Peiling: Wintersport vaardigheidsbewijs?

Rogier op 03 november 2010· 29 reacties

null

Vanaf vandaag lanceren wij elke week een ‘Peiling van de week’. Stellingen over wintersport en alles wat daaromheen hangt. Wij zijn benieuwd naar jullie mening. De ene stelling is serieus en de andere zal ‘gezellige’ apres ski praat zijn met een flinke knipoog… In de eerste ‘peiling van de week’ trappen we af met: “Mensen mogen alleen nog maar de piste op met een ski/boardbewijs”.

Klagen
Elk jaar hoor ik in de liften, tijdens de apres ski en op wintersportwebsites mensen klagen over het gedrag van anderen op de pistes. Ongeleide projectielen, snelheidsduivels, en waaghalzen maken het leven op de piste volgens velen niet veiliger. Zou het een idee zijn om een ‘wintersportbewijs’ in te voeren?

Lessen
Iedereen die de piste op wil moet een gratis ‘examen’ af leggen met daarin de pisteregels, en de persoon in kwestie moet laten zien dat hij of zij veilig kan skiën of boarden. Dit betekent dat beginners worden verplicht om lessen te volgen? Gegarandeerd veiligere pistes? En het feitelijke verschil is niet heel groot met nu: de meeste mensen volgen toch al wel lessen…

Maar…
Maar is het niet juist zo mooi aan de wintersport dat er zo weinig regels zijn in een maatschappij vol regels en verplichtingen? Is het niet juist fantastisch dat iedereen op zijn manier (technisch meer of minder verfijnd) van de piste af kan glijden. Kortom is wintersport niet gewoon ‘vrijheid-blijheid’. En bewijzen, examens en controles staan wel erg ver van die heerlijke vrijheid af, toch?

Tussenoplossing
We kunnen natuurlijk ook denken aan een tussenoplossing. Iedereen mag zonder bewijs skiën of boarden. Maar bij een overtreding van de pisteregels of na roekeloos skiën of boarden (ski-politie?) wordt je skipas afgenomen en deze kun je daarna alleen maar terug krijgen door het behalen van een ski/snowboard bewijs…

Wij zijn benieuwd naar jullie mening. Stem hier in onze poll en laat eventueel je reactie achter…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Het is een beetje overdreven, maar soms wel noodzakelijk als je ziet wat mensen allemaal voor capriolen uithalen.

Probleem is dat je met een nogal arbitrair begrip als roekeloos zit. Als ik over de piste race is dat dan roekeloos? Misschien dat mensen het zo zien, maar ik weet prima wat ik doe, anticipeer en reageer op m’n mede wintersporters. Maar zij denken misschien er heel anders over.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

Als je een ongeval veroorzaakt en je bent dronken moet je wel in fout gesteld worden maar voor de rest weinig betuttelen zeg ik!

Gratis examen… wie gaat dat betalen? Vorig jaar in Brixen stond bij veel liften een lijstje met de belangrijkste piste regels en dergelijke. Zolang iedereen op de hoogte is van de belangrijkste regels ben ik tevreden.

Ik voel er niet zo veel voor… Lessen voor beginners klinkt goed maar wie controleert dat? Als ervaren skiër gewoon op anticiperen en dan zijn we allemaal blij. Ongelukken blijven gebeuren. Ook al heeft iedereen op de weg een rijbewijs zijn er toch voldoende schade herstel bedrijven :p

PROBEER AFSTAND TE HOUDEN VAN BEGINNERS EN KINDEREN.VERTRAAG INDIEN NODIG EN WEES HOFFELIJK.

een ander punt: hoe kan men een verplicht skibewijs invoeren? moeten miljoenen europeanen met een examinator mee voor ze zelf op de piste mogen? ik zie dit niet gebeuren en vind het ook niet nodig. iedereen moet zijn eigen verantwoordelijkheid nemen en zijn gezond verstand gebruiken.

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

misschien de mensen meer kennis laten maken met de 10 fis pisteregels (bv bij aankoop skipas ,in hotels of reisburo etc)en pleiten voor persoonlijke bescherming zoals een helm en goede uitsrusting!maar voor de rest zo laten ,er gebeuren ondanks wat mensen denken relatief weinig ongelukken op wintersport!! en veel blessureleed word veroorzaakt door een slechte voorbereiding/conditie!

Hmm, vind het een lastige. Aan de ene kant kan ik me af en toe gruwelijk ergeren aan mensen die amper kunnen skieën. Met name van die halzen die stil staan en vervolgens zonder op of om te kijken plotseling wegskieën. Van mij mogen die een beginnerscursus gaan volgen!!
Maar verder…tja, ik zou het niet prettig vinden als ik zo betutteld zou worden.

wat voor de één een snelheidsduivel is, is voor de ander gewoon een rappe jongen.
bij ongeleide projectielen heb ik soms mijn bedenkingen, maar klagen moet je er niet om doen. die projectielen worden vanzelf wel een keer wijs…(na een tree-hug in volle vaart…)
ik denk dat het klaagbewijs maar eerst overhandigd moet worden voor men mag klagen…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Dat is door mij al jaren geleden geopperd en had toen geen kans. Het zal nu nog moeilijker worden.
Maar we kunnen eerst in eigen land beginnen. Waar vinden de meeste ongelukken plaats?
Op de overdekte sneeuwbanen. Alleen vrij skien als men in het bezit is van zo’n bewijs.
Lijkt me geweldig.
Volgende vraag, welke techniek zal er beheerst moeten worden en hoe zal er gestopt moeten kunnen worden.
Weg met de ploeg en alles parallel. Mij heb je daarvoor.

Je kunt wel zo een bewijs halen maar dan doe je het tijdens dat examen netjes, daarna komen ze gewoon weer zo roekeloos van de piste af…

Een examen is maar een momentopname…

Overigens heb ik zelden tot nooit last van dat soort volk…
En nee ik ben zelf niet zo een roekeloze skier… ;)

Weer zo’n typische ouwelullen item… ik zag onlangs een man omver gelopen worden op het treinstation, wat nu? Onderneem actie tegen de roekeloze lopers! Jawel, een loopbewijs!

Onzin zo’n skibewijs… Wat al eerder genoemd is, zo’n examen is een moment opname. Dat zal de kamikazen er niet van weerhouden roekeloos zo hard mogelijk naar beneden te knallen. Ik ga ook graag zo nu en dan lekker hard naar beneden, maar hou altijd de controle. Dat zou dan niet meer mogen met zo’n bewijs op zak?
Wat is het volgende dan? Snelheidsmeters en flitspalen?
Pak de bezopen gasten die ongelukken hebben veroorzaakt maar keihard aan, of lui die zonder enkele ervaring off piste skiën en dan moeten worden gezocht met heli’s.

Lijkt me beetje overbodig dit. Ik vind het juist de charme van wintersporten dat het leuk is voor jong en oud en mensen die al heel ervaren zijn en nog nooit op de latten/board hebben gestaan. Voor een beginner is een snel iemand al snel roekeloos en is het schrikken als iemand langs komt schieten en voor een snel en ervaren iemand is het vervelend als er iemand over de hele breedte van de piste zijn bochtjes staat te oefenen. Geven en nemen, en gewoon een beetje rekening met elkaar houden dan zijn dit soort dingen onnodig.

Ik vind het persoonlijk onzin, maar zoals ik hierboven lees in de laatste reactie vinden sommige mensen het roekeloos schrikbarend als iemand langs komt schieten, mijn mening is dat als je ziet dat iemand minder stevig op zijn ski’s of board staat je er niet roekeloos langsheen moet “scheuren” aangezien diegene dan inderdaad zal schrikken, ikzelf hou er best van om flink in de racestand van de berg af te knallen maar als ik een mindere skieer/boarder zie ga ik daar altijd met een ruime bocht langsheen (ongeveer een meter of 8 tot 10 minimaal!) in mijn ogen neem je dan het gevaar wel redelijk weg… en als ik de ruimte niet hebt om er langs te knallen dan rem ik af tot een nette snelheid om wel te passeren, in mijn ogen zouden meerdere mensen zo moeten skieen maar goed wie zegt dat ik het zo goed doe???

In Nederland rijdt iedereen met een rijbewijs en zijn we ook niet af van het zogenaamde huftergedrag.
Een skivaardigheidsbewijs zou op de berg dus ook weinig verhelpen. Een maximaal alcoholpromillage, net zoals op de weg, is misschien wel een idee.

Gewoon de 10 pisteregels van FIS neerzetten bij liften. Verder geen betutteling graag. Skiën blijft een extreme sport met de daarbij horende risicos. Die aanvaard je zodra je de piste op gaat en als je minder risico wil lopen blijf dan weg of koop een helm.

Tja, dit is idd een lastige. Ben zelf in de jaren meerdere malen getuige geweest van ernstige ongelukken, waaronder met kinderen. De ene keer door roekeloos gedrag, de andere keer niet. Ik denk dat dergelijke plannen niet uitvoerbaar zijn. Het gekke is, hoe meer de mensen vervreemden van elkaar hoe meer regels er nodig zijn, daar tegenover staat dan weer dat juist de mensen op hun achterste poten gaan staan als ze zich aan meer regels moeten houden. Het wordt tijd dat we allemaal weer ons gezond verstand gaan gebruiken en weer eens wat meer rekening met elkaar gaan houden, dan komt het ook op de pistes van zelf goed.

gaan we het zwembad acherna?! Pistemeester met een fluitje in zn mond bovenaan de berg op een hoge stoel. Hij vraagt naar je vaardigheidsbewijs, en houdt de piste in de
gaten, en blaast bij een overtreding op zn fluit…

Maar zonder dollen, ik ervaar op de piste al een hoge mate van sociale controle. Wanneer iemand onverantwoord bezig is, wordt hij hierop aangesproken.

Wellicht zou je wel bij de aanschaf van een skipas moeten kunnen aantonen dat je al ervaring hebt, onder begeleiding gaat skien, of skiles neemt. Maar ‘gevaar op de piste’ blijf je altijd houden…

Dat weet ik sneeuwzeker!❄️

Vrijheid, blijheid? Welleh, voor mij stopt jouw (of mijn) vrijheid waar die van mij (of jou) weer begint. Eén keer een dodelijk ongeval meemaken door een jandoedel op latten was genoeg…

Er zijn altijd de 10 pisteregels van de FIS, maar, hoeveel mensen denk je dat die regels effectief kennen of laat staan toepassen? Zelfs de eenvoudigste (beheersen van snelheid en skistijl) is voor veel mensen al een brug te ver en de vorderingen in materiaal maken het nog makkelijker om volledig de mist in te gaan. Invoegen en verder skiën kennen er ook veel niet.

Makkelijkste zou nog zijn om wat actiever liftkaarten in te trekken. En wat meer sociale controle is wat dat betreft ook niet weg… of zitten er hier echt zoveel die het alleen maar leuk vinden om nog stevig onder invloed van alcohol op een piste te kruipen?

waar ik ski(cham) valt dit allemaal reuze mee,en er is toch wat controle dankzij de rode skipakken in ruime getallen aanwezig,mijn ervaring is dat zij toch reageren bij roekeloos gedrag

Mijn dochter (8 jaar) is afgelopen vakantie ook flink aangeskied door en malloot die ff snel met een noodgang tussen de kinderen in de sleeplift door wilde gaan. Ze zag mijn kind niet en BOEM, dat was me toch een klap! Gelukkig had ze niets meer dan een paar flinke blauwe plekken, maar het had ook slechter kunnen aflopen (en wat doe je dan als ouders?).
Het was heel naar en akelig voor haar, maar dit soort ongelukken ga je echt niet voorkomen door een skibewijs in te voeren. Gezond verstand gebruiken, dat is wat het aan een aantal mensen gewoon ontbreekt. Iedere skiër of snowboarder weet dat je gewoon goed moet oppassen als je tussen een sleeplift moet doorglijden. Sommige mensen doen of willen dit gewoon niet…

Waarom zouden alleen beginners zo’n bewijs moeten halen? Misschien dat deze groep nog wel voorzichtiger is, dan degene die al jaren skiën en als een dolle stier naar beneden vliegen?

@Bianca, anders vraag jij even of een beginner die net ff iets te hard gaat voor zijn kunnen of hij even wil uitwijken… Ik kan je vertellen dat dat 9 van de 10 keer dus echt niet goed zal aflopen, dus voor beginners zou het zeker niet slecht zijn maar goed waar trek je de grens van een beginneling of een gevorderde, is iemand een gevorderde skier als hij/zij 5 keer is wezen skieen of is iemand pas een gevorderde als hij/zij 20 keer is geweest…?

In mijn ogen ben je als Nederlander eigenlijk altijd een beginneling…

ik ga al jaren roekeloos de berg af en dat gaat tot nu toe nog steeds goed, afgezien van een paar eenzijdige ongevallen.
Doe mij maar een zwaailamp op m’n kop en een airbag om.

Iedereen moet tegenwoordig ook op wintersport, skien en snowboarden is toch ook een beetje voor waaghalsen die rare capriolen uithalen, dat is toch juist de bedoeling van het spelletje en maakt het zo leuk. een beetje op je dooie gemak van die berg afglijden is niks aan, laat ze die mensen maar een skipas geven voor een deel van het skigebied zodat ze je niet overal voor de voeten skien

Ik denk niet dat je met zo’n bewijs idioten van de pistes houdt. Om auto te rijden moet je ook rijbewijs halen, maar als je ziet wat mensen voor capriolen uithalen in het verkeer.

Vrijheid komt met een stuk verantwoordelijk en bedachtzaamheid. En dat missen veel mensen in deze samenleving.

De echte hufters in het verkeer rijden met drugs, onverzekerd en vaak ook nog een rijontzegging, op een gestolen scooter oid. als je door zo iemand wordt aangereden ben je zwaar de pineut.

Zo is het ook op de piste, er zijn een aantal mensen die een groot risico vormen voor de rest, ze hebben lak aan regels, dus regels opstellen helpt niet.

Hoe beter je zelf skiet/boardt, hoe beter je op je omgeving kunt letten, verder kun je jezelf passief beveiligen bijv. met helm en protectoren.

Verder ski of board ik zo veel mogelijk off-piste, daar kom je weinig hufters tegen.

Een skibewijs is leuk bedacht, maar het zal weinig opleveren. Een helmplicht mogelijk meer.

@ Jeroen Wil nog niet zeggen dat een gevorderde skier ook echt kan skien… Ben het helemaal met je eens dat Nederlanders telkens een beginneling zijn. Het lijkt me meer een kwestie van rekening met elkaar houden.
@lalaps Een helmplicht??? Ja dat zal echt helpen, vervolgens gaat men nog harder want… heb toch een helm op?

Op zich ben ik er niet tegen om een stukje basisvaardigheden aan te laten tonen. Ook een stukje basiskennis mag best getest worden.

Ik denk wel dat er ook een verantwoording ligt bij de bediening van de liften. Die zouden mensen best aan mogen spreken als uit kleding of gedrag blijkt dat ze te onervaren voor een bepaalde piste zijn.
Denk dat het ook goed zou zijn als de fis regels bij de liften prominenter onder de aandacht worden gebracht. De kassa kan ook een goed moment zijn.

Vorig jaar voor het eerst naar wintersport geweest maar eerst in Nederland een aantal lessen genomen. Basisvaardigheden zoals sturen en remmen aangeleerd.

Wat opviel is dat veel beginners op te moeilijke pistes gaan. Daarnaast kennen velen de fis regels niet of gedragen zij zich er niet naar.
De man/vrouw die mijn skistok aantikt is echt te dichtbij geweest, had mijn koers niet vlak daarvoor gewijzigd… Degene die over mijn ski gleed en gelanceerd werd was ook te dichtbij, of niet voldoende vaardig om tijdig te stoppen. In dat laatste geval strafte het kwaad zichzelf :-) maar dat had ook anders af kunnen lopen.

Ik zou niets tegen dergelijke eisen hebben maar dan moeten deze wel uniform zijn. Dus niet ieder gebied z’n eigen eisen. Het zou ook goed zijn als je met een certificaat een bepaalde kennis/vaardigheid aan kan tonen zodat je niet ieder weekend/vakantie weer opnieuw aan moet tonen dat je over de nodige kennis/ervaring beschik.
Misschien gaat het niet zo heel erg vaak fout, maar als het fout gaat is het toch bijzonder zuur als je de rest van de vakantie aan de kant moet zitten/liggen terwijl het wellicht vermijdbaar was.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie