Alpenweerpraat: eindelijk sneeuw voor Oostenrijk

Roel op 19 november 2010· 17 reacties

null

Het zuidelijk en westelijk Alpengebied beleeft een flitsende winterstart met veel sneeuw vanaf de Middellandse Zee. Maar de noordkant komt eraan. Volgende week moet het daar gebeuren én het wordt winter in Europa

Grote afwijkingen
Hierboven de kaart met de berekende temperatuurafwijking op ca. 1500m hoogte voor volgende week donderdag (GFS). 6 tot 10 graden beneden normaal wordt dan o.a. boven Zwitserland berekend. Imponerend is ook het koudereservoir dat zich volgens ECMWF volgende week zondag vormt op het noordelijk halfrond (de kaart hieronder). De kou in Midden-Europa is nog kinderspel vergeleken met Scandinavië en het overgrote deel van Rusland. Daar is het bitter-, bitterkoud voor eind november, de wind hoeft maar even noordoost te worden en ook wij in Nederland zitten midden in de vrieskou overdag.

null

Even terug naar het ontstaan van die kou. Dit weekend wordt een krachtig hoog in de steigers gezet boven IJsland en Groenland, het brongebied voor de lucht in Europa wordt daarmee Scandinavië. Dit is iets wat we vorig jaar ook veelvuldig hebben gezien. Dat leverde toen een ‘vuile winter’ op met veel sneeuw in ons eigen land en diverse kou-uitbraken. De drukverdeling van de komende week doet daar een beetje aan denken.

Volgende week sneeuw aan de noordkant
Dit weekend valt nog sneeuw aan de zuidkant, daarna verplaatst de neerslag zich naar de andere kant. Een lagedrukgebied boven Oost-Europa zuigt vanaf maandag steeds meer kou aan uit het noordoosten en die botst vervolgens op de Alpen. Vanaf dinsdag geeft dat de eerste stuwingsneerslag in Oostenrijk en Zwitserland. Omdat de lucht wat droger en vooral kouder wordt is het fijne vederlichte sneeuw die mogelijk lang kan aanhouden. Ik ga tot en met donderdag uit van 20-40cm in grote delen van Oostenrijk. In Zwitserland iets minder.

null

GFS-kaart voor dinsdag: Vanaf dan wordt de noordkant getrakteerd op nordstau: eindelijk sneeuw voor de noordalpen.

Let ook op de diepe oceaandepressie voor de kust van New Foundland (links in beeld). Die komt (gelukkig) niet onze kant op maar zorgt voor extra voeding van het Groenlandse hoog. Daarmee wordt de winter alleen maar beter in het zadel geholpen. Zachte lucht heeft voorlopig dan ook geen kans en er blijft van tijd tot tijd wat sneeuw vallen.

Via welke kant passeren de depressies?
We moeten ons eigenlijk alleen richten op de koers die lagedrukgebieden volgen die vanuit Scandinavië naar het zuiden komen opzetten. Het ene keer voorzien de modellen lagedruk richting Noordzee waardoor de stuwing er in de Alpen uitgaat (wel blijvend koud).

De andere keer worden lagedrukgebieden veel oostelijker ingetekend in de richting van Oost-Europa. Voor de Alpen is dit het ideale scenario. De nordstau houdt daarmee aan en kan intensiveren.

Het zal voorlopig nog wel even stuivertje wisselen blijven tussen de modellen maar dat het koud wordt staat vast. En dat is in ieder geval gunstig voor de sneeuwkanonnen die volop aan de gang kunnen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Fijn fijn fijn!!!

Roel, je maakt mijn deprimerende laatste werkdag helemaal goed! :D Let it snow, let it snow…

fijne vooruitzichten.

Toch fijn om te horen als je week 50 op de latten staat…

Eindelijk: Let it snow!

Cool !!

Cool !!

gaat het ook sneeuwen in nederland?

Die kans is zelfs vrij groot in NL! Alleen de hoeveelheden zijn zeer onzeker. Tussen wat natte drab en meer dan 10cm sneeuw is alles nog mogelijk.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Momenteel begint het aardig hard te sneeuwen in de Franse Zuid Alpen vanaf zo’n 800 meter… Morgen de beelden hier op de website!

Click. Click. Peace

het zou vanaf morgen onophoudelijk sneeuwen tot donderdag.
Zelfs belgie en nedrland krijgen een mooi wit laagje en vanaf volgend weekend zelfs ijsdagen voor onze lage landen. Het ziet er zeer goed uit. In winterberg zijn ze de sneeuwkanonnen aan het proefdraaien. Vanaf maandag gaat het hier beginnen. Wauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuwwwww dit wordt een bangelijke start van het seizoen. Kijk je nu naar val thorens webcam 360° het ziet zwart van het volk en er ligt een dik pak.

Wij gaan, na jaren in het (sneeuwzekere) Vorarlberg te zijn geweest, dit jaar naar Flachau… Zoals ik nu heb kunnen zien sneeuwt het daar nog niet heel erg veel, betekent het, niet via de oostkant Oostenrijk binnenn stromende lucht, dat hier dan ook minder sneeuw zal vallen ?

Ik ben erg benieuwd of het rond de kerst gewoon goed zal zijn… misschien toch nog ‘omboeken’ naar het Vorarlberg ??

Roel, wij gaan 18 december voor het eerst met onze kids skieen in Valfrejus. Kun je mij vertellen of daar ook als sneeuw is gevallen. Op de webcams is geen sneeuw te zien, maar ik vraag mij af of die ook wel aanstaan.

groet

Claudia

hallo
Ik heb eens een vraagje.
Er zijn al veel verschillende situaties geweest in deze nog prille winter: Sneeuw voor het Zuiden, Noorden… Maar Espace Killy viel daar precies altijd een beetje buiten. Daar is nog nooit echt 20 cm vers gevallen in 1 keer. welke condities zijn er daar nodig voor veel sneeuw?

danku,

hallo
Ik heb eens een vraagje.
Er zijn al veel verschillende situaties geweest in deze nog prille winter: Sneeuw voor het Zuiden, Noorden… Maar Espace Killy viel daar precies altijd een beetje buiten. Daar is nog nooit echt 20 cm vers gevallen in 1 keer. welke condities zijn er daar nodig voor veel sneeuw?

danku,

@Peter, deels klopt dat. In vergelijking tot Vorarlberg is Flachau inderdaad niet erg sneeuwzeker. Beide gebieden krijgen sneeuw uit het noorden, maar Vorarlberg ook uit het westen. Dat is het verschil.

@?? (Anoniem), in Frankrijk is de meeste sneeuw in de zuidelijke helft gevallen. Espace Killy lag vaak te noordelijk. Voor de ideale aanstroming zie mijn bericht over de Alpenhoofdkam, onderaan. https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/1501/Wat_is_de_Alp…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Roel, even terugkomend op je anwoord…wanneer is er meer zekerheid over de aanvoer vanuit het Noord-Oosten ? Moet dat komende dagen zijn, of moet je in langere termijn gaan denken ?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie