pistes niet verkeerd zijn.

Tip: blijf lekker hoog (in de buurt van Flaine). De lager gelegen pistes in de andere dorpen zijn niet al te best.

Wij zitten in Laax (Zwitserland) al vijf dagen strak blauwe lucht. Laax kan een sneeuw dump gebruiken, maar alle pistes én off piste toeren zijn nog uitstekend te doen!

Wij vermaken ons prima! :)

Vannacht richting Les Arcs 1950!, zo te lezen is komende week prima!

Grand Massif zou nog de beste bestemming zijn voor komende week, maar blijkbaar is dat niet het geval

Geloof er echt helemaal niks meer van. Zo vaak is ons sneeuw beloofd en het blijft maar uit (zit 4 maanden in Gerlos, Oostenrijk), gister wel weer een dikke 20 millimeter "motijsregen" er bij, hoera!

Kan iemand mij uitleggen waarom het in bijna heel Europa sneeuwt behalve in Oostenrijk?

Zo… zeikmodusoff

Het is allemaal plaatselijk geweest, hier vaker aangegeven. Wilder Kaiser is prima hoor.

Zitten nu in Dijon onderweg naar Superdevoluy ik hoop op veel sneeuw, en zo als het er op de webcam uitziet komt het helemaal goed.

Ik vertrek pas 13 febr.(Küthai),ook ik hou de sneeuwhoogtes bij.Volgens mijn bevindingen valt er de komende dagen een pak sneeuw over de hele regio dus de krokus wordt veel belovend!!!

Zit nu in Crans-Montana en de pistes en het weer zijn super! Natuurlijk is meer sneeuw altijd welkom :-)

Ben net terug van Les Sybelles. Heb prachtige zonnige week gehad met 2 maal een beetje verse sneeuw. In combinatie met de kunstsneeuw die dagelijks wordt aangemaakt, zijn de pistes in prima conditie. Nu aftellen tot pasen, dan maken we Zell am See onveilig.

Eén grote hoax! ;)

Nou ja de pistes zijn hier nog te doen (Zillertal Arena, Oostenrijk), maar op deze manier halen we de pasen niet. We hebben sneeuw nodig voor maart & april. Voor de mensen die nu deze richting op komen is het nog wel ok (zolang de temperaturen tenminste laag blijven).

wij gaan 29 januari naar kaltenbach nu vraag ik me af of je wel kunt skien ??? als ik het hier zo lees dan zijn de pistes slecht of valt het mee??? graag reacties

zit nu in lermoos is wel te skieen maar is geen verse sneeuw volgen plaatselijke weerbericht komt er ook niets of niet veel.
Roel ik hoop dat je morgen goed nieuws hebt.

@ Cor: Kaltenbach is op het moment goed te doen hoor :) Betere condities dan in Zillertal Arena en dat is al redelijk.

zit op dit moment in Brixen im Thale. Mooi weer alleen is er hier wel verse sneeuw nodig. De pistes zijn keihard en je merkt dat het veel opgespoten sneeuw is.komt die grote dump ook hierheen?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie