Alpenweerpraat: zondag lokaal 20 graden mogelijk

Roel op 27 februari 2010· 1 reactie

De contrasten worden groot komende week. Aan het zachte vochtige weer komt maandag een einde maar daaraan voorafgaand moet het hoogtepunt nog worden bereikt. Dat gebeurt morgen (zondag). Na de sneeuw van gisteren beleven we vandaag al een prachtige dag, hiernaast een beeld uit Radons (CH) waar het zonlicht fraai afsteekt tegen de versgevallen sneeuw.

Aan de oostflank van een actieve depressie stroomt morgen nog warmere zuidelijke lucht over de Alpen. Dat laat zich vooral in Oostenrijk gelden met een stormachtige föhn uit het zuidwesten en zeer hoge temperaturen. Op veel plaatsen wordt het 15 graden, lokaal kan het tegen de 20 graden worden bij zonnige perioden. Hieronder de berekende temperaturen op ca. 1500m. Je ziet de temperatuur aan de noordkant lokaal de 10 graden halen.

850hpa
850hpa

Naar het westen en zuiden toe wordt het iets minder zacht omdat de bewolking daar 's ochtends al overheerst. Vooral in de Franse en Italiaanse Alpen gaat het door südstau vanaf 1200m af en toe sneeuwen.

Maandag is het aan de noordkant weer gedaan met de zachte lucht. Vooral in de nacht naar dinsdag zorgt een kleine randstoring vanuit het westen voor sneeuw vanaf 1000m. De wind draait dan tijdelijk naar noordwest. Spannend wordt het op lange termijn.

Scenario 1
Grootschalig gezien zijn er 2 mogelijke varianten denkbaar. In de ene optie, door GFS en de Deutsche Wetterdienst geschetst, blijft lagedruk boven het zuidwesten van Europa aanwezig, maar gaat deze in de loop van volgende week als aanjager van een noordoostelijke stroming fungeren. Gelijktijdig vormt zich hogedruk in de buurt van Schotland. Vanuit het oosten komt de kou dan snel dichterbij.

Scenario 2
De andere optie, ondersteund door ECMWF, laat in de loop van volgende week lagedruk boven de Noordzee ontstaan, zodat we eerst nog met vochtige zeelucht te maken krijgen. Hierdoor is de kans op sneeuw in de west- en noordalpen een groter maar blijft het ook minder koud.

Het eindresultaat van beide scenario’s blijft volgens de berekeningen hetzelfde, uiteindelijk leidt dit in beide gevallen tot oostenwinden en aanvoer van koude lucht. Het moment waarop wordt bij het tweede scenario echter duidelijk uitgesteld.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Eind volgende week (vrij. 5 maart) richting Portes Du Soleil-Haute Savoi.
diverse scenario’s blijken mogelijk. Wat is jouw mening voor die periode en de dagen daarna ? (5- 11 maart)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie