Alpenweerpraat: komende week veel neerslag

Roel op 07 november 2010· 1 reactie

null

Het wordt een natte en sneeuwrijke week. Wel stijgen de temperaturen naarmate de week vordert zodat het de hogergelegen gebieden zijn die uiteindelijk echt profiteren.

Steeds meer sneeuw
Vanuit het westen en zuiden komt de neerslag er langzaam in. Op het webcambeeld hierboven zien we nog een waterig zonnetje boven Arolla, Wallis (CH) maar dat zal gauw verdwijnen. De neerslag hangt samen met een koufront waarop de afgelopen 24 uur een aparte storing is ontstaan. Vandaag ligt de kern net ten noorden, morgen iets ten zuiden van de Alpen waardoor het grotendeels bewolkt is met van tijd tot tijd sneeuw. Tot en met maandagavond kan er verspreid over het Alpengebied plaatselijk veel sneeuw vallen, zo’n 30-60cm. De sneeuwgrens ligt in het hele Alpengebied rond 1000-1200m en is dus alleszins acceptabel.

De kaart voor maandagmiddag. De L boven Noord-Italië is de kern van de storing met in het verlengde een langgerekte frontale zone van Rusland tot aan Marokko.
De kaart voor maandagmiddag. De L boven Noord-Italië is de kern van de storing met in het verlengde een langgerekte frontale zone van Rusland tot aan Marokko.

Rondom de frontale zone valt van tijd tot tijd neerslag. Let op het lagedrukgebied ten zuiden van IJsland. Dat is de monsterdepressie waar we de afgelopen dagen over spraken. Het gedrag van dit systeem bepaalt het weer een groot deel van deze week. Na dagenlang getouwtrek liggen de modellen nu op één lijn. Het systeem trekt niet naar Portugal maar blijft hangen boven het noorden van Frankrijk, zie de kaart hieronder. Dat is gunstig want de föhn krijgt zo geen kans.

null

Met een zuidwestelijke stroming wordt het ene na het andere front tegen de westelijke en zuidelijke Alpen gezwiept. Vooral Frankrijk, Zwitserland en Italië krijgen daardoor vanaf dinsdag opnieuw met flink wat neerslag te verwerken. De sneeuwgrens stijgt iets naar zo’n 1500m. Oostenrijk heeft de minste neerslag en de grootste kans op opklaringen, hoewel ook hier de bewolking overheerst.

Lange termijn zacht
De restanten van de depressie trekken woensdag via het noorden van Duitsland naar Rusland weg. Dat betekent dat er in het kielzog even wat koudere lucht binnensijpelt en het ook in de dalen weer tot een witte wereld komt. De kans daarop is vooral donderdagochtend groot.

Het einde van de week is helaas minder hoopgevend. De Alpen komen onder invloed van een stormdepressie bij Schotland. Tegelijkertijd regeert hogedruk in het Middellandse Zeegebied. Hierdoor geraken we in een zachte zuidwestelijke stroming. De sneeuwgrens stijgt tot boven 2000m en er valt vooral in Frankrijk en het westen van Zwitserland veel neerslag.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Hoi Martijn,

We hadden in principe al hier kunnen skien in Sirdal in Oktober! Houd je Noorwegen ook een beetje bij? Groetje, Mieke

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie