Alpenweerpraat: vanaf maandag weer sneeuw aan zuidkant

Roel op 13 november 2010· 2 reacties

null

We hebben nog allemaal die ‘jaloersmakende’ video van Rogier in ons achterhoofd, hoe jammer is het dan om de dag erna met dooi en regen geconfronteerd te worden. Dit prachtige plaatje (gisteren genomen) stuurde Rogier me vanuit zijn woonplaats in de Franse Alpen. Met een naar 2600m stijgende sneeuwgrens leidde deze regenboog helaas belangrijk zachter weer in in het hele Alpengebied.
Lichte stuwing aan zuidkant
Op dit moment is het zonnig in de Franse en Zwitserse Alpen, in Oostenrijk en Italië hangt nog wat restbewolking die vooral in Italië langer blijft hangen. Dan zien we morgen ook. De oorzaak is een uitzakkend lagedrukgebied vanaf de Britse Eilanden naar de Golf van Biscaye. De wind kantelt daardoor naar zuidwest wat voor lichte stuwing en dus bewolking zorgt aan de zuidkant.

De noordkant daarentegen heeft last van boterzacht föhnachtig weer. Voor vandaag en morgen hou ik rekening met 20 tot lokaal 22 graden in typische föhndalen.

Zuidelijke lagedrukgebieden
Trouwe lezers zullen weten dat lagedrukvorming in de Golf van Biscaye niet de eerste keer is deze herfst. Net als de vorige keren zorgt gaat dit voor een weersverslechtering zorgen aan de zuidkant van de Alpen. Gelijktijdig stijgt de luchtdruk boven Scandinavië, dat is de blokkadevorming waar ik het donderdag over had. Lagedrukgebieden worden daardoor gedwongen uit te wijken naar het Middellandse Zeegebied.

Maandag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en in de loop van de dag begint het in de Franse Alpen te sneeuwen. Eerst valt er tot op 2000m regen maar de sneeuwgrens daalt snel naar ca. 1500m. Dinsdag vormt zich een echte Genuadepressie die ook in de Italiaanse en Zwitserse Alpen voor sneeuw gaat zorgen vanaf 1500m. Ook in Oostenrijk gaat het af en toe sneeuwen zij het wat minder.

Kaart voor woensdag (UKMO). Lagedruk ten zuiden van de Alpen, hogedruk boven Noord-Europa.
Kaart voor woensdag (UKMO). Lagedruk ten zuiden van de Alpen, hogedruk boven Noord-Europa.

Wisselvallig
De rest van de week blijft de luchtdruk hoog boven Scandinavië en het noorden van Rusland. Lagedrukgebieden blijft daardoor een uitweg zoeken en rondtollen boven Midden- en Zuid-Europa. Het gevolg is wisselvallig weer van tijd tot tijd sneeuw of regen en tussendoor wat opklaringen. De meeste kans op zon hebben de Franse Alpen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Roel, ik denk dat het momenteel zeer moeilijk te voorspellen is wat, waar en hoeveel neerslag er gaat vallen.
Als je verschillende sites raadpleegt, dan krijg je totaal uiteenlopende resultaten. Logisch dus dat je dan gaat supporteren voor de grootste hoeveelheid sneeuw. Wat is jouw gedacht voor Alpe d’Huez? grtn Kris

Hoi Kris, voor Alpe d’Huez wordt maandag de beste dag voor sneeuw. Dinsdag is het weliswaar iets koeler (dus lagere sneeuwgrens) maar dan verwacht ik de meeste neerslag al in Italië. De dagen daarna is het inderdaad niet makkelijk voorspellen, de grote lijn is wel duidelijk maar veel gedetailleerder kun je nog niet gaan.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie