In 2 uur ski-techniek verbeteren?

Redactie op 18 november 2010· 26 reacties

null

Is het mogelijk om binnen 2 uur je ski-techniek te verbeteren? Kort en bondig antwoord: Nee. Waarom er dan een blog over schrijven zou je zeggen? Ik zal vertellen waarom.

Ik ski al aardig wat jaartjes, maar vind mijzelf geen overdreven goede skiër. Ik ben in de volksmond een zogenoemde ‘Backseater’. Voor degene die niet weten wat dat betekent: Een backseater is iemand die tijdens het skiën te veel naar achteren hangt. Je mag het ook gewoon lui noemen :-) Aangezien ik een rustige skiër ben is dit over het algemeen niet zo’n probleem, want met een lage snelheid is dit prima te controleren. Het probleem ontstaat echter wanneer de snelheid wordt opgevoerd. Je balans wordt snel verstoord en je bent veel aan het corrigeren met je bovenbenen en je bovenlichaam. Op de steilere, en in het bijzonder Off-Piste, afdalingen zou mijn ‘luiheid’ wel eens afgestraft kunnen worden. Tijd om mijn techniek bij te schaven dus!

Op zoek naar …
Omdat ik graag buiten de ge-effende paden wil gaan skiën vond ik het nodig om mijzelf eens door te laten lichten. Echt gericht lessen op off-Piste techniek is in Nederland niet voor de hand liggend en was eigenlijk ook niet waar ik naar op zoek was. Ik wilde een ‘quickscan’ waarin voor mezelf duidelijk zou worden waar ik aan moet gaan werken. Dat ik mijn houding van achter naar voor moet gaan verplaatsen was al duidelijk :-) .Na wat speurwerk op internet vond ik mijn ‘quickscan’ genaamd ‘Tips & Tricks’. Het programma wordt verzorgd door Ski Madness, een nederlandse organisatie die freeride clinics en trips verzorgd.

Inschrijven maar
Ik klom in de telefoon en en belde naar Ski Madness. Aan de andere kant van de telefoon zat Michiel de Ruiter, de oprichter van het geheel. Na wat gerichte vragen van mijn kant, schreef ik me gelijk in voor de ‘Tips & Tricks’ sessie op 14 november in Snowworld Zoetermeer. Afgelopen zondag was het zover. We hadden om 8:30 afgesproken, maar ik arriveerde een half uurtje eerder zodat ik alvast een paar lijntjes kon trekken op de vers geprepareerde pistes. Rond 8:30 ging ik richting het restaurant om de instructeur op te wachten. Ik was echter niet alleen. Drie andere gegadigden hadden zich ook opgegeven voor de sessie.

null

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
De eerste oefeningen stonden in het kader van lange gesneden bochten, waarbij het bovenlichaam stil moest blijven. Bij de eerste run was het al duidelijk dat ik weer in de ‘backseat’ klom. De instructeur vroeg of ik de bovenste schnallen van mijn schoen los wilde maken incl. de klittenband strip. Hierdoor kreeg ik meer ruimte waardoor ik makkelijker in mijn schoenen kon gaan hangen. Dit werkte verbazingwekkend goed! De volgende runs voelden beduidend beter aan. Op een gegeven moment moesten onze stokken langs de kant en deden we runs corrigerend met de armen. Voor mij was dit erg prettig, want ik kon goed focussen op mijn houding. Specifieke oefeningen die we deden:

  1. Lange bocht, druk op de dal-ski (hand in de zij en schouder naar beneden drukken)
  2. Hetzelfde als 1 maar dan de berg-ski opgetild (dat vond ik erg lastig)
  3. Lange bocht maken en bij het aanzetten van een bocht een klein sprongetje maken (ook lastig :-))

Na de oefeningen met de lange bochten gingen we over op korte bochten. Aangezien dit niet echt mijn ding is, zat ik hem een beetje te knijpen…
Ik had al in mijn hoofd dat ik een paar stuiters ging maken. Dat gebeurde wonderwel niet, maar dat ik hier serieus aan moet werken was wel duidelijk. Halverwege deze oefeningen kregen wij de stokken terug en gebruikten deze als hulpmiddel bij de verschillende oefeningen. Specifieke oefeningen tijdens de korte bochten:

Zonder stokken:

  1. handen boven het hoofd, recht in de vallijn en korte bochten maken
  2. Zelfde als 1 maar dan met de armen over elkaar tegen de borst aan
  3. zelfde als 1 en 2 maar dan met de handen net onder de billen

Met stokken:

  1. een stok achter de rug, vasthoudend met de ellepit van de armen, recht in de vallijn, korte bochten
  2. twee stokken op heuphoogte horizontaal, vasthouden met handen tegen het lichaam, bocht naar rechts de stokken aan de linkerkant naar beneden drukken en vice versa
  3. zelfde als oefening 3 (zonder stokken), maar dan ipv handen je stokken gebruiken

Afronden en weer oefenen
Na 2 uurtjes oefenen gingen we nog even napraten onder het genot van een kop koffie. Ik had niet helemaal een voldaan gevoel, maar de tips van de instructeur hebben me wel op weg geholpen. Veel dingen waar ik aan moet werken waren al bekend, en werden ook bevestigd tijdens de sessie. Na de koffie heb ik nog een goede anderhalf uur de baan gestaan om verder te oefenen. De komende weken ben ik nog wel een aantal maal te vinden in Snowworld om aan mijn skills te werken. Tijdens een sessie van 2 uur is het niet mogelijk om je techniek te verbeteren. Wel krijg je veel handvatten waarmee je zelf aan de slag kan. Het motto is en blijft nog steeds: Oefening baart kunst!

Ik kan het iedereen aanraden om (al dan niet in Nederland) af en toe nog een paar uurtjes les te nemen. Om met de tips van de skileraar of lerares verder te werken en een betere techniek onder de knie te krijgen…

Hebben jullie ook punten die je zou willen verbeteren? En wie van jullie neemt er ondanks zijn of haar ski ervaring nog les? Waarom wel of waarom juist niet? Ik ben benieuwd…

Redactie

Plaats een reactie

Interessant stuk. Dat oefenen tijd kost is natuurlijk vrij logisch. Verder denk ik ook dat het van de persoon afhangt of je in twee uur iets leert, hoe kort die tijd ook mag lijken. Ik neem zelf af en toe een opfris lesje bij een familielid die zijn Oostenrijkse diploma’s heeft.

ik heb afgelopen seizoen ook lessen gevolgd in Frankrijk. Ik ben geen ervaren skier maar pakte het 3 jaar geleden wel snel op.

Je bent dan geneigd te denken: ik kan skieen dus waarom zou ik les nemen?

Ik heb er bewust voor gekozen om juist om die reden les te nemen. Ik was bang anders teveel mijn eigen techniek te ontwikkelen.

Tijdens de lessen moesten sommige dingen meer af- dan aangeleerd worden. Zoals ook teveel achterop leunen.

Daarnaast hebben we veel in diepe sneeuw geoefend.

Ook speciale technieken als korte bochten en carven zijn aan bod gekomen.

Qua kosten hoef je het niet te laten. We betaalden 100 euro voor 1 week les. Iedere ochtend van 9 tot half 12.

Ik kan het iedereen die iets minder ervaren is of twijfelt over zijn techniek zeker aanraden!!
Je haalt er een hoop extra plezier uit naderhand! Daarnaast ben je nooit te oud om te leren (ook al denk je alles al te weten)

Ik ben zelf al een aantal jaar leraar in Oostenrijk en het meest boeiende aan het lesgeven blijft toch wel differentiëren. De ene oefening pakt goed uit de ander niet. Krijg je echt individuele training dan ga je minder "standaard" lessen en oefeningen doen, en echt intensief aan de slag.

oefeningen klinken verdacht veel op wat ik als ski-lesjes-kind altijd moest doen :)

hier in nederland training/les op de rollerbaan(joure)
en in de sneeuw zo nu en dan ook nog wat les (is dan wel off-piste georienteerd!!
je bent met skien nooit uitgeleerd en het is gewoon leuk om steeds beter te worden !

Ik ben 3 jaar geleden begonnen en heb toen direct parallel leren skieën van mijn vriend en kan nu redelijk netjes carveskiën en off-piste meekomen maar ik zou bijvoorbeeld best buckels, korte bochtjes willen leren. En ook meer grip op ijzige pistes. Toevallig was ik deze week cursusmateriaal op youtube aan het zoeken en ik stuitte daar op een alternatieve techniek PMTS (direct parallel leren skiën en niet eerst ‘ploegen’) en o.a. de Phantom Move. Heeft iemand daar ervaring mee?

Paar weken terug wat lesjes genomen op een rollerbaan. Je houding valt daar meteen op: bovenlichaam rechter houden was de tip.

Verder afgelopen weekend vrienden les gegeven in snowworld. Ook erg leerzaam doordat je bij alles wat zij vragen, meteen gaat nadenken hoe je het zelf doet, en hoe het moet.

In Oostenrijk heb ik zelf de laatste jaren geen les meer gehad. Wel les gehad van m’n 4de tot m’n 15de een week per jaar.

Dat weet ik sneeuwzeker!❄️

@Anoniem De PMTS techniek is bij mij bekend. Ik heb in 2005 een twintigtal lessen genomen in Ridderkerk waar deze methodiek wordt toegepast. Het is ontwikkeld door Harald Harb.

@Anoniem De vorige reactie staat ‘Anoniem’ maar is Alex :-)

@ Alex, en wat was jouw ervaring met PMTS? Werkt het goed? Het lesmateriaal op Youtube zag er iig goed uit…

Test

@martine Ik heb er veel van opgestoken in ieder geval. Ik heb overigens wat instructie filmpjes (geen PMTS) waar je ook veel aan hebt. Als je ze wilt hebben mail dan naar alex.slok@upcmail.nl dan stuur ik de link. Ze staan overigens ook gewoon op Youtube, maar ik heb ze in een ander formaat.

When life gets too complicated.... SKI

Ik ben ook zo’n lekkere ‘Backseater’ maar vind het tijdens de wintersport altijd zonde om op les te gaan. Zo’n cursus vlak voor de start van het skiseizoen lijkt me wel wat ;-)

Zoek eens op harald harb en er gaat een nieuwe wereld voor je open.Rechtop staan met ski’s is funest.

Is het sowieso handig om de bovenste schnallen losser vast te maken? En doe je dat nog steeds nu?
Ik ga het ook eens proberen.

@ Ad.
Het losmaken van de bovenste Schnallen is vooral als training heel goed. Het is namelijk niet de skischoen die je in de juiste skihouding moet houden, maar dat ben jezelf. Door met de Schnallen los te skien wordt je verplicht een beter skihouding aan te nemen (naar achter leunen werkt dan niet meer…). Hierdoor leer je jezelf een betere houding aan…
Het is al met al een goede training, zeker als je met (te) stijve schoenen skiet.
En inderdaad skischoenen moet je niet ‘te’ strak zetten, maar dat hangt ook weer af van niveau…

Rogier

Click. Click. Peace

@Ad Nee, ik doe dat normaliter niet. De bovenste schnallen los was alleen nodig tijdens de sessie.

When life gets too complicated.... SKI

Dank voor de reactie. Ik ben nogal van het extreem vastsjorren maar dan ga ik daar toch eens mee experimenteren. Wie weet.

Leuke blog! Wij zijn vorig jaar voor de wintersport lessen gaan volgen op de rollerband. Oef, dat viel tegen in het begin! We begonnen in ploeg en pas na 2/3 lessen skieden we parallel. Daar heb ik wel echt technisch op leren skien. We hebben 10 lessen gehad en met de wintersport zelf merkte ik echt goed verschil. het ging allemaal veel soepeler en makkelijker. In de sneeuw kun je fouten nog corrigeren, op de band dus niet. Als je daar een fout maakt, dan lig je. Dus je moet het goed doen. Echt super!!

Overigens skien we al 10 jaar. Eerste 3 jaar les gehad en daarna niet meer.

Het gebruik van stokken wordt ook veel onderschat. Je ziet dat veel mensen ze een beetje vergeten, of als piekjes naar achteren steken, of alleen gebruiken op een plat stuk om te duwen. Maar goede skiërs zie je ze echt actief (‘agressief’) gebruiken. Als je je handen voor je houd en niet naast je zij laat bungelen ga je ook vanzelf meer voorover skiën.

@ Anoniem:

Eerst zeg je dat je drie jaar geleden hebt leren skiën. Daarna heb je in 2005 20 lessen gevolgd, later ben je soort van pmts expert en maak je een aantal extra fake post aan. Ben je niet toevallig Guus van Bosveld Heinsius? Wat leuk je hier tegen te komen. En dan nog wel onder de naam anoniem.

Voor de andere lezers Anoniem is Guus Van Bosveld Heinsius die hier met een slecht uitgevoerde vorm van Affiliate marketing zijn Skischool probeert te promoten.

@ Jan, Nee hoor er zijn hier meerdere posters anoniem, ik heb die post gedaan over PMTS, heb daar zelfs met Alex (redacteur, die o.a. ook onder anoniem gereageerd had over zijn 20 skilessen) een mailtje over gestuurd vanaf mijn eigen mailadres. Heb daar geen belangen bij, behalve dan mijn interesse in de PMTS techniek, maar het klinkt alsof jij daar hele slechte ervaringen mee hebt? Ik ben benieuwd

@Jan die post van die 20 lessen was van mij. Waarschijnlijk was ik niet ingelogd op de website waardoor er ‘Anoniem’ stond.

When life gets too complicated.... SKI

leuk artikel.
Ik heb leren skien toen de huidige generatie carve-ski’s er nog niet was.
Tussendoor een aantal jaren niet geskied maar sinds een jaar of 5 weer helemaal enthousiast; probeer nu elk jaar iig een week of 3 weg te gaan naar de sneeuw.
Vorig jaar in Snowworld Landgraaf voor de gein eens een lesje geboekt. En daarna direct nog enkele! Wat een goede beslissing! De ski-techniek is met de carve-ski’s toch licht veranderd en heb heel veel bij geleerd. Bleek dat mijn houding ook niet optimaal was dus ik ben blij dat ik het heb gedaan.
Ik kan iedereen dan ook aanraden om te (blijven) lessen. Al is het maar een paar uur per jaar.

Wat ik echt kan aanraden is les te nemen op een rolbaan. Omdat vanuit de Achterhoek het best ver rijden is naar Landgraaf of Zoetermeer kwam ik uit bij een sportschool bij mij in de omgeving die zon baan heeft. Zoals iemand eerder al aangaf is het best even wennen in het begin. Je kunt niet stiekem even smokkelen. Dat maakt dus al dat je het van techniek moet hebben om op de been te blijven. Daarnaast zijn de lessen erg individueel. Je kunt namelijk maximaal met twee personen op een band. De instructeur staat dichtbij wat vooral handig is bij het krijgen van aanwijzingen en hij ziet alles! Dat is bij lessen in echte sneeuw niet het geval. Daar hoor je pas tips op het moment dat je weer stil staat op de helling. Nu krijg je direct de aanwijzing en ook oer bocht. Ik leer daardoor veel sneller en heb zeker gemerkt dat in de echte sneeuw al na een paar lesjes op de band mijn skiplezier en het gemak van goede techniek echt heel goed merkbaar was.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie