Alpenweerpraat: vandaag sneeuw, morgen weersverbetering

Roel op 06 maart 2010· 4 reacties

Geheel volgens de verwachtingen trekt vandaag een kleine actieve depressie (Yve) via het midden van Duitsland richting de Alpen. Rond het middaguur wordt het systeem met kern net iets ten noorden van de Oostenrijkse Alpen berekend. Yve gaf gisteravond en vannacht in Duitsland lokaal al meer dan 20 cm sneeuw. Inmiddels hebben bewolking en neerslag de Alpen bereikt en vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam sneeuwt het op dit moment op uitgebreide schaal. De sneeuwval zal zich vandaag nog verder naar het zuiden toe uitbreiden. Vooral in de stuwing van de centrale noordelijke Alpen zal de sneeuwval vandaag nog geruime tijd aanhouden en kan het intensief sneeuwen. Lokaal moet hier tot vanavond met 20 tot 40 cm Neuschnee rekening worden gehouden.

Zondag weersverbetering maar bitter koud
In de loop van de namiddag en avond gaat de fut er dan geleidelijk uit. Van het noorden uit neemt de intensiteit van de sneeuwval af en in de nacht wordt het droog. Morgen hebben we ten noorden van de Alpen en inner alpin eerst nog te maken met rest bewolking waaruit hier en daar nog een enkele vlok sneeuw kan vallen. De zon zal echter ook steeds meer van de partij zijn. Gelijktijdig krijgen de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam te maken met de invloed van een storing boven de Middellandse Zee. Vooral in de Italiaanse en zuidelijke Zwitserse en Franse Alpen gaat zondag sneeuw van betekenis vallen. Lokaal is hier tot maandagochtend 30 tot 50 cm Neuschnee mogelijk.

Naast de sneeuwval zorgt depressie Yve voor een daling van de temperatuur. Met het wegtrekken wordt er aan de achterkant van het systeem met een noordoostelijke stroming nogmaals een portie arctische lucht tot over de Alpen getransporteerd. Vooral zondag en maandag beloven zeer koud te gaan verlopen. Op hoogte, en dan praat ik over de gebieden tussen de 2000 meter en 4000 meter, gaat het tussen de - 20 °C en -30 °C vriezen. In combinatie met een venijnige noordoosten wind wordt het op de pistes niet bepaald aangenaam vertoeven.

Winterse week
Uitgaande van de laatste model uitvoer houden we de gehele volgende week winters weer. Daarbij kunnen de temperaturen wel weer een paar graadjes winst boeken. Het winterse weer wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied met centrum boven Engeland. Dit hoog krijgt een uitloper tot over Polen en de noordelijke Balkan. Doordat de as van het hoog noordelijk van de Alpen ligt blijft de koude oostelijke stroming ook de komende dagen intact. Gunstig daarbij is dat de hogedruk invloed tot over de Alpen overheerst. Het wordt rustig weer en de zon zal, afgezien van overtrekkende wolkenvelden en -of lokale laaghangende bewolking (hochnebel), goed van de partij zijn.

Ook op de langere termijn lijkt er weinig te veranderen. Onder invloed van hoge druk blijft het winterse weer in de Alpen tot midden van de maand behouden. De temperaturen kunnen wel elke dag wat winst boeken maar tot de 16 maart blijft het op het vlak van 850 hPA (temperaturen op circa 1500 meter) gewoon nog onder nul. Al met al dus prima vooruitzichten voor de wintersport.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

hey roel, goede berichten, maakt het voor de zonuren nog uit of je volgende week (10-14 maart) in ischgl, st anton of serfaus zit?

Ja Roel met de sneeuw zit het nu wel goed, maar hebben we komend weekend super pistes en strak blauwe luchten. Hoe liggen de kansen?

Ongeloofelijk he, anderhalve week geleden zaten ze allemaal nog in zak en as, omdat de voorspellingen toen slecht waren (hoge temperaturen, slechtere sneeuwcondities, etc…) Wees toch eens een keer tevreden, er ligt genoeg goede sneeuw, maar neen nu moet er ook nog weer schitterend weer bij!

ja…und?
veel zon en mooie pistes…niks mis mee en ik hoop dat wij het ook zo krijgen

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie