Huren of kopen ?

Ruud op 08 november 2010· 51 reacties

null

Het is een aloude vraag: blijf ik wintersportmateriaal huren of ga ik toch eigen spullen kopen? Ook op deze site wordt die discussie weer gevoerd in het forum. Iedereen is overtuigd van zijn eigen argumenten. Dus komt het aan op je eigen voorkeur! Bij deze een andere invalshoek in de discussie; die van de ergernis ☺…

Deel I: Huren

Voet- en glijmateriaal
Als we uit de auto stappen en hebben ingecheckt, komt wat ik het “hele huurcircus” noem: Je staat wat nog wat beduusd van de reis in de rij, meestal in een hete hectische winkel. Als je aan de beurt bent begint het: van een kastje naar de muur. Meneer A doet de schoenen, mevrouw B de ski’s, weer iemand anders stelt ze af en nummer vier regelt de afrekening. Overal even wachten… Op van die gammele bankjes die fijne schoenen passen, samen met tig anderen, de geur van zweetsokken om je heen… (enne: het besef je dat vóór jou al 40 paar voeten in die schoenen hebben gezeten) En dan: je kinderen die schoenen laten passen. Die dan na het tweede paar maar zeggen dat ze goed zitten, waardoor je de volgende dag weer terug moet omdat ze bij nader inzien toch niet zo heel goed zaten.
Hoe doen jullie dat nou ?

Dan de ski’s; de ene keer moet je schoen uittrekken voor het stellen van de bindingen; de andere keer moet je ze aanhouden. En dan denk je; ik zet die ski’s alvast bij de kassa, maar nee, da’s dan weer niet de bedoeling. Zo wordt je –niet altijd echt vriendelijk- terechtgewezen. Dan nog een paar stokjes; en natuurlijk hebben we dan al meegemaakt dat één van de kinderen met een onverhoede stokbeweging een hele rij klaargezette ski’s omver stootte ☺ Hebben jullie dat nou ook?

Formaliteiten
Ze moeten wel weten aan wie ze dat –niet altijd prachtige- materiaal meegeven natuurlijk; Dus moet je al jouw gegevens en die van al je gezinsleden invullen op briefjes (en dan doet die pen het niet, en je staat maar te zweten in je ski-jack ☺) Dan moet ook nog je paspoort worden gekopieerd…En natuurlijk hebben we al eens meegemaakt dat we daarna vergaten het paspoort mee te nemen uit de winkel. En we zijn ook aan de eind van de week de formuliertjes weleens kwijt geweest…Wellicht zijn wij gewoon klunzig …zucht. Oh balen !; helmpje vergeten voor de jongste; winkel weer in. Waar dan net een grote groep luidruchtige landgenoten is binnen geschoven! Overkomt dat jullie nou ook ?

null
Op de piste en daarna
Meestal bevalt het gehuurde materiaal, maar niet altijd… op een onhandig punt in het skigebied breekt de binding van het snowboard… Bij nader inzien lijk je toch wel steeds meer last van je tenen te krijgen in die linkerschoen… Zeg, zijn die ski’s eigenlijk wel gewaxed ? En dan tenslotte de afrekening; zeshonderd euro ? Wauw!
Trekken jullie dat nou ?

Deel II Kopen:

Vervoer
Je staat iedere vakantie opnieuw weer die spullen op je dakdragers te monteren. Hoe pas je alles in die box ? En als je niet met de auto gaat, wordt je helemaal gek van het gezeul (moet je ook nog extra betalen voordat je boardje in de buik van het vliegtuig mag verdwijnen…) Welke tips hebben jullie ?

null
Kosten
Je gezicht als je je nieuwe ski’s afrekent…; je zal maar voor je hele gezin ski’s en boards moeten kopen; “Au!” gilt je portemonnee dan. Dat doet natuurlijk niemand; voor iedereen al het materiaal in een keer kopen. Niet te vergeten je gezicht als je ski’s of board ieder jaar weer aanbiedt voor onderhoud en je ruim twintig euro moet aftikken terwijl je toch echt al vijfhonderd euris voor die dingen hebt betaald … Je kunt natuurlijk ook zelf je materiaal onderhouden: De fijne kneepjes van ski onderhoud , Einde seizoen, grote beurt voor je materiaal. Bedankt , duidelijk uitgelegd, maar dat ga ik niet doen voor mijn hele gezin, ik ben helaas geen onderhoudsbedrijf . Ik wil skiën, niet “klussen” Hebben jullie er nou al dat geld en al die moeite voor over ?

Op de piste
Na 5 jaar zie je links en rechts medewintersporters met het nieuwste materiaal; dat van jou is vijf jaar oud… Er gaat iemand in de wachtrij voor de lift met zijn board op je dure ski’s staan en als je zoon de laatste piste van de dag neemt schuurt zijn nieuwe board duidelijk hoorbaar over een keitje. En… het is opletten geblazen: “Niet de ski’s op de grond gooien”! Even netjes neerzetten, het heeft geld gekost ! Gaat dat jullie nou niet aan het hart ?

Hebben jullie nou op al die ergernissen een goed antwoord ? Of zijn jullie van die onverstoorbare types, die altijd cool blijven?
Huren jullie ? Of hebben jullie eigen materiaal ? En waarom precies ook al weer ?

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

huren… lekker makkelijk en niet zo’n onhandige box op je dak. dat is ook altijd zo’n toestand. Even kritisch zijn bij het kiezen van materiaal.

Koop alls via Ebay of marktplaats. Maximaal 70 euro voor een set carve skis van maximaal 4 jaar oud. Dus 500 euro uitgeven aan een paar skis vind ik ovedreven. Dan haal je op een beurs 2e hands schoenen en stokken voor maximaal 50 euro en je bent klaar. Onderhouden kan je makkelijk zelf. Op youtube zat filmpjes over heet waxen en slijpen. Via ebay haal je een officieel wax ijzer voor 50 euro en een Kilo wax voor 17. een slijper voor 5 en je kan heel wat jaartjes vooruit. Over vervoer kan ik kort zijn. Dit zal wat lastiger gaan. Maar met een paar dakrails moet het goed komen.

Ik zeg altijd. Als je meer dan week gaat skiën is het goedkoper om te kopen.

eigen materiaal is het prettigst en eruit groeien van de kinderen kun je regelen bij één van de winkels. Elk jaar of om het jaar inruilen tegen 70% is een optie.
Het vervoeren in de dakkoffer is geen probleem en lekker niet wachten in de winkel. Aankomen en glijden maar!!!
Veel plezier allemaal komende winter.

Wij hebben na 1x schoenen huren met de geur van het olifantenhok in blijdorp besloten om zelf schoenen te kopen, zeker wanneer je genoegen neemt met de collectie van vorig jaar kun je daar dik op besparen en die schoenen gaan echt wel 5 jaar of meer mee.

Ski’s wel huren omdat het onderhoud veel te veel tijd kost of erg duur is!

Schoenen: kopen. Meer comfort (op maat), hygiënischer, makkelijk mee te nemen, weinig last van ouder worden en een relatief beperkte investering (EUR 200,- - EUR 400,-);

Skies en stokken: huren. Altijd de nieuwste modellen, geen gesleep/vervoerproblemen, weinig gedoe in de winkel en geen grote aanschafkosten.

Ik zou de schoenen altijd kopen. Alleen het idee al van de tenenkaas van de eerdere huurders. Bij aankoop flink wat tijd nemen om de ideale schoen te vinden en je zult er jaaaaaaaaaren plezier van hebben.

Ski je al wat jaartjes en ga je 2 weken of meer per jaar, dan is het verstandig om te kopen. Via marktplaats (of ebay) kun je vaak een goede slag slaan, of koop een nieuwe ski aan het eind van het seizoen. De skies passen probleemloos in de stationwagon, een andere optie is om de ski te vervoeren met een twinnyload (mbv speciale adapter). Een dakkoffer is niet persé nodig en dat scheelt weer in je verbruik.

Voor de kids huur ik schoenen en skies lokaal in het verhuurbedrijf bij het hotel. Wel zo handig voor de service (helm is toch iets te groot, de schoenen knellen toch iets te veel, etc).

Kopen! Wanneer je met je ene voet voor het laatst de rem van de auto in duwt zit je andere voet al in de binding. Als je de witte bergen ziet heb je toch geen zin om in die lange rijen te staan?! Dan wil je gelijk de bergen op!

Al eerste zou ik schoenen kopen, ´scheelt veel pijn en moeite ieder jaar.
Ski´s en board kun je ook best kopen, heb zelf een overjarig board aangeschaft voor de helft van de nieuwprijs, kan ik jaren mee vooruit.
Boardje kan ook makkelijk bij mij achter in de auto.

@Ruud Wat een mooi verhaal. Ik herken de situatie helemaal. Gelukkig hoef ik alleen maar voor mijn zoon spullen te huren. Mijn vrouw en ik hebben eigen spullen. Ik ga meerdere keren per jaar skiën, maar mijn vrouw niet. Die had het geluk dat ze de schoenen van mijn zus kreeg (en die zitten goed) en de ski’s had ze ooit een keer geleend van een vriendin die na het seizoen nieuwe latten ging kopen. Ze mocht de geleende ski’s toen houden (kostte ons alleen een etentje :-)). @Willem Ik ga denk ik ook maar eens kijken voor schoenen voor mijn zoon. Zo’n inruil-actie is wel een lucratief idee.

When life gets too complicated.... SKI

Mijn ervaring is dat ik vaak naast het goede materiaal grijp bij het skiverhuur! Ik ben 2m plus en heb schoenmaat 48, ik board en altijd is er geen goed passend materiaal meer, ook als je reserveerd! Daarnaast gaan wij vaak meerdere keren per seizoen naar de sneeuw, wij hebben dus al enige tijd ons eigen materiaal aangeschaft! Mijn mening, het heeft alleen maar voordelen, je board altijd met het zelfde materiaal dus je voelt het beter aan, je bent er zuiniger op ( dus niet zomaar laten slingeren van je spullen of onnodige schade)! Alles is goed op maat, niet zo van even voor je houden oja dit is wel goed genoeg voor je bij die onverstaanbare verhuurders.
Voor jonge kinderen zal ik altijd blijven huren, deze groeien nog als
kool, moet je ieder jaar nieuw materiaal aanschaffen dat is nou weer zonde!

Schoenen heb ik inderdaad gekocht, dat vind ik toch wel erg belangrijk, maar ski’s huur ik meestal gewoon ter plekke aangezien je er in de meeste gebieden de nieuwere ski’s krijgt en ze soms ook nog voor een schappelijk prijsje kan kopen (eind van het seizoen) zodoende huur ik 1 x in de 3 jaar ski’s en probeer ik die te kopen en na 3 jaar huur ik weer nieuwere en zo ski ik toch meestal op vrij nieuw materiaal!

Hier ook eigen schoenen (tweedehands, wel destijds de duurste serie van nordica), zooltjes op maat laten maken, skischoentas erbij.
Ski’s huur ik bij mietski.com zodat ik van tevoren kan kiezen welk merk en type ik wil hebben, en met creditcard vooraf betalen. Scheelt weer gedoe in de winkel…
Stokken weet ik de maat van, 125cm/50", ik roep naar de bediende dat ik die moet hebben en krijg ze dan ook direct :)
Heb wel eigen ski’s gehad via ebay gekocht, maar dat bleek achteraf prut te zijn. Leuk voor Winterberg, maar niet voor de Alpen. Dat doe ik nooit meer…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

wij hebben tot nu toe altijd ski`s en boards voor het gezin gekocht in augustus ,begin september worden de restanten van het seizoen ervoor opgeruimd ,vaak voor 40% van de oorspronkele prijs ,ook schoenen ;-) vind het niet zo belangrijk dat ze niet het nieuwste van het nieuwste zijn ,waxen en slijpen doet mijn man zelf ,als we een keer hele slechte sneeuw hebben gehad laten we het de vakantie daarop doen op de vakantiebestemming .verder is het vervoer geen groot probleem ,dakkoffer en er kan nog veel meer in ,en tja dan gaat er eens iemand op staan ,so what het blijft materiaal en een krasje op de bovenkant skiet ie niet minder om

Schoenen heb ik al jaren zelf. Zitten heerlijk, dus die doe ik voorlopig nog niet weg!
Ski’s huur ik wel, met name om het gedoe van bijhouden en meeslepen te besparen. Het zal ongetwijfeld goedkoper zijn om te kopen, maar nu heb ik wel elk jaar relatief nieuw materiaal (als je tenminste bij de juiste shop huurt), hoef ik geen ski’s mee te slepen in de trein of auto én ik hoef me geen zorgen te maken als we offpiste een keertje op een steentje stoten.
Zo af en toe sta ik bij de Perry wel eens verlekkerd naar de goedkope ski’s te kijken, maar ik besluit toch altijd weer om gewoon lekker te huren; net zo makkelijk!

Perry Sport … da’s nou een zaak waar ik nooit skies zou kopen. Personeel die te weinig kennis van zaken heeft en meestal speciaal voor Perry geproduceerde modellen (wijken qua specs af van de reguliere modellen).

Leuk verhaal, ik herken vooral het stuk in de huurwinkel. Dit heb ik 2 jaar gedaan in zowel Oostenrijk als Frankrijk met de zelfde problemen. Slechte kwaliteit, slechte service, dure prijs. Alles bij elkaar opgeteld was ik al gauw €300,- kwijt. Toen stond ik voor een probleem, ga ik dit nog 3 keer doen of ga ik van dat geld een eigen boardje + schoenen + bindingen halen.

Ik heb toen gekozen voor de tweede optie. En ben toch blij met deze beslissing! Eigen schoenen, zodat je weet dat niet nog 50 man erin hebben staan zweten. En doordat je constant op het zelfde board rijdt, leer je er goed meeomgaan en kan je groeien in de sport.

Ik raad dus iedereen aan, ga je zomaar een keer op wintersport, huur ze! Ben je van plan 1 (of meerdere keren) per jaar de sneeuw in te duiken, koop je materiaal.

ps. en het onderhouden van je materiaal kan iedereen. Kosten voor een onderhoudssetje ±€25,-. Kosten onderhoudsbeurt al gauw €30,- per keer. Reken maar uit.

skischoenen op maat bij een bootfitter, en ski’s huren in een zaak waar ik op voorhand reserveer,ze kennen mij er,krijg steeds super nieuw materiaal mee en hoef nooit lang te wachten;ja ik ben een geluksvogel,dit komt omdat wij er vrienden wonen hebben… Heb toch ook eens meegemaakt dat ze me heel raar gewaxte(!!)ski’s meegaven, maar ik kon ze dadelijk wisselen;dus al met al geen horrorscenario’s zoals in het blogje, wel grappig om lezen trouwens,vooral dat zweten in de winkel,euhh dan doe je toch even een paar laagjes uit?

Wij hebben zelf de schoenen en huren ski`s en stokken. Helm hebben we nu ook zelf. De kinderen huren we alles nog voor. Onze kinderen zijn nog geen eigen ski spul materiaal waard. Dat gaat allemaal aan gort. Wij hebben eigenlijk nooit problemen met huren en kwa drukte zitten wij altijd buiten de vakanties, dus valt ook wel mee. We gaan ook vaak in januari en heb het idee dat het materiaal dan nog wel goed is waar het aan het einde van seizoen drama is.

@anoniem: waar moet je die paar laagjes laten dan?
zo’n winkel is meestal propvol, dus ff je jas in een hoekje neergooien is ook niet echt een goed idee…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Een beetje wintersporter haalt de investering er gemakkelijk uit, dus: KOPEN!!!

Huurmateriaal is -zonder uitzondering- altijd slecht, bot, droog en soms zelfs defect. Schoenen nooit huren, da’s pure ranzigheid.

Omdat wij zo’n vijf weken per seizoen in Brixen zitten, is kopen gewoon veel voordeliger (en de skies en boards blijven gewoon in de caravan liggen). Voor de kinderen hebben een een kinderplan via Telstar Harderwijk. Elk of om het jaar ruilen wij de oude spulletjes voor nieuwe met een paar tientjes bijbetaling. Ideaal…

Ik board nu al een aantal jaar op een gekocht board, inclusief schoenen en helm. Toch erg fijn. Te meer omdat je inderdaad weet waar je op board. Aangezien je de tijd neemt om het juiste materiaal uit te kiezen weet je zeker dat je ook spullen hebt die bij je passen ipv de huurspullen die in negen van de tien keer in de buurt komen, maar verder niet. Daarom ben ik ook zeker tegen ebay spullen kopen, tenzij je de spullen gevonden hebt die echt geschikt zijn voor je. Natuurlijk heb ik makkelijk praten als iemand zonder kids, maar nooit mee huren. En ja, er komen helaas zeker krassen op de je board door mede boarders en skieers bij de lift, maar zolang hij blijft ‘performen’ zoals het hoort vind ik het minder erg. Vervoer met een box is een veel minder groot probleem dat geschetst. Slechts wat geluidsoverlast waar je makkelijk aan went. Echter, bindingen eraf en spullen tussen stoel en deur meenenem aan de bijrijderskant is vaak ook een optie.

Succes met de keuze!

Mijn eerste snowboard heb ik in september gekocht toen bij het verschijnen van de nieuwe collectie het oude er met 30% korting uitging. Na een paar jaar doorverkocht voor de prijs van een week huren en weer in september nieuw gekocht. Waxen altijd ter plaatse laten doen is veel goedkoper, beter afgestemd op de temperatuur/sneeuw en sneller (in Nederland vaak veel duurder).

Qua vervoer heb ik nog een tip, ga je een nieuwe auto kopen of zoals ik een leaseauto uitzoeken, neem je board mee en check of de kofferbak groot genoeg is. Zo doe ik het.
Je krijgt wel vreemde blikken, maar daar geef ik niet om.

Ik zelf ben een snowboarder en vind het erg fijn om m’n eigen materiaal te hebben. Niet alleen scheelt het wachttijden en vele miscommunicaties, maar ook na drie keer wintersporten heb ik het geld er al uit en ik kan nog jaren door met m’n spullen. Ook laat de service ter plekke vaak te wensen over. Ik zeg dus kopen! Voor opgroeiende kinderen is het misschien een ander verhaal.

bart

Ik heb 1 jaar board&schoenen gehuurd (á over de €100). Was eerste jaar en ontzettend slechte sneeuw. Toch offpiste gegaan. Achteraf wel blij dat het m’n eigen spullen niet waren! haha. Daarna spul gekocht waar ik dit jaar mijn 4e seizoen mee ga beleven: overjarig spul van een beurs voor de helft van het geld. Geen moment spijt van! Ik ga 2 x per jaar en vaak nog een paar keer naar Winterberg voor een dagje en naar de indoor-koelkasten. Dan is het toch snel terugverdient! Krasjes op je board maken echt vrij weinig uit. Rij nu met een hele diepe kras, boeit echt weinig zodra het materiaal er maar niet uit komt of de kanten beschadigd zijn. Onderhoud sowieso op de vakantielocatie. Veel goedkoper en veel beter.

Inderdaad: goed spul kopen na het seizoen, en de volgend er van genieten :). Verder probeer ik zo lang mogelijk met eigen spul te doen, dan is het voordeliger in vergelijking tot huren.
Ik ga met de touringcar en een slaappil op wintersport, dus vervoer is geen probleem. Snowboard gaat bij drukke locaties op slot.

Inderdaad: goed spul kopen na het seizoen, en de volgende er van genieten :). Verder probeer ik zo lang mogelijk met eigen spul te doen, dan is het voordeliger in vergelijking tot huren.
Ik ga met de touringcar en een slaappil op wintersport, dus vervoer is geen probleem. Snowboard gaat bij drukke locaties op slot.

Ik koop liever mijn eigen spullen. Je weet wat je hebt en je kan zo vanuit de auto de piste op. Ik heb al 6 jaar hetzelfde snowboard. (nu wordt het wel langzaam aan tijd voor een nieuw modelletje maar hij voldoet prima)als ik een jaar of 5 moet huren ben ik ook zo’n 400 euries kwijt. Dan ben je al aardig opweg om mooi materiaal te kopen, dus leg ik er liever nog 200 bij zodat ik mijn eigen spullen heb. En als je er zuinig op bent gaat het makkelijk een jaartje of wat mee. Wat betreft het meenemen op vakantie.
Als je geen zin hebt om een box op je dak te hebben. (net als ik) dan moet je het volgende eens proberen. Ik heb een stationwagon, dus een beetje lengte zit er wel in. Je hebt aan de binnenkant bij je achterbank van die handgrepen zitten aan het plafon/dak van je auto. Ik heb hier een "draagbalkje tussen gezet van de ene naar de andere kant van de auto. Nu heb je boven je hoofd dus een draagbalkje waar je je skies of board zo vanuit de achterklep over heen schuift. De achterkant rust gewoon op je tassen in de achterbak. Als je de bindingen er af haalt kan je makkelijk meerdere boards over elkaar leggen en als je ze aan de kant legt zie je alles nog prima door je binnenspiegel. Maak je spullen voor de zekerheid nog even vast zodat het niet de hele auto doorvliegt en voila.
Werkt super. Laatste keer met 3 snowboards en 4 personen naar Oostenrijk getuft.

Kopen!!!
Ik ga elk jaar minimaal 6 weken… naast mijn studie…
Dus als ik 6 weken zou moeten huren, met pijnlijke schoenen, moeilijke voeten, toch niet zon fijn ski-tje enz. DRAAMAAA
Gewoon kopen! ;-) Doet 1x pijn… noujaa praktisch elk jaar maar je beleefd er wel plezier aan!

goed verhaal en is zeker herkenbaar van mijn eerste wintersport. Ik heb dan ook daarna mijn eigen spullen gekocht. Voor slechts 250euro had ik schoenen + board + bindingen en ze zijn nog steeds na 3 jaar in perfecte staat! Dus zoals gezegd ga in de zomermaanden materiaal kopen en je bent zeker goedkoper uit. Kids heb ik niet en ik ga meestal met de bus of vliegtuig, dus wat betreft vervoer heb ik er geen problemen mee om alles mee te nemen het slepen valt best mee.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie