Hoe snel sneeuw kan veranderen....

Rogier op 15 november 2010· 6 reacties

null

Zoals in mijn vorige Video Report te zien is, is de sneeuw hier afgelopen weekend heel erg snel veranderd. Van droompoeder naar natte sneeuw naar een keiharde sneeuwlaag. Op deze manier niet eens zo heel dramatisch. Maar het geeft wel aan hoe snel kan sneeuw veranderen.

Bevroren water
Zoals in de skiwereld (en vooral snowboard wereld) gezegd wordt: “Snow is only frozen water”. Dat klopt. Sneeuw zijn zeer gecompliceerde kristallen, die bij het minste of geringste kunnen veranderen. Een fantastisch poederveld kan door periode met veel wind worden omgetoverd in keiharde karton-achtige sneeuw. Lekker zachte pistes kunnen door ijskoude temperaturen worden omgetoverd tot keiharde ijsplaten, en het ergste een goede föhn wind of een warme zon kunnen letterlijk een hoop sneeuw wegvreten in de Alpen.

Van slecht naar goed
Maar het kan ook omgekeerd. Een koude nacht kan ‘waterskiën’ omtoveren naar heerlijk carven op strakke pistes. Een goede dump kan van een slecht seizoen het beste seizoen ooit maken en een lekker zonnetje kan ijsplaten omtoveren in heerlijke zachte sneeuw.

Afgelopen dagen
Hieronder drie foto’s die laten zien hoe snel het sneeuwdek hier veranderde de afgelopen dagen (net als het bovenstaande beeld). De eerste is op donderdag genomen, de tweede op vrijdag en de derde op zaterdag. Een behoorlijk verschil. Niet heel raar in de herfst…

Wie van jullie heeft tijdens een vakantie ook dit soort veranderende weercondities gehad? regen naar sneeuw? Sneeuw naar regen? Van winterse kou naar bijna zomerse hitte? Van slecht naar goed of van goed naar slecht? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen…

null

null

null

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

wat een verschillen inderdaad! Strakke foto’s trouwens.

Zelf nooit te maken gehad met zulke wisselende omstandigheden. Wel dat lekkere pistes in ijsplaten veranderen maar dat is altijd zo volgens mij aan het einde van de middag met de pistes in de schaduw.

Afgelopen winter nog, aankomst 28 Februari in Soll met 24 graden (!!!) en flinke papsneeuw, Donderdag 4 maart -16 en flinke sneeuwstormen zodat er vrijdags fantastische pistes waren.

Vorig jaar met kerst. Eerste dagen zeer koud tot -20 in de nachten en twee dagen later +3 en regen.

Gerlos, maart 2009: 6 dagen lang -5 in het dal, laatste dag in het zonnetjes + 28graden!

Het dal kleurde heel snel groen die dag!

Dat weet ik sneeuwzeker!❄️

Vorig jaar februari Tignes: -30 op de top (-23 in het dorp), dag erna +7 in het dal. Best vervelend als je je dik hebt ingepakt omdat het steeds zo koud was de dagen ervoor…

Vorig jaar in de paasvakantie in les Sybelles. eerste dag 20 cm poeder daarna nat en dan vastgevroren. ook op 2 dagen. Eigenlijk ongeveer het zelfde al nu bij Rogier. Toch prachtige vakantie gehad!!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie