Alpbachtal (II): tweestrijd tussen rust en uitdaging

Roel op 25 oktober 2010· 12 reacties

null

Eind maart schreef ik een reisverslag over mijn bezoek aan het Oostenrijkse Alpbachtal. Nu de winter nadert volgt hier het tweede deel met nieuwe ontwikkelingen en een tweestrijd die het dal al meer dan tien jaar in zijn greep houdt.

Wel of geen uitbreiding
Waar hebben we het over? Het Alpbachtal ligt op een steenworp van de Inntal autobahn even voorbij Kufstein. Het profileert zich als een rustig kindvriendelijk dal maar ziet tegelijkertijd de expansiedrift van omliggende skigebieden. “Als je in de toekomst wil blijven meedoen, is een knusse uitstraling voor genieters en gezinnen dan wel voldoende?” is een vraag die men zich hardop stelt. Of moet men mee in de hype van gebiedsuitbreidingen om een steeds groter publiek (lees: meer inkomsten) te trekken?

null

Het meest kansrijke project is zoals ik in mijn vorige bericht schreef een verbinding met het naastgelegen Wildschönau. Vanuit Inneralpbach moet er een gondel komen naar de Schatzberg, het skigebied van Auffach aan de andere kant van de berg. Daarmee is de verbinding van twee relatief kleine skigebieden een feit en wordt de aantrekkingskracht op wat meer gevorderde skiërs vergroot. De lokale bevolking verkeert echter in dubio. Het betekent namelijk een flinke toename van autoverkeer in dit nu nog rustige dal, vooral van daggasten uit Duitsland. Ook moet er een grote parkeerplaats voor auto’s en touringcars komen bij het nieuwe dalstation in Inneralpbach, wat een flinke ingreep is voor zo’n smal dal.

Na de burgemeestersverkiezing afgelopen lente zou er duidelijkheid komen, maar de bestuurlijke kogel is nog steeds niet door de kerk. Wanneer dat gebeurt is nu de vraag. Wel gaan de voorbereidingen gewoon door, op dit moment wordt het tracé uitgezet door de Alpbacher Bergbahnen en worden de wettelijke procedures doorlopen inclusief de vereiste milieuvergunningen. Op die manier kan men snel beginnen als er plotseling een positief besluit ligt. Tot zover het Alpbachtal van de toekomst.

Te voet de bergen in
Nu is het nog knusheid troef in dit dal. Tijdens mijn verblijf in maart trok ik de stoute (sneeuw)schoenen aan en heb me opgegeven voor een begeleide sneeuwschoenwandeling (gratis op vertoon van je Alpbachtal Seenland Card). Sneeuwschoenen zijn instapschoenen met een groot kunststof loopoppervlak. Je stapt er met je eigen (waterdichte!) schoenen in waarna je ze eenvoudig vastzet of -klikt met een binding. Je hak blijft los zodat je er makkelijk mee kunt lopen.

Het klinkt cru maar ik was in de vaste veronderstelling dat het iets voor gepensioneerden was waar ik als 33-jarige vooral niet teveel kostbare vakantietijd aan moest besteden. Maar daar ben ik van teruggekomen.

null

Je kunt sneeuwschoenwandelen zo saai maar ook zo leuk maken als je zelf wil. Door het grote loopoppervlak van deze schoenen zak je niet weg en kun je werkelijk overal komen. Door een halve meter verse sneeuw, door dichtbegroeide bossen, steil omhoog of rennend omlaag. Alles is mogelijk, maar één ding heb je altijd: rust om je heen… Alleen het geluid van knisperende sneeuw en het zien van sporen van wilde dieren maakt dat je de winterse natuur volledig tot je neemt.

Voor mij was het een kennismaking met een totaal andere tak van wintersport waar ik komende winter een vervolg aan wil geven. Het mooie is ook dat je het makkelijk op eigen houtje kunt doen, in tegenstelling tot off-piste skiën.

null

Het was de afsluiting van een afwisselende week in een skigebied dat uitblinkt in kalmte, maar zich over een paar jaar misschien heel anders presenteert. Wat vinden jullie, gaat uitbreiden boven alles of moet het Alpbachtal zijn eigenheid koesteren?

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel Niet om belerend te zijn, maar alleen de bergen in gaan is zeer onverantwoord. Vergeet niet dat je ook met sneeuwschoenen een lawine kunt los trappen. Om op jouw vraag terug te komen: Ik ben niet voor uitbreidingen van gebieden, maar de (gemiddelde) wintersporter vraagt er om. Verder brengen veiligheidsvoorschriften hoge kosten met zich mee welke kleine zelfstandige gebieden niet kunnen dragen en daardoor genoodzaakt zijn om met andere gebieden aan te klampen.

When life gets too complicated.... SKI

@Alex, je hebt helemaal gelijk dat sneeuwschoenwandelen niet geheel lawinevrij is in het hooggebergte. Maar de tocht die ik heb gemaakt liep tussen de bomen, glooiende alpenweiden en ik ben niet hoger geweest dan 1400m. Ik durf te stellen dat je dit prima op eigen gelegenheid kunt doen. Maar misschien had ik dat in het artikel wat duidelijker kunnen omschrijven.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

aan de andere kant van de wiedersbergerhorn ligt het Zillertal, met Fugen als dorp aan de voet.
Fugen e.o. is groot genoeg om massatoerisme aan te kunnen, het zillertal is ook breed genoeg om een extra parking te kunnen herbergen. Waarom maken ze niet een gondel vanuit het Zillertal naar de Wiedersbergerhorn? Zo heb je geen extra drukte in het dal, maar wel een hoop meer mensen in het skigebied…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Goeie suggestie! Bovenaan de Wiedersbergerhorn kijk je zo het Zillertal in. Je hebt dan gelijk een mega-afdaling van 2000m hoogte naar 550m. Mits voorzien van sneeuwkanonnen, anders gaat het niet.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

stuur jij een mailtje naar de burgemeester?

inlogproblemen… Ferdinand ben ik dus…(en de post hierboven…)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@Ferdinand, zo hoog zit ik niet in de boom van het Alpbachtal :-). Ik zal aan mijn contactpersoon van het toerismebureau eens vragen of er ooit over is nagedacht. Je eist nu zeker wel provisie?

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

nah, enkel een paar daagjes (gratisj) mijn idee uitproberen vind ik al voldoende hoor :) in 2012 ofzo…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Persoonlijk ben ik een voorstander van knusse gebieden, dit om de massale drukte en het ohoh cherso gehalte, wat in de grote gebieden heerst te vermijden.

Ik kan me het dillema goed voorstellen dat als de huidige kosten blijven stijgen maar het aantal bezoekers niet, zul je naar uitbreiding moeten gaan kijken. Je zou je ook meer op de beginnende skiers of gezinnen kunnen richten en dan kun je ook meer bezoekers trekken. zonder de "met van Fred" aan de piste.

Member of global cooling initiative

@Ferdinand:

En het Zillertal gaat er natuurlijk ook direct mee akkoord om de drukteproblemen van het Alpbachtal op te lossen, én een ontsierende godel tegen een berg op te plakken waar de bevolking van het eigen dal niet veel meerwaarde aan beleeft.
Ik denk dat het wishful thinking is, de dalen zijn erg onafhankelijk van elkaar en gaan zeker niet elkaars problemen oplossen, met ook nog het risico dat dat andere dal toeristen gaat wegkapen…

Alpbachtal moet zijn eigen indentiteit koesteren. Het is een prachtige omgeving voor mensen die van rust en natuur houden. Wij komen al 6 jaar met het hele gezin in Alpbach om te skieen en het is voor ons groot genoeg. Nu zijn er nog geen wachttijden bij de liften, bij vergroting van het skigebied zal dit zeker gebeuren. De charme van het gemoedelijke zal verdwijen en dat is jammer. Grote skigebieden zijn er genoeg in Oostenrijk, wie uitgebreider wil bijvoorbeeld naar het Zillertal gaan, aan de overkant van de autobahn. Laat ons het mooie Alpbachtal zo houden.

@Ferdinand, ik heb je suggestie in Alpbach voorgelegd. Het is een bewuste keuze geweest met Wildschönau in zee te gaan en niet met het Zillertal. Argument: het massatoerisme van het Zillertal waarmee het Alpbachtal nauwelijks een relatie heeft. Men identificeert zich liever met het eveneens kleinschalige Wildschönau. Zo proberen ze toch hun identiteit te koesteren en profiteren ze ook van een schaalvergroting. Daar is iets voor te zeggen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie