Een gedenkwaardig weekend

Roel op 30 oktober 2010· 5 reacties

null

Ik werd getipt door Stefan Aerts over twee buitenwerkers in t-shirt in Les Contamines (F). Op de achtergrond zijn nog sneeuwresten te zien. Het is een voorproefje van meer nazomer dit weekend, maar de tegenstellingen zijn gigantisch! De zuidkant van de Alpen verzinkt boven 2000m in de sneeuw, in Oostenrijk en het noorden van Zwitserland daarentegen kunnen ze de zwembroek haast weer aantrekken. Dit alles is het gevolg van een strakke zuidelijke stroming die warme vochtige lucht naar de Alpen voert.

null

Tussen een depressie in de Golf van Biscaye en een hogedrukgebied boven Rusland zien we een zuidelijke stroming boven de Alpen.

Tot 150cm sneeuw
Gisteren werd het door een doorbrekende föhn al meer dan 20 graden in delen van Zwitserland. Deze warme droge valwind (binnenkort een artikel hierover) leverde spectaculaire temperatuurstijgingen op. Zo was het in het Zwitserse Schattdorf om 16.34 uur nog 14,6 graden. Om 16.50 uur was het al 20,1 graden. Dat heeft natuurlijk ook zijn effect gehad op de sneeuw. Hieronder een demonstratie sneeuwvreten uit Prayon-La Fouly in Wallis (CH).

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Gelukkig gaat de föhn in dit gebied vandaag liggen want bij föhn zien we vervolgens vaak ‘stau’. Dat zien we zondag en maandag gebeuren. Door het dichterbij komen van een depressie boven de Golf van Biscaye neemt niet alleen de wind toe tot 120km/uur in föhndalen, er wordt ook steeds vochtigere lucht tegen de zuidkant van de Alpen gedrukt. De lucht wordt gedwongen op te stijgen, koelt daardoor af en er ontstaat neerslag. En in dit geval véél neerslag. We gaan meteen naar de sneeuwverwachtingskaart voor de komende 48 uur.

null
Zo rood als nu heeft de kaart er deze herfst nog niet uitgezien. Eén tot anderhalve meter sneeuw voorspelt ons model in Oberwallis, Tessin, het aangrenzende Italië maar ook in de Zuidfranse Alpen. De sneeuwgrens ligt rond 2000m maar daalt morgen plaatselijk naar zo’n 1400m. De Dolomieten, Ost-Tirol en Karinthië liggen ditmaal minder gunstig qua aanstroming zodat hier wat minder gaat vallen.

Aan de noordkant is het tot en met maandag doorbijten met föhn, temperaturen van 15-20 graden en ook 's nachts nauwelijks vorst door hoge dauwpunten. Het hoort nu eenmaal bij de herfst maar het zal de diverse vervroegde skigebiedsopeningen behoorlijk frustreren. Laax heeft de geplande opening van dit weekend al verschoven naar 6 november.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Aan de noordzijde van de Franse col du lautaret sneeuwde het vanaf 1800 meter als een gek, aan de zuidzijde sneeuwde het tot ca 1500-1600 kei en keihard…

Click. Click. Peace

Hmmm, zie net op de webcam van Superdevoluy alleen maar regen, regen, regen… :-(

stom die warmte in het gebied waar ik naartoe ging lag al een halve meter en nu is alles weer weg:(

sorry er ging iets fout met de computer 9daarom staat mijn reactie er drie keer).

@ Rosa, is opgelost ;-) Enne die sneeuw komt vast weer terug, we zijn nog vroeg in het seizoen (eigenlijk ver voor het seizoen)

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie