Alpenweerpraat: lange termijn kouder?

Roel op 11 november 2010· 4 reacties

null

De verwachting van gisteren voor de rest van de week staat nog steeds. Vandaag daarom aandacht voor de actualiteit en de lange termijn die interessante ontwikkelingen laat zien. (webcam: Val Gardena)

Actueel
Door het opdringen van wat koelere lucht uit het noordwesten begon het gisteren in Frankrijk te sneeuwen, gisteravond volgde ook Zwitserland. Oostenrijk en Italië hebben zoals verwacht maar een paar vlokken gehad. Er hangt nog wat restbewolking maar het zal spoedig opklaren. Een klein rondje webcams:

Verse sneeuw en sneeuwkanonnen aan het werk in Courchevel (F)
Verse sneeuw en sneeuwkanonnen aan het werk in Courchevel (F)

Grächen, Wallis (CH)
Grächen, Wallis (CH)

Val Müstair (CH)
Val Müstair (CH)

Ehrwald (O)
Ehrwald (O)

Lange termijn ontwikkelingen
Ik kreeg een mailtje van Jasper Kettering die een artikel had gelezen over een op handen zijnde ‘achtbaan winter’. Hoewel dit soort voorspellingen een hachelijke zaak zijn is het toepasselijk voor mijn verhaal van vandaag. Want er gaat iets veranderen.

Gisteren had ik het over de zwabberende westcirculatie boven Europa. Dat is eigenlijk niet de meest gebruikelijke stroming in onze omgeving. ‘Normaal’ is een veel strakkere westelijke circulatie waarbij lucht vanaf de oceaan in een strakke baan Europa wordt binnengevoerd, daar is nu geen sprake van.

Als we de straalstroom (bepalende wind op grote hoogte) voor vandaag, volgende week maandag en woensdag onder elkaar zetten zien we dat er wel degelijk wat verandert. Hoe feller de kleuren, hoe hoger de windsnelheden.

null

De kaart van vandaag lijkt nog het meest op een ‘normale’ stroming op onze breedten. We zien vrijwel een rechte lijn vanaf de oostkust van Canada tot aan ons land. Boven Canada wordt dit patroon onderbroken.

null

Maandag ontstaan allerlei bergen en dalen in de circulatie. Het zwabberen is begonnen. De straalstroom ter hoogte van de Britse Eilanden wordt richting Spanje afgebogen.

null

Nog twee dagen later is de westelijke stroming volledig uiteen gevallen. Een deel buigt af naar het zuiden, een wat groter deel wijkt uit naar het hoge noorden.

Wat zegt dit?
De tweede en derde kaart duiden op het ontstaan van een hogedrukblokkade ergens boven Noord- of Midden-Europa. Dat is op deze termijn niet exact te bepalen. Mocht de blokkade boven Scandinavië ontstaan, en daar neigen GFS en ECMWF wel naar, dan zou het in de loop van volgende week mogelijk flink kouder kunnen worden. De wind draait dan naar het oosten waarmee koude lucht uit Rusland dichterbij komt. Sneeuwkansen concentreren zich dan tot de zuidalpen.

Het is nog ver weg, maar zeker iets om in de gaten te houden.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Roel, zeer interessant om te volgen. Dit lijkt me heel normaal, dat rond deze periode van het jaar, de winter nu echt moeite gaat doen. Ben benieuwd!

Geweldig om niet alleen te weten wat het weer de komende dagen, waarschijnlijk, gaat doen, maar ook steeds een minicursus weerkunde te krijgen!

waarom altijd de zuidkant

@ noord,
Omdat de meeste NL-ers daar naartoe gaan!
Wij gaan ook 18 december een dikke week, maar boeken pas op 16 december! Kun je zelf kiezen of je noord zuid of westalpen moet pakken!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie