Alpenweerpraat: sneeuwsurprise in weekend?

Roel op 01 maart 2010· 14 reacties

Na de föhn van gisteren liggen de Alpen weer onder een blakende zon. Het werd in Kufstein (O) bijna 18 graden, Flums (CH) 17 en in Garmisch-Partenkirchen (D) 16 graden. Het sneeuwdek in de dalen aan de noordkant heeft daardoor een flinke knauw gekregen zoals hier in het gehucht Schmalegg vlakbij Kitzbühel.

Trekpaard
Goed nieuws is dat de grootste warmte achter de rug is. We zitten in wat koelere lucht (vorstgrens rond 1200m) en vannacht valt er vanuit het westen een paar cm sneeuw door een zwakke storing. De eerstkomende dagen zien we een gordel van hogedruk ontwikkelen van IJsland tot aan Midden-Europa. Dat betekent dat de zon goede zaken doet, vooral in de noordelijke helft van de Alpen.

Gisteren had ik het over het wachten op een Zuid-Europese depressie die als trekpaard moet fungeren voor het aanzuigen van winterse kou in de tweede helft van de week. Welnu de modellen liggen eindelijk op een lijn, donderdag al trekt de depressie zuid van de Alpen langs naar het oosten om het koudetransport op gang te brengen (zie kaart ECMWF-model). Tijdens de passage gaat aan de zuidkant van de Alpen sneeuw vallen vanaf zo’n 1000-1200m. Daarna stroomt de kou vanuit het oosten binnen.

Verrassing
Nu de duidelijkheid over de kou-inval er is krijgen we waarschijnlijk ook nog een leuke verrassing. Aan het eind van de week ligt er een krachtig hogedrukgebied boven de noordelijke Atlantische Oceaan met een uitloper over Scandinavië. Aan de oostflank probeert een kleine depressie vanuit het noorden naar de Alpen op te stomen. Dat geeft zaterdag mogelijk een pak sneeuw aan de noordkant!

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

De dagen daarna herstelt de uitloper zich over Scandinavië en krijgen we een aantal dagen prachtig zonnig weer bij winterse temperaturen. Een droomscenario mogen we gerust zeggen, morgen meer hierover.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Zo hé, dat is fantastisch als dit uitkomt! Jij maakt m’n dag goed. Ook al komt het misschien niet uit, de voorpret is er wel, haha.
Vertrek zaterdag naar VT.

hoi roel
kun je even in je glazen bol kijken hoe het er uitziet vanaf 13/3 aan de zuidkant?..

Zaterdag 6/3 richting de maurienne-vallei (onder VT;-)

krijgen we sneeuw onderweg?

Goed nieuws, zaterdag op weg naar Saas Fee! VT???

Hoi Roel, dat is goed nieuws!!! Het was al redelijk goed in Valfrejus (Fr.) waar wij heen gaan op vrijdagnacht… maar je laatste berichten zijn helemaal TOP!!!

We houden je de komende dagen in de peiling, maar de berichten zijn nu al goed te noemen!!!

Groeten,
Carina, Gijs en Hans

Zaterdag valt het qua sneeuw in Frankrijk onderweg wel mee denk ik. De nadruk ligt op Oostenrijk en de oostelijke helft van Zwitserland. Frankrijk momenteel inderdaad beter bedeeld als de rest, dus het wordt mooi gecompenseerd.

@ kiki.val thorens

wat is de oostkant en wat is de zuidkant van de alpen in Oostenrijk ??
Wij gaan naar Hinterglemm komende zaterdag. Welke kant is dat dan ???

dag lieve Roel!

Bedankt voor je weerbericht van vandaag!

wij gaan vrijdagochtend vroeg rijden richting zillertal, kan je iets meer zeggen over sneeuw onderweg op vrijdag? met name gaat het ook om keuze van auto…

Lieve lieve roel…

De bedoeling is dat wii de laatste week van maart in Saalbach zitten,
als ik alle sites zo bekijk, wordt ik niet vrolijk, zeker niet van die fohn van afgelopen weekend…

Nu zitten we in dubio…Saalbach doorzetten of voor zeker gaan ri. warth?
Ik verwacht geen garantie, maar jouw oordeel zou ik wel goed kunnen waarderen…

grt,

@Ab, kijk heel even op dit speciale blogje dat ik over de zuid- en noordkant heb geschreven: https://www.wintersport.nl/weblog/1053/noord-_en_zuidkant_al…. Saalbach-Hinterglemm ligt aan de noordkant.

@chantal, vrijdag heb je nergens last van. De sneeuw verwacht ik pas later.
@jacqueline, eind maart weet je het nooit. De kans op groene dalen is wel aanzienlijk. Het ligt er helemaal aan of je van witte banen in een groene wereld houd. Als dat geen probleem is zit je in Saalbach nog wel goed met de vele sneeuwkanonnen. Wil je het landschap wel wit hebben kun je beter in Warth zitten.

Dat is goed nieuws, al ben ik al op wintersport geweest:)

Het klinkt alsof het helemaal goed moet komen volgende week. Wij vertrekken zaterdag naar Alta Badia en Dolomiti Superski. Lijkt het weer voor Italië ook goed de komende week?

groetjes

Hoi Roel

Wij vertrekken aankomende vrijdag voor een weekje naar Saalbach-Hinterglemm. Zoals ik de weerberichten lees komt er vanaf donderdag nieuwe sneeuw. Verwacht je vanaf a.s.zaterdag goede ski-mogelijkheden op de piste? En wat zijn je verwachtingen voor de rest van de week? Bedankt alvast voor je reactie.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie