Winter klopt aan in weekend

Roel op 12 oktober 2010· 6 reacties

null

Het wordt kouder. Op dit webcambeeld uit Hirschegg (Kleinwalsertal,O) is de rijp op de daken al goed zichtbaar, het dagenlange zonnige hogedrukweer nadert nu ook zijn einde. Voor komend weekend hangt er een verrassing in de lucht al is de precieze uitwerking nog onzeker.

Koude lucht zakt af naar zuiden
Op de weerkaart zien we al een tijdje een krachtig hogedrukgebied boven Noord-Europa dat voor een droge oostelijke stroming zorgt. Geleidelijk trekt dit zich terug naar de Atlantische Oceaan waarmee de stroming langzaam naar het noorden gaat draaien. Meteen maakt een zwakke storing gebruik van het gat dat ontstaat, en trekt via Denemarken richting Alpen. Op deze kaart zie je dit gebeuren met de bijbehorende bewolking.

null

Noord- en zuidkant sneeuw?
In eerste instantie koelt het vooral af, op 1500m naar circa -3 graden overdag. Op nadering van de storing gaat er vanaf zaterdag ook neerslag vallen, vanaf 1000m in de vorm van sneeuw. Het spannende zit hem nu in deze zwakke storing. Volgens de laatste berekeningen activeert de storing als hij in aanraking komt met de warme Middellandse Zee en snoert zich als een apart laag af met kern boven Noord-Italië. Dit geeft op hoogte een harde zuidelijke stroming op (südstau) terwijl aan de grond de wind uit het koude noordoosten waait. Dit zou de beruchte “Gegenstromlage” kunnen opleveren met zowel aan de zuidkant als aan de noordkant flinke sneeuwval. Echter alles moet dan goedvallen, vooral voor de noordkant.

Op dit moment hebben de zuidalpen, en dan vooral de Dolomieten en het Oostenrijkse Osttirol de beste papieren voor een goed pak sneeuw.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Mooie vooruitzichten. Gisteren de eerste sneeuwkanonnen gespot in st-moritz. Ze waren al volop aan het spuiten.
en naar volgend weekend zouden we nog meer sneeuw krijgen.

zit er in seefeld ook sneeuw tekomen in het weekend of later en hoeveel ?? roel
groetjes nico

Spannend , duimen maar !

@Nico, Seefeld zal ook wel sneeuw zien maar hoeveel is erg onzeker zoals ik al zei. Pas kort vantevoren zullen de details duidelijk worden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik ga zaterdag naar Solden voor 3 dagen gletscherskie.
Nu staat op de site van Solden dat de 0 graden grens zaterdag op 1600m en zondag zelfs op 900m zit. Dat lijkt mij kans op een wit dorp.
Op deze site staat bij de weergegevens van
Solden een veel hogere vorstgrens. Hoe kan dit? Komen deze
gegevens van een andere meetstation? En is de 0 graden grens
altijd precies gelijk aan de sneeuwgrens? groetjes, peter

Hallo Peter,
Het hangt allemaal samen met de onzekere situatie. Je moet je voorstellen dat iedere website-verwachting gebaseerd is op een model. Er bestaan echter meerdere modellen en ieder model wordt ook nogeens meerdere keren per dag geactualiseerd. Je kunt je voorstellen dat hierdoor verschillen in verwachting ontstaan, zeker in complexe situaties als deze. In mijn weerpraat probeer ik uit al deze data het meest waarschijnlijke scenario op te schrijven en te onderbouwen.

De sneeuwgrens is niet hetzelfde als de vorstgrens, meestal ligt de sneeuwgrens zo’n 200 meter lager dan de vorstgrens. Zeker bij intensieve neerslag kan de sneeuw daardoor lager blijven liggen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie