Zondag weer sneeuw

Roel op 02 november 2010· 4 reacties

null

Voorlopig is het met de föhn weer even gedaan, dit plaatje van afgelopen zaterdag toont geen UFO maar de karakteristieke lenswolken boven Arosa (CH). Deze herfst lijken de weekenden patent te hebben op ingrijpende weersomslagen. Voor de vierde week op rij zien we dat de kaarten flink door elkaar worden geschud, ditmaal op de zondag met sneeuw.

Föhn in actie
Nog een korte terugblik op het afgelopen weekend. Deze video visualiseert de föhnstorm op de Urnersee (CH) afgelopen zaterdag. In het nabijgelegen Altdorf werd een windstoot van 130 km/uur gemeten, in een dal dus. De bergstations scoorden nog veel hoger. De Lauberhorn, bekend van de Lauberhornabfahrt in Wengen, kwam tot 190 km/uur.

Aan de zuidkant viel op dat moment erg veel regen door de südstau. Pas vanaf 2000m ook sneeuw, gemiddeld 40-90cm op de grens van Italië en Zwitserland. In het Noord-Italiaanse Piancavallo viel in 48 uur een onwaarschijnlijke hoeveelheid van 701mm regen.

Zondag weer sneeuw
De depressie die voor het onstuimige weer verantwoordelijk was zorgt vandaag voor de laatste neerslag. Er volgen nu een paar dagen hogedrukweer met vrij veel zon en aangename temperaturen bij een zwakke westelijke wind.

Zaterdag ontwikkelt zich een omvangrijk hogedrukgebied boven de Atlantische oceaan. Daarmee begint de straalstroom die in ons klimaat normaal westelijk is opnieuw te zwabberen. Dat zien we trouwens al bijna een jaar regelmatig terug, en is een van de oorzaken dat de afgelopen winter zo koud kon verlopen.

null

De verwachte stroming op grote hoogte voor aanstaande zondag. De felgekleurde geel-rode band geeft de hoogste windsnelheden weer, de zogenaamde straalstroom. Deze buigt vanaf zondag af naar het zuiden wat een nieuwe onstuimige periode inluidt.

Zondag begint het vanuit het noordwesten te regenen, overgaand in sneeuw vanaf ca. 1000m. De sneeuw zwiept vervolgens over naar de zuidkant doordat zich daar weer een aparte lagedrukkern vormt. Daarna wordt het echt interessant.

Corbyn
Aan de oostflank van het Atlantische hogedrukgebied zakt begin volgende week een zeer actieve depressie af naar het zuiden. GFS berekent voor maandag een kerndruk van 960 hPa boven het zuiden van Engeland. Een zeer lage waarde voor deze regio. Als dit bewaarheid wordt gaat het bijna zeker tot grote ongemakken leiden met storm en veel regen. Niet geheel op zijn plaats maar het doet me een beetje denken aan de ‘superstorm’ die de Brit Piers Corbyn (wie kent hem nog) eind 2007 aankondigde. Hij zal wellicht nu zijn gelijk claimen maar dan met 3 jaar vertraging…

null

De uitwerking op de Alpen is nog niet helemaal duidelijk. In dit scenario kunnen de Franse en Italiaanse Alpen op termijn een dik pak sneeuw verwachten bij een sneeuwgrens die tot in de dalen zakt. Als de depressie iets westelijker blijft kan het echter opnieuw tot een föhnsituatie leiden. Ligt de depressie iets oostelijker dan is het prijs voor de noordkant. We wachten rustig af.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Beste Roel, Bedankt voor deze informatie… zeer informatief! Ik zal je blog in de gaten houden!

Ik hoop dat er dan sneeuw ligt…Ik ga 4 dec. t/m 11 dec. skiën in Brandnertal Hoogte appartement 1.170 meter. maximale hoogte skigebied 2000 meter…wish me luck ;-)

thx for sharing!

het sneeuw nu in mittelberg oostenrijk al de hele ochtend.
alles wordt weer wit.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie