Miljardair koopt skigebied

Rogier op 03 september 2010· 15 reacties

null

De Egyptische miljardair Samih Sawiris heeft het dorpje Andermatt in de Zwitserse Alpen gekocht, dat meldde de Telegraaf. Deze extreem rijke Egyptenaar heeft grootse plannen met zijn nieuwe aanwinst.

Nieuw luxe gebied
Volgens de krant wil de multi-miljardair het dorpje omtoveren tot het nieuwe St Moritz, in ieder geval tot een nieuw luxe gebied. In de komende jaren zullen er nieuwe appartementen, hotels en sportcentra gebouwd worden. Alle investeringen bij elkaar zullen zo’n anderhalf miljard gaan kosten.

Twee keer zoveel pistes
In de planning zit ook een verdubbeling van de pistes. Het skigebied moet over een aantal jaar twee keer zoveel pistes hebben dan nu. Dat worden dan zo’n 250 kilometer aan geprepareerde banen. De lokale bevolking schijnt blij te zijn met de plannen zo’n 2000 nieuwe banen ontstaan er dankzij deze enorme investering.

Doet denken aan…
Het opkopen van een geheel skigebied doet mij denken aan het Franse skigebiedje Abondance die door een Amerikaanse investeringsmaatschappij opnieuw leven is ingeblazen. Zijn dit soort investeerders de toekomst van het moderne skiën?

Wel logisch
Wat logisch is aan de aanschaf van het gehele dorp inclusief skigebied is het feit dat weinig skigebieden zelf winstgevend zijn. Vaak draaien skigebieden verlies, maar de dorpen eromheen maken bijna altijd heel veel winst. Denk aan overnachtingen, restaurants, winkels, ski materiaal enzovoorts. Een investeerder die het dorp en skigebied bezit heeft dus meer kans op winst. Of een investeerder als deze het gebied ‘prettiger’ maakt dat is een hele andere vraag. De toekomst zal het uitwijzen. Wat is jullie mening?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Poeh, anderhalf miljard, smak geld als je het mij vraagt.

Gek op Vorarlberg

Haha, waren de voetbalclubs uitverkocht? Ben wel benieuwd wat hij er van maken gaat. Zoals Rogier al zegt: "De toekomst zal het uitwijzen".

MAND!

hoe werkt dit in andere skigebieden? is het liftbedrijf niet vaak eigendom van de gemeente? In de Trois Vallees is dit volgens mij het geval. Waarom werkt dit in Andermatt niet?

Vaak wel! zeker kleine gebieden zijn vaak eigendom van de gemeente (natuurlijk ook de grote denk juist aan les trois vallees), maar niet elke gemeente heeft het geld voor skigebieden. En de druk op de lokale bevolking kan erg groot zijn hierdoor, in Briancon is de lokale belasting druk bijvoorbeeld extreem hoog door een ‘miskoop’ van het Serre Chevalier gebied toen het nog in handen was van de gemeente Briancon, de lokale bevolking betaald daar per gezin honderden euros per jaar voor…

De precieze reden waarom dat in Andermatt niet werkt weet ik niet, maar ik weet zeker dat de gemeente daar niet zomaar 1,5 miljard neer kan leggen… De vraag blijft of luxe investeringen de moeite waard zijn en het gebied leuker maken voor ‘de gewone man’…

Oud nieuws hoor!
Dit las ik afgelopen week al op snowrepublic.com

Check deze site, waar het hele project uit de doeken wordt gedaan: http://www.andermatt-swissalps.ch/default.aspx

When life gets too complicated.... SKI

HTML codes werken hier schijnbaar niet :-) Nog maar een keer:

http://www.andermatt-swissalps.ch/default.aspx

When life gets too complicated.... SKI

Beetje een dubbel gevoel. Ik snap de noodzaak van werkgelegenheid en het voorkomen dat het dorp leegloopt. Van de andere kant zijn er denk ik meer opties dan er een elitedorp van maken die niet zo ten koste gaan van de oorspronkelijkheid.

Raar dat wanneer ik Andermatt in de zoekbalk (rechtsboven) typ, ik geen juiste hits krijg. Ik had er namelijk nog nooit van gehoord dus was wel benieuwd.

@Anoniem, we hebben inderdaad geen info over Andermatt. We zullen hem snel eens proberen toe te voegen.

@Webmaster: Ik ben ingelogd als Marco K. Maar wanneer ik een reactie plaats wordt deze weergegeven als "anoniem".

@Marco K, datzelfde probleem heb ik nu ook! We gaan het zo snel mogelijk oplossen!

Waarom Andermaatt:
*In zwitserland gelegen = très chic
*goedbereikbaar: geen 10 km van snelweg
zowel van midden, zuid, west en oosteuropa
*veel plaats voor uitbreidingen: skigebied, acc+faciliteiten
*zeer sneeuwzeker en lang skiseizoen: eind novemeber tot half mei

Het zal toch niet waar zijn! Mijn favoriet skigebied zal vollopen met schreeuwerige toeristen.
+++ off-piste/authentiek/kortbij/vlak tegen autostrade+++

ik vind het wel vet want ik ski er al heel wat jaar maar het duurd nog heel lang!!!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie