Nieuw dik pak sneeuw voor het zuiden

Roel op 24 oktober 2010· 6 reacties

null

Het ziet er goed uit voor de sneeuwgrens. Een paar dagen geleden zag ik de weersomslag voor zondag nog met enigszins gemengde gevoelens tegemoet door een hoge sneeuwgrens. Nu blijkt de kou snel genoeg te naderen zodat regen tot op 2000m niet aan de orde is. Bovendien gaat er vanuit het zuiden veel neerslag vallen die dus in grote gebieden in de vorm van sneeuw valt.

Genuadepressie
De situatie lijkt erg veel op die van vorig weekend, met kou die nadert uit het noordwesten en een ontwikkelend laag in de Golf van Genua. Alleen verwacht ik nu nog wat meer sneeuw, vooral in het zuiden. Het zou me niet verbazen als als de Julische Alpen in Slovenië weer de ranglijst gaan aanvoeren met de hoogste sneeuwsom. Deze webcam uit Vogel (Sl.) zullen we de komende 48 uur eens in de gaten houden. Dit is het beeld van zaterdag.

null
Verder liggen de Dolomieten en het zuiden van Oostenrijk weer gunstig. Wel ligt juist hier de sneeuwgrens eerst nog vrij hoog (1500m), het is dus de vraag in hoeverre de dorpen kunnen meeprofiteren van de dump. Zo mogen we het pak van 30-60cm toch wel noemen dat de laatste berekeningen laten zien.

Verantwoordelijk is een koufront dat vanochtend via Zwitserland en Frankrijk naar het oosten trekt. Dat geeft in deze landen vanaf 1500-1700m de eerste sneeuw met daarachter snel dalende temperaturen. Gelijktijdig begint het front wat te golven boven de Alpen. Dat duidt op de ontwikkeling van een aparte kern van lagedruk in de buurt van Genua. Hieronder de weerkaart van zondagmiddag. Het lagedrukgebied (de grote L) ligt dan pal ten zuiden van de Alpen met aan de oostflank flinke stuwingsneerslag.

null

Tot en met maandag valt er in het oostelijk Alpengebied veel sneeuw, Frankrijk en Zwitserland kunnen maandag al grotendeels droog worden door koude en drogere lucht die binnenstroomt.

Zachter
De dagen daarna zien we een hogedrukgebied aan invloed winnen. Dat levert een paar droge vrij zonnige dagen op maar het wordt ook gevoelig zachter door de wind die naar zuidwest draait. In het weekend staat een volgende storing op het programma met regen of sneeuw. Dat is op dit moment nog niet te zeggen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Gaat Nauders ook een laag sneeuw krijgen?

@ Patrick: ik heb weleens begrepen dat Nauders door de bijzondere ligging, ofwel geen sneeuw krijgt ofwel gedurende langere tijd enorme bakken sneeuw krijgt te verduren. hoe dat in elkaar zit weet ik niet precies, misschien kan roel dit uitleggen?

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

HEt heeft hier in de Franse Zuid Alpen flink gesneeuwd afgelopen nacht!

Click. Click. Peace

@Frank en Patrick: Nauders krijgt vandaag ook de nodige sneeuw. Dit inneralpine dorp moet de sneeuw vooral uit het zuiden krijgen zoals nu. Verder ligt het in één van de droogste regio’s van Oostenrijk. Als de sneeuw uit het noorden komt kan het hier goed droog blijven. Het is ook een erg zonnige regio.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Valtho heeft ook een lekkere dump gekregen. Nog 82 nachtjes:-)

Wij gaan dit jaar ook naar nauders… Voorgaande jaren altijd naar konigsleiten geweest, maar als ik het verschil op de webcams kijkt dan klopt het inderdaad wat je zegt Roel over die beide plaatsen

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie