Live: Mijn worldcup weekend in Sölden

Rogier op 25 oktober 2010· 8 reacties

null

De start van mijn Wereldbeker weekend was grandioos (zie vorige blog), de hele happening van het openingsweekend geweldig. Echter de grand finale op zondag werdt helaas afgezegd wegens slecht zicht, er hing precies een wolk ter hoogte van het steilste gedeelte van de wedstrijdpiste.

Roel had helemaal gelijk
Wat dat betreft kloppen alle meldingen van onze weerman Roel perfect. Hier in Sölden ligt er deze maandagmorgen 15 centimeter verse sneeuw op de daken van de auto´s en het sneeuwt nog steeds! Helaas zit onze korte wintersporttrip erop, wij zullen dit winterse tafereel moeten verlaten. Met alle sneeuw op de bomen lijkt het wel midden winter. Voor iedereen die nog wat vakantiedagen op kan nemen zou ik zeggen, kom als de bliksem naar de alpen, momenteel zijn de sneeuwcondities helemaal prima!

null

Dit hele sneeuwfront zat er gisteren al aan te komen toen de Wereldbeker wedstrijd voor de heren vlak voor de tweede doorgang werd afgezegd. Ik en alle andere 13.000 aanwezigen en miljoenen toeschouwers over de hele wereld werden teleurgesteld. Geen uitslag voor de heren.

Pistenpreperateur
Ik was in Sölden aanwezig als pistepreperateur, een mooi woord voor mijn werk als ´Rutscher´. Samen met 99 andere rutschers was het onze taak om na elke deelnemer per twee personen door het spoor te glijden en de piste weer zo glad mogelijk te vegen. Ondanks de simpele functieomschrijving geen makkelijke taak. Onze dagen begonnen ´s ochtends om 6.30 uur en wij waren pas om 16.30 uur klaar. Naast hard werken was het vooral erg gaaf! Voor de wedstrijd alle sneeuw weg harken en scheppen, vervolgens nog 1 keer met zijn allen erdoor rutschen en dan bij de start wachten op je beurt. Al met al rutsch je per wedstrijd zo’n 5 keer door de slalom.

null

Sensatie
Het was sensatie, over de gehele reuzenslalom waren 3 tussenstations waar wij dus vanuit de start heen moesten glijden. Het eerste en laatste stuk was prima, redelijk vlak en hier was het dan ook de bedoeling om er op een flink tempo parallel door te glijden. Het tweede en derde stuk waren erg lastig, de piste was hier alleen nog maar ijzig en super steil. Ook hier kregen we de opdracht om op flink tempo te rutschen. Ik stuiterde werkelijk waar door de slalom heen en mijn ski´s hadden het zwaar te verduren. De wedstrijdskiers kwamen om de 40 seconden voorbij dus binnen die tijd werkten wij ons van station naar station. De ambiance was geweldig, zoveel fans, een super ‘stimmung’, een podium met livemuziek en goede commentatoren die het geheel aansprekend presenteerden. Een aanrader dus om eens een keer mee te maken in Sölden of ergens anders.

De show om de hele wedstrijd heen is ongelofelijk, het hele dal zit vol met fans en er wordt alleen maar gefeest. De avond voor de wedstrijd is er een publieke startnummerloting voor de eerste 15 startplaatsen, de skiërs zelf zijn hier bij aanwezig. Deze sport is wat dat betreft zo toegankelijk , ook op de piste en in de lift kan het zomaar voorkomen dat je je gondeltje deelt met bijvoorbeeld Bode Miller of Benjamin Raich. De toppers nemen zelfs de tijd voor foto´s en handtekeningen.

Wat een ervaring
Dit meemaken was voor mij echt helemaal super. Je zit werkelijk waar met je neus op de wedstrijd en ervaart helemaal wat het is om door de reuzenslalom te gaan op het hoogste niveau. De organisatie om het het gehele evenement is ook grandioos. Al valt er met een buitensport dus één ding niet te organiseren, het weer.

Ondanks dat ik met mijn neus bovenop de wedstrijd zat heb ik niet alle toppers goed gezien. Wie heeft de World Cup nog meer gevolgd en hoe deden de favorieten het?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Mooi stuk, ooit, lang geleden, eens een worldcup meegemaakt in Saalbach als toeschouwer maar hoe wordt je nu pistenpreperateur?

Ha Bart. Leuk artikle. Zat dit weekend aan de buis (Eurosport)gekluisterd. Is je opgevallen dat overal- van starthok tot de poortjes, de startnummers en aan de zijkant van de piste reclame werdt gemaakt voor ‘Urlaub in Österreich’ ? Is een actie van de Österreich Werbung (in Nederland: Oostenrijks Toeristenburo),die partner is van de ÖSV. Heb je ook een van de 50.000 uitgedeelde vlaggetjes of gezichtstattoo’s te pakken weten te krijgen of de giga-postkaarthouder met Oostenrijk motieven in het centrum van Sölden gezien…? Het motto voor 2010/ 2011 is ‘Den Winter neu entdecken’; onder dit motto wordt er ook in Nederland gewezen op het feit dat er-naast het alpine aanbod- ook tal van andere aantrekkelijke winterse ‘alternatieven’ zijn, die de Nederlander naar Oostenriujk zal trekken zoals bijvoorbeeld het top wellness aanbod, sneeuwschoentochten etc. etc. Dat alles overigens in combinatie met een verfijnd culinair aanbod waar dan ook in de witte wereld ! Meer weten? http://www.austria.info/nl

Mijn complimenten voor de vele live verslagen en overige updates! En dat al zo vroeg in het seizoen!

Dat weet ik sneeuwzeker!❄️

He Bart,
Wat gaaf dat je er bij was! Ik was (helaas) zelf aant trainen tijdens de eerste run. Zaten we in Piesendorf vervolgens met de hele groep klaar voor de 2e run…
Man wat jammer dat die niet door ging. Dat was zo spannend geworden.
Veel plezier deze winter! En wat leuk om af en toe deze blog te lezen.
Groetjes!

Hey Bart,
Das lache zeg dat je dit hebt kunnen doen. Gaaf! Ik wilde zelf ook nog komen kijken alleen had het druk met werken en andere saaie dingen…
Wanneer gaan jullie weer naar Solden om alles voor te bereiden voor het seizoen?

Groetennn

Leuk artikel! Jammer dat de 2e run voor de heren niet door is gegaan uiteindelijk.

Hee Bart
Wij stonden tussen het skiën door zondagochtend op de Stubaigletsjer ook op tv te kijken naar de eerste run, wel wetend dat we vanaf de Jochdole de pistes van Sölden konden zien. We zagen je bijna werken :-) Jammer dat de 2e run niet door ging !

Blogger, skiër, verslaafd :-)

@Gazza Tja, er is niet echt een bepaalde hbo voor te volgen. Ik werk samen met een skischool in Solden en ben zodoende gevraagd. Het was iig heel erg gaaf, echt steil en cool om er met je neus bovenop te zitten!

@Thiebout Er waren veel gadget en giveaway’s ja. De heren hadden volgens mij sponsoring van Gosser en Kronen Zeitung ipv wat jij zegt. Het is iig een behoorlijk marketing gebeuren.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie