CO2 uitstoot van skigebieden in kaart gebracht

Rogier op 23 januari 2010· 1 reactie

Iedereen weet dat skiën niet de meest ecologische sport is. Toch proberen veel skigebieden de schade tegenwoordig zo veel mogelijk in te dammen. Dat is een goede zaak. In Frankrijk hebben tien skigebieden hun CO2 uitstoot in kaart gebracht en openbaar gemaakt. Een stap in de goede richting.

Opwarming van de aarde
Het is een ‘hot’ item momenteel. Klimaatsverandering en opwarming van de aarde. Het broeikasgas CO2 speelt een grote rol in alle discussies. Hoe erg het precies gesteld is met de klimaatsverandering laat ik in het midden, maar het tegengaan van onnodige CO2 uitstoot kan niet verkeerd zijn. Daarom vind ik het een heel goed initiatief van de Franse skigebieden om de CO2 uitstoot in kaart te brengen.

In kaart
Als de CO2 uitstoot namelijk in kaart is gebracht weet je waar je verbeteringen aan kan brengen. De meeste uitstoot komt vanuit het transport van en naar de skigebieden: 57 procent, hierna komt ‘huisvesting’ op de tweede plek met 27 procent (11 waarvan 11 procent voor locals en 16 voor toeristen woningen). Sneeuwkanonnen, pistebullys en liften gebruiken slechts 2 procent van de totale uitstoot van 800.000 ton CO2.

In actie
Samen met de Franse overheid zijn de skigebieden en het verbond van berg-gemeentes bezig een plan op te stellen om de CO2 uitstoot tegen te gaan. Een aantal skigebieden zijn al begonnen met het aanbieden van skipassen in combinatie met trein en buskaartjes. Ook worden locals, seizoenarbeiders en toeristen voorgelicht over hoe de CO2 uitstoot verminderd kan worden.

Vooruitlopen
Een aantal gebieden wachten niet met het aanbrengen van verbeteringen. Zo heeft Chamrousse in de Isére een nieuwe milieuvriendelijke lift gebouwd die stukken zuiniger is. En in La Plange wordt ‘bio-massa’ gebruikt voor de verwarming van het dorp.

Rapport
De skigebieden die het rapport reeds af hebben zijn: La Bresse (Vogozen), Les Deux-Alpes (Isère), Le Corbier, Courchevel, Sainte-Martine-de-Belleville, Val-d’Isère (Savoie), Morzine-Avoriaz (Haute-Savoie), Les Orres (Hautes-Alpes), Saint-Lary-Soulan (Hautes-Pyrénées) en Valberg (Alpes-Maritimes). Binnen het jaar zullen er nog veel meer stations volgen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

"Het tegengaan van onnodige CO2 uitstoot kan niet verkeerd zijn." geeft dit blogje aan.

Ten eerste: CO2 is een gas (geen vervuiling) dat bij elke verbranding vrijkomt en noodzakelijk voor het leven op Aarde.
Ten tweede : CO2 uitstoot verminderen is geen doel maar een kansloos middel om het aandeel CO2 in de atmosfeer te verlagen. Waarschijnlijk heeft alleen een volledig stopzetten van CO2 emmisse enig effect op termijn. Dit laatste betekend dat we welvaart, welzijn en skivakanties vaarwel gaan zeggen. Al het goedbedoelde geneuzel om goede sier te maken is tijd en geld verspilling.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie