Toekomst van skigebieden

Rogier op 27 oktober 2010· 83 reacties

null

In Frankrijk breken veel lift-uitbaters het hoofd hoe zij mensen naar de wintersportgebieden kunnen blijven lokken. In de jaren zeventig werd alles op alles gezet om wintersport te ‘socialiseren’, iedereen moest en zou skiën. Momenteel lijkt de groei eruit, en wordt er in Frankrijk met angst gekeken naar Oostenrijk en Zwitserland.

La Compagnie de Alpes
De allergrootste lift operateur ter wereld is de Compagnie des Alpes, dit bedrijf is dit jaar zeer openhartig geweest over de toekomst van de wintersport gebieden. Het blijkt dat de gemiddelde leeftijd enorm stijgt op de pistes en dat de hoeveelheid geskiede uren afneemt. Om mensen toch naar de skigebieden te krijgen fantaseert de Compagnie des Alpes over attracties en evenementen op en rond de pistes. Denk aan meer georganiseerde (sneeuwschoen) wandelingen, slee-wedstrijden, piste-bully rij lessen etc.

null

Plezier
Het lijkt alsof ze er in Frankrijk achterkomen dat een paar liften en een appartementen complex niet genoeg zijn om de moderne klant te lokken. De Franse gebieden kijken naar Oostenrijk en Zwitserland want van de buitenlandse klanten krijgt Frankrijk te horen dat de gebieden niet gezellig en knus genoeg zijn. Alles wordt in het werk gezet om dit imago om te draaien.
De grote skigebieden kijken ook veel af van moderne attractieparken om het verblijf van mensen zo aangenaam mogelijk te houden, animatie voor de liften, aanspreekpunten op en naast de pistes en veel ruimte voor kinderen en beginnende skiërs.

De Franse gebieden willen graag van het imago van wintersport veranderen. Het moet iedereen weer duidelijk worden dat wintersport voor iedereen mogelijk is. De skigebieden verlangen dus duidelijk terug naar de tijd waarin iedereen moest en zou skiën.

Wat denken jullie, moeten de Franse gebieden knusser worden met meer evenementen en attracties? Of is de charme van die Franse gebieden juist de kilometerslange pistes en enorme gebieden waar alles om sportief skiën draait?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik heb het idee dat de fransozen zelf er geen zak om geven of een dorp er wel of niet gezellig/knus uitziet. En ze hebben dus de, voor iedereen, bekende mentaliteit, waardoor er naar mijn idee niet veel zal veranderen zolang deze fransozen toch wel blijven komen. Ze zijn toch de grootste groep wintersporters in Frankrijk, lijkt me. Voor mij persoonlijk hoeft het allemaal niet knusser te worden. De charme is juist kilometerslange pistes en enorme gebieden waar alles om sportief skiën(snowboarden!) draait!

laten ze dan ook wat aan de prijzen doen op de piste. Een biertje van 7 euro is echt veel te gek en 11 euro voor een bord patat met worst. in oostenrijk kan je voor 11 euro beter en meer eten en heb je ook nog een biertje erbij!

Het skien is verder geweldig. De pistes en app zijn goed. De bereikbaarheid van de franse skidorpen is minder dan in oostenrijk en zwitserland maar dat heeft ook te maken met de hoge ligging.

Alleen de prijzen dus aanpakken en wat meer sfeer!

@johan. Wie gaat om km te vreten zullen de extra activiteiten en knusse dorpjes idd niet boeien. Of dat nu Fransen zijn, of toeristen, kms blijven kms. Het gaat om de opbrengst. Als iedereen komt om allen maar kms te skieen zal er niets extra’s nodig zijn. En daar gaat het nu juist om lijkt me. Ik ben wel voor entertainment. Niet omdat ik zelf vermaakt wil worden, maar mijn kids zien dat wel zitten. Als de verouderende doelgroep weg valt is het niet rendabel om kms pistes en massas liften te onderhouden. Het (blijven) aantrekken van volk is dus voor jou ook voordelig. Geen klanten = geen skigebied. Bovendien, als alle ouderen, beginners, en kindjes in het dorpje rondsjokken is er nog meer ruimte op de pistes.

Dit jaar ga ik met de familie weer naar Kuhtai. 37 km piste. Maar wij zijn toch niet in de gelegenheid om van kms te genieten. Een kindje in appartement en kindje op skiles. Mijn vrouw of ik ff om beurten een rondje. Piste loopt langs appartement. En als je veel aan je app gebonden bent, of door het dorp loopt met een koter op de slee zijn de jaren 70 betonblokken niet zo geweldig.

Ik ben van de kilometers skiën, puur het sportieve gedeelte, en de animatie, evenementen en het zuipen boeien me eigenlijk nauwelijks. Dus ik zou zeggen: niets veranderen (misschien het uiterlijk van al die lelijke betonblokken in de dorpen).

ik vind het heerlijk als een gebied ruim is en uitdaging bied op de pistes… vooral brede en lange pistes zijn heerlijk te bereiden op me snowboardje… het enige wat ik misschien graag zou zien zijn meer funparken… of in ieder geval makkelijk berijkbare funparken…

Ik ben slechts een keer geweest, in Frankrijk, en ga dit jaar twee keer naar die plek terug (gelukje). Naar mijn mening ga je met name om de pistes en de sneeuw. Hoewel het imago van minder gezellig, ook de sneeuwzekerheid en mooiere pistes dan in Oostenrijk, dat met name de naam heeft (als ik het zo hoor), van veel gezelligheid maar minder mooie pistes. En ik ben 'n echte Frankofiel, heb totaal geen problemen met de ‘Franse mentaliteit’, het tikje chauvinisme hoort erbij. En de typische NL’er die het vertikt een woord Frans te leren zal er enorm over struikelen, en terecht naar mijn mening. Een klein beetje verdiepen in een andere taal en cultuur lijkt mij niet meer dan normaal. Mooie pistes, moderne liften, sneeuwzekerheid - de gezelligheid maak je daarnaast met elkaar!

als ze bang zijn dat mensen overlopen naar oostenrijk en zwitserland, doen ze er denk ik beter aan om gefaseerd de jaren 60 en 70 flats af te breken en er mooiere en kleinere savoyarde-bouw voor terug te zetten. ik zit niet te wachten op een pipo bij een skilift, ook aangezien je in frankrijk (buiten het hoogseizoen) toch geen wachtrijen hebt. Maar mijn mening blijft dat Frans massatoerisme en sfeer twee niet verenigbare begrippen zijn. Ik laat me graag verrassen.

welke gebieden beheert deze Compagnie des Alpes zoal?

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

Het is een mooi land, Frankrijk. In de zomer en in de winter, ben er vaak op vakantie geweest. Alleen jammer dat er fransozen wonen is mijn mening.
Ik spreek overigens een aardig woordje frans, dus daar zal het niet aan liggen.

Zolang de Eiffeltoren nog als middelpunt van Europa beschouwt wordt en er zelden een Fransoos naar het buitenland gaat, zie ik niet veel veranderen. Het is een mentaliteitskwestie die zeer traag verloopt in dit prachtige land. Voordat een Fransoos eens bij de ski-buren (AU CH) gaat informeren of ze misschien iets kunnen verbeteren of leren, moeten hun nationale klandizie het wel eerst compleet af laten weten denk ik…

Ik denk dat ze eerst eens moeten beginnen met die blokken beton (appartementen) aan te pakken want dat is echt verschrikkelijk, veel te kleine hokjes waar ze zoveel mogelijk mensen in proberen te proppen voor een te hoge prijs waarbij de kwaliteit ook veelal te wensen overlaat.

Daarnaast zouden ze wat moeten doen aan de prijzen op de piste, 3,30 voor een kop koffie is toch echt belachelijk, neem je er een broodje bij dan kan je zomaar meer dan 10 euro kwijt zijn!
Vorige jaar s’middags een pizza gegeten op de piste voor maar liefst 15 euro, daar haal je in Oostenrijk een half buffet voor!

De prijzen van de skipassen zouden volgens mij ook echt omlaag moeten, misschien dat er dan meer mensen zouden overwegen om weer richting Frankrijk op wintersport te gaan want al met al is Frankrijk voor de gemiddelde persoon gewoon te duur geworden.

Side events op de piste? Dat is de doodsteek voor de sport. Er zijn een aantal trends in wintersportland en vergrijziging is daar één van. Maar de jongere generatie komt op, hetzij in niches (freeride, park, etc.). En dat onderschrijft de zij het latente behoefte van mensen om te wintersporten. Als je die behoefte verder wilt ontplooien en meer mensen weer aan het wintersporten wilt krijgen is er een slimme strategie nodig. En laat ik daar nu net een sterk plan voor hebben liggen :-) Wie kan me in contact brengen met de NSkiV? Want Nederland kan deze kar gaan trekken, mark my words.

Groet, Thijs Balm

@ Frank, hou je vast, de compagnie des Alpes heeft de volgende gebieden:
La Plagne, Les Arcs, Tignes, Les Menuires, Le Grand Massif, Meribel, Vallandry, Chamonix, Serre Chevalier, Val d’isere, Valmorel, Avoriaz, LA rosiere, Les Deux Alpes…

Click. Click. Peace

Dat is inderdaad de moeite! ik dacht dat Les 2 Alpes aan Amerikanen of Canadezen was verkocht?

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

Al die mensen die zeggen dat frankrijk duur is moeten toch maar is beter uitkijken hoor.
Ik ben vorig jaar voor 250€ met vervoer naar risoul geweest.
Dit jaar kan ik voor hetzelfde bedrag naar la joue du loup.

En Frankrijk is super voor de vele kilometers. Maakt toch niets uit dat de gebouwen er wat minder mooi uitzien.

Frankrijk blijft het mekka voor wie houdt van kilomters vreten.
Gezellig is het niet altijd en je hebt op veel plaatsen het gevoel dat je enkel ‘getolereerd’ wordt, niet als gast ontvangen.

ook aan hun kinderopvang en kinderlessen scheelt er iets: vaak veel te grote groepen, ongeinteresseerde leraars, enkel aandacht voor Franssprekende kids. Mijn kinderen kunnen nu deftig skien, dus ze malen er niet meer om. Maar toen ze 4-5 jaar oud waren was het toch dikwijls balen geblazen.
Bovendien past vooral de ESF zijn uren niet aan aan de veranderde realiteit: ouders willen met kids op vakantie, maar willen graag ook enkele uren zelf genieten op de latten. Daarom hebben we al enkele keren bij een Engelstalige skischool lessen geboekt en die bieden vaak mooiere uren aan: bv echt van 9 tot 12 (ipv 9u15 tot 11.45 wat in realiteit vaak neerkomt dat ze stoppen om 11.30)

Met wat halfpipes en freerides te installeren gaan ze het niet op lossen. Het zit in de mentaliteit van de Fransen.

De betonblokken en kippenhokken zouden kunnen verdwijnen, maar als je enkel de mooie chalets overhoudt wordt het misschien toch enkel voor de elite en voor de fanatieke skiers?

MAAR: ik ga dit jaar opnieuw naar Frankrijk. Als je weet waaraan je te verwachten, dan maak je de sfeer toch zelf?

Ik zit absoluut niet te wachten op animatie op de pistes of bij de liften. Ook niet op pretpark-achtige invloeden. Sterker nog, ik voel al een allergietje opkomen! Naar mijn mening zijn er echt wel een heel stel sfeervolle, hoog gelegen dorpen in Frankrijk (qua bouw dan). Apres-ski hoeft voor mij niet zo, maar gezellig uiteten gaan en vervolgens in het appartement een paar biertjes drinken maakt mijn wintersport compleet. Gelukkig kan dat goed in de Sarvoye. De uitgestrektheid van de gebieden vind ik prachtig. En een volgende keer gaan we gezellig weer naar Oostenrijk. Het één sluit het ander echt niet uit.

Tjonge, er zijn in de reacties wel wat vooringenomen personen. De Fransen worden wel over een kam geschoren. En qua inhoud, zoals ik het zie zijn er dan reacties die het eigenlijk, per ongeluk, wel eens met veranderingen.
Beton weg = gezellie durrep
Fun parks = side event (IK heb b.v. niets aan een snowboard funpark.)
Goedkopere prijzen, tja, lukt ook alleen maar met veel volk. En ik vind Frankrijk niet zo bizar duur. Das afhankelijk van vraag/aanbod/sneeuwzekerheid/locatie/etc.

We willen nu eenmaal allemaal graag op wintersport. Maar de preciese wensen en eisen zijn specifiek, erg gevarieerd, en daar willen/moeten ze nu dus op inspelen. Het is niet meer alleen Kamer + piste = wintersport.

En de Fransen, tja, Fransen KUNNEN wel gestressed overkomen. Maar het kan OOK heel relaxed. Vorige week treinde ik Frankrijk 2 maal door. Mijn slome en relatief goedkope nachttreinen vielen uit door de stakingen. Maar ik kreeg zonder problemen gratis TGV tickets, printje met reisschema, aanwijzingen. Later kon ik zelfs gewoon in een TGV stappen zonder dat er Ueberhaubt een verandering van tickets nodig was. Mijn laatste stukje naar NL was Thalys. Probleem, daar was ik een dag te vroeg. En toen moest ik WEL een nieuwe ticket kopen. Globilisering door deze trip: Fransen relaxed, NL/BE (die beheerden in mijn geval die Thalys): preciese zeikerds. Dus, ach, 't Is maar wie je tegen het lijf loopt. Ik loop toevallig de leuke Fransen tegen het lijf :-)

Aan de ene kant zijn inderdaad, zoals hiervoor ook al genoemd, de prijzen op de piste absurd hoog. Maar daar tegenover staat dat de appartementen niet duur zijn. Dit jaar gaan we bijvoorbeeld weer met een groep naar Superdevoluy. We zitten dan een week in een appartement, pal naast de piste, voor € 109,00, inclusief skipas! Nou ja, daar heb je in Oostenrijk net drie dagen een skipas voor en mag je nog slaapruimte gaan zoeken. Dus enerzijds mogen we natuurlijk helemaal niet zeuren over de prijzen op de piste, maar toch vind ik het wel tegenvallen als je 3 euro voor een colaatje neer moet tellen.

En inderdaad, de uitstraling van de skidorpen is 0,0, maar goed, wat is het alternatief? Alles afbreken en nieuw neerzetten? Ik geloof niet dat wij dan nog voor 109 euro een week kunnen skieën. Hoewel, aan de andere kant, het appartementengebouw waar wij in zitten is ook relatief nieuw en ziet er ook best nog wel gezellig uit. Bovendien zijn de restaurants op de piste daar ook best gezellig, met leuke muziek enzo. Is dus een lastige afweging.

Maar bovenal vind ik de mentaliteit van de Fransen verschrikkelijk; hoe Rogier het zo lang tussen die lui uithoudt is mij een raadsel! Daarentegen zijn de Oostenrijkers veel gezelliger (of misschien juist commercieler…). Als ik niet aan budget en groep gebonden was, zou ik ook absoluut weer voor Oostenrijk kiezen, hoewel het skigebied van Superdevoluy prachtig is om te skieën. Maar ik zou dan toch voor iets meer sfeer kiezen.

PS. Rogier, heb je zojuist via facebook een berichtje gestuurd…

Het skigebied van Superdevoluy is bij lange na niet te vergelijken met een van de skigebieden van de Compagnie des Alpes…

Idd goedkoper maken, en betere Apres ski. Heel veel mensen gaan juist naar Oostenrijk op wintersport omdat de Apres ski daar veel leuker is.

@Anoniem (27 okt. 2010 12:18)
Funparks noem ik geen side events. Dat gaat toch puur om skiën en snowboarden: wintersport dus! Vrijwel ieder skiegebied heeft er tegenwoordig wel eentje of zelfs meerdere, maar er mag wel wat meer variatie komen. Zo is er in Val Thorens namelijk eentje voor kinderen/beginners nabij het dorp en eentje hoog in de bergen voor echte professionals met schansen van minimaal 10 meter. Maar helaas dus niets voor mensen die daar tussenin zitten, zoals ik.

Ik snap niet waar het “Frankrijk is duur” vandaan komt. Anne geeft al aan dat app en skipas eigenlijk retegoedkoop zijn. Ik heb ook vaker goedkoop in FR geskied. Tja, dat is een gevolg van Massa’s. En je kan ook een flesje water in een rugzakje meeslepen. Dan kan je langer skieen omdat je in de lift wat drinkt (want we gaan immers voor de kms en op terrasje zitten is geen kms maken). Water is nog eens te vinden in de kraan van je app ook. trouwens, als je je flesje aan het vullen bent kan je ook wel een stokbroodje smeren met Jam of een lekkere combi van geitenkaas/honing/pijnboompitjes. Scheelt weer zo’n dure pizza.

Gezellie pistes van Oostenrijk zijn ook aan eigen gevoel van gezelligheid onderhevig. Ik heb ik Oostenrijk wel de NL hits over de piste horen schallen. Kan niet zeggen dat ik daar direct warmne onderbuikgevoelns van kreeg.

@ Anne; het zou maar zo kunnen dat Rogier gewoon leuk volk tegen het lijf is gelopen in FR.

Nee hoor, mentaliteit van de Fransen moet veranderen, skigebieden zijn super goed en sneeuwzeker alleen het personeel wat in de skigebieden werkt is nou niet echt blij met toeristen lijkt het wel…leer eens Engels en/of Duits bijv…

@ Anoniem, waar ik het dure vandaan haal is uit eigen ervaringen, en kom op zeg een flesje water meenemen de piste op is voor mij (persoonlijk) geen vakantie, ik wil inderdaad kilometers maken en als ik wil uitrusten een gezellig terrasje opzoeken en dan geen 3 euro (of meer) voor een cola hoeven te betalen, om over een broodje in je rugzak mee te nemen helemaal maar niet te praten, vakantie is voor mij genieten en niet met een lunchpakketje de piste op gaan!

Voor 109 euro op wintersport in een leuk gezellig appartement zou ik ook wel willen maar misschien stel ik hogere eisen als een ander aan mijn onderkomen, ik wil in iedergeval niet in een achterafkamertje komen te zitten met een keukentje van 1 bij 1 waar je je kont niet kan keren…

Dat het skieen in Oostenrijk ook niet alles is begrijp ik ook wel, en niet iedereen houd van de Nederlandstalige meezingers, maar kom op zeg in Frankrijk is de Apresski echt ruk, al ben ik wel van mening dat je het gezellig moet maken met de personen met wie je bent…

@Anoniem: Inderdaad, ik stond een keertje in Saalbach in de skilift op muziek van ‘Kedeng Kedeng’. Dat was toch wel heel triest.

@Johan: Maakt niet uit, het artikel gaat toch niet specifiek over La Compagnie des Alpes. Bovendien is Superd een prima gebied hoor, ruim 100 km, dus goed om je een aantal dagen te vermaken!!

@Jeroen: We hadden geen achterafkamertje, maar een prima, nieuw appartement, met ruimte genoeg voor de vier personen waarmee we zaten (en in totaal 7 personen, want de andere 3 kwamen elke dag bij ons eten). Ging uitstekend! Kijk eens op husk.nl of sunweb.nl en dan bij Superdevoluy; als je in januari met eigen vervoer gaat kun je zelfs nog voor zo’n 89 euro gaan. Appartement is alleen door een weg gescheiden van de piste, ideaal!

@ ankiepankie, beetje jammer dat het een klein gebied is dat Superdevoluy, das leuk voor een weekendje relaxed je afdalingen maken maar voor de geoefende skieer is het een zeer matig gebied met maar erg weinig uitdagingen…

Werd je niet gek van de oude liften en de bijbehorende wachttijden?

@Jeroen: Ik heb nergens hoeven wachten, misschien één keertje 's ochtends vroeg als iedereen op de stoeltjeslift in het dal afduikt. Verder konden we prima doorskieën en hadden we meestal de piste voor onszelf. En met ruim 100 km is het zo klein nog niet…er zijn natuurlijk altijd grotere gebieden, maar ja, daar leg je ook een vermogen neer. En uiteraard hebben we alle pistes meermalen geskied in een week, maar goed, voor een weekje lekker skieën vonden wij het prima.

LOL, Thailand is "the land of a thousand smiles", dat is FR niet. Maar Thailand is weer niet zo sneeuwzeker :-D

Anyway, om eens terug te komen op een vorige post van me (nog profielloos, dus gok er eens naar :-) ) Fransen zijn ook best relaxed. Blijf vrolijk, als het erg druk is en iemand staat tegen je aan te zanikken (en als ik het druk heb vind ik het al heel erg snel zanikken), dan is mijn eigen reactie ook sneller kortaf. De Franse spoormedewerkers die ik in vrij minimaal Frans benaderde tijdens hectische momenten bleven erg vriendelijk en behulpzaam. Ja, Fransen kunnen druk zijn, maar dat is niet per definitie een arrogante of boze reactie. Gebaren en druk doen hoort er bij. Is leuk :-)

En taal, tja, het is Frankrijk. Ik heb nou niet direct goede ervaringen in Duits sprekende landen als het gaat om vreemde talen. Duits; en that’s it. Engelsen? nou, je kan maar beter in het Engels praten. Belgen, ah, lastig. Ze winnen 10 voor taal, of spreken alleen Frans. Tijdens een zomer reden we 15 km over de grens Spanje in, wilden 3 nachten blijven op een camping, en dat moest in het Spaans. de Franse telwoorden werden met “solo Espaniol” beantwoord. Er is een hele goede reden dat Nederlanders ongelofelijk populair zijn in buitenlandse toeristenindustrie. NL’rs spreken hun talen tenminste. Anyway, “hoe en wat in het Frans” en je bent helemaal het mannetje.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie