Met kleine kinderen op wintersport

Rogier op 22 november 2010· 25 reacties

null

Wintersport is leuk en geschikt voor bijna iedere leeftijdsgroep. Elk jaar kijk ik mijn ogen uit naar de ‘kleintjes’ die het zo enorm naar hun zin hebben op de piste. Vol bewondering kijk ik ook naar de lokale kinderen die elke dag op de lange latten staan, en op 5 jarige leeftijd beter skiën dan de gemiddelde volwassene. Fantastisch om te zien! Maar er zijn een aantal dingen waar je op wintersport met kinderen aan moet denken.

Plezier
Skiën moet vooral plezier zijn. Dat geld voor ons, maar ook voor kinderen. Kinderen beleven plezier op een andere manier dan volwassenen en zien wintersport vooral als lekker heen en weer glijden in plaats van sport. Dit betekend voor de ouders dat skiën met de allerkleinste weinig met echt skiën te maken heeft. Het is meer lekker spelen in de sneeuw. Maar op deze manier raken kinderen op spelenderwijs vertrouwd met skis en de sneeuw. En zijn snel klaar om de stap naar het ‘echte’ skiën te maken.

Eng
De bergen en sneeuw kunnen nogal eng overkomen op jonge kinderen. Kinderen reageren verschillend op wintersport. Het ene kind wil niets liever dan de hele dag bij de ski-juf of meester blijven terwijl een ander kind liever met papa of mama een sneeuwpop bouwt. Ook dat is wintersport en hoort bij het bovengenoemde plezier. Kinderen die verplicht worden om te skiën zullen wintersport zelden leuk gaan vinden. Het helpt als de skileraren Nederlands spreken. Vooral in Oostenrijk zijn veel skischolen waar Nederlands sprekende juffen en meesters kinderen op een fantastische manier kennis laten maken met de sneeuw!

De eerste keer
Als je de eerste keer op wintersport gaat met een kind, is het slim om de kleine niet meteen hele dagen skilessen te laten volgen. Voor beginners is het lessen vaak erg vermoeiend, en hele dagen met vreemden te moeten zijn is soms weinig ‘vakantie’. Begin met een paar uurtjes per dag, en als het goed gaat kan het altijd meer (en kunnen de ouders lekker zelf skiën of boarden)…

null

Bescherming
Iets waar ik mij elk jaar op de piste aan kan ergeren is het zien van slecht geklede en beschermde kinderen. Kinderen zonder helm, met slecht passende zonnebrillen en roodverbrande hoofden. Voor kinderen is het smeren van zonnebrand nog belangrijker dan voor volwassenen (huid is gevoeliger voor zonnebrand tot het vijftiende levensjaar en hersteld slechter/niet na zonnebrand). Ook is het gebruik van een goed passende (!) en goed beschermende zonnebril van belang. Zorg ervoor dat de zonnebril of skibril niet van het hoofd kan glijden. Bezuinig niet op deze attributen.
Elk jaar zijn er op deze site heftige discussies over skihelmen, maar ik hoop dat deze discussie met betrekking tot kinderen en helmen niet meer gevoerd hoeft te worden. Kinderen gaan alleen de piste op met helm, punt uit. Denk aan wat er kan gebeuren als een volwassene met volle vaart op een overstekend kind knalt.

Kleding
Ondanks het feit dat kinderen snel uit kleding groeien is goede passende kleding voor kinderen bijna belangrijker dan voor volwassenen. Kinderen zitten en spelen vaker in de sneeuw dan wij ;-). Dus meerdere sets droge skikleding zijn geen slecht idee. Zorg ook voor goede wanten (warmer dan handschoenen) die eventueel zijn vastgemaakt aan de kleding om kwijtraken en koude handen te voorkomen. Ook dit is belangrijk om wintersport aangenaam te maken.
En last but not least, een kop warme chocolade melk, een ochtendje lang luieren naast het haardvuur of een andere ‘beloning’ op zijn tijd doet wonderen…

Wat hebben jullie als tips om met kleine kinderen op pad te gaan? Wie is er zelf al op jonge leeftijd naar de sneeuw gegaan? Mooie herinneringen? Do’s en Don’ts. Ik ben benieuwd!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

groot gelijk met je verhaal wij, opa en oma , gaan al enige jaren met de getrouwde kinderen wintwersporten nu ook met kleinkinderen. 6jr en 1 jr. die van 6 vorig jaar ( inderdaad halve dagen) op les. met veel plezier. De kleine van 1 die dit jaar mee is, hoe zit het met de hoogte? Hebben kleintjes daar erg last van?
dal is op 900m. Maar als je boven bv samen wilt lunchen? of is dat niet verstandig? weet iemand dit?
Dank je, oma nel

Haha, nee Nel, dat maakt niets uit…

Met je neus op een les staan is helaas niet altijd een goed idee. Vorig jaar vroegen de juffen ons vriendelijk doch dringend om te vertrekken. Met ouders rbij wil er nog wel eens een beetje gedrein ontstaan. Zonder ouders is er dan nog wel een "nou ja, er is hier toch geen reden om te huilen" instelling.

Als onze kids moe zijn van de reis is de medewerking ook minimaal. wij zetten ze dan ook wat vaker voor de TV met een DVDtje. Wat ook weer terugslaat op de beloning. "Goed gedaan vandaag, nu mag je extra veel Dora kijken".

@ Nel, Over de hoogte daar verschillen de meningen (ook van medici) over. In Nederland waarschuwen doktoren voor grote hoogte, terwijl dat waar ik in Frankrijk woon veel minder een punt is. Logisch ook, kinderen hier zijn op veel grotere hoogte geacclimatiseerd. 900 meter is geen enkel probleem, maar neem een kleinkind zeker niet te hoog mee. Hoe hoog is de eventuele lunchplek?

@ Bz. helemaal mee eens. Het werkt slecht voor kinderen en voor de leraren om de ouders te hebben kijken.

Click. Click. Peace

Rogier, helemaal eens met het bovenstaande. Een laatste punt dat enthousiaste ouders in het achterhoofd moeten houden is het volgende. Zoals je zegt draait alles om plezier, het is immers vakantie. Nu zijn ouders nog wel eens van mening dat kinderen de hele dag met de leraar op de berg moeten staan, want de skiles is natuurlijk een dure grap. Met mooi weer is dat natuurlijk ook de bedoeling. Bij harde sneeuw of extreme kou is dat echter een ander verhaal. Kleine kinderen koelen nou eenmaal sneller af en kunnen dus slechter tegen extreme weersomstandigheden. Een goede leraar gaat dan ook vaak genoeg met zijn groep naar binnen voor een ‘Heise Schoko’ Dit is niet uit onwil om les te geven, maar voor de gezondheid en de lol van de kiddo’s.

Groeten, Wouter (voormalig skileraar in Ischgl)

Ook in Frankrijk zijn er wel leraren die wat Nederlands spreken. Vaak hebben franse leraren een cursus Nederlands gevolgd zodat ze kinderen op hun gemak kunnen stellen en de skitechniek ook kunnen uitleggen in het nederlands. Bij mij in het dorp Montalbert in La Plagne zijn zeker 5 leraren die Nederlands kunnen spreken met kleine kindjes. Daarnaast doen ze hun best zoveel mogelijk nederlandse kindjes bij elkaar te plaatsen in de groepen.
Informeer altijd even bij de skischool of er leraren zijn die Nederlands spreken en reserveer je skiles op tijd. Dan heb je best kans een leraar te treffen die wat nederlands kan.

Fijne winter!
marieke

@Nel: volgens mij geldt die beperking in hoogte alleen voor baby’s.
Hier werd ontraden kleine kinderen onder de 18 maanden mee naar de gletsjer te nemen maar verder heb ik niet begrepen dat er een beperking is. Maar goed. Het lijkt me vooral niet nodig een klein kind mee de piste op te hebben. De hoogtes waar de chalets en appartementen staan is meestal tot 2500 mtr, en daar is geen enkel hoogte probleem voor kindjes denk ik.

Ski ze, Marieke

Misschien verkeerd begrepen, maar kindje ( 11 mnd) gaat natuurlijk niet mee op de piste. alleen, is het de bedoeling samen met de anderen te lunchen op plm 2000m. zodat we om de beurt oppassen, maar wel met elkaar lunchen. ook is het niet de bedoeling de skileraar op de vingers te kijken, als je het niet vertrouwd, moet je kinderen niet op les doen, maar eeen jaartje wachten, bedankt voor alle reakties, oma nel

Goede tips, maar kan iemand dit stukje even redigeren? Zoveel spel-, stijl- en grammaticafouten kan echt niet.

Zelf van jongs af aan op skiles gezeten. Niet heel de vakantie, altijd een paar dagen ook vrij mogen skien, en dan vaak 's middags eerder naar huis om te kunnen sleeen en andere dingen te kunnen doen. Ook bij extreem koude dagen lekker naar binnen om met de hele groep lekker een heise schoko te drinken!

Dat weet ik sneeuwzeker!❄️

Tjah, die van mij is al 13, maar die vind in de sneeuw wroeten nog steeds leuk en wordt dus lekker nat :-) Met name de handschoenen dan :-)

Oh ja, ik heb hem in nederland op de borstelbaan laten lessen omdat ie het tijdens de vakantie om de door jouw genoemde redenen niet leuk vond.

When life gets too complicated.... SKI

Ik was 7 toen ik voor het eerst ging skien, dat is nu 26 jaar geleden…

Zijn toch wel wat verschillen met toen en nu…

Wij hielden ons zelf bezig in de auto, spelletjes, auto’s tellen, cassettebandjes luisteren :P , tegenwoordig moet er aan elke hoofdsteun een televisie met dvd speler hangen, liggen en sledes op het dak van auto’s (alsof ze die niet hebben op de bergen waar sneeuw ligt) en moet de halve intertoys meegenomen worden om de kinderen te vermaken.

Les voor kinderen was er niet, we moesten met de volwassenen meedoen, gelukkig waren we met 2 gezinnen op wintersport zodat iemand de skileraar kon vertalen omdat er daar geen Nederlands sprekende skileraar was. 's morgens lessen en smiddags zelf nog een beetje kloten, als je dat zat was dan ging je maar sneeuwpoppen bouwen, de rest wilde immers nog skien…

En dan de eerste keer in de sleeplift, tegenwoordig zijn ze best fijn, laatst deel van de kabel is wat gedempt dus je trekt rustig op, vroeger was dat niet, van stilstand ineens volgas mee met de lift want de kabel was niet langer, alle kinderen vielen dan ook de eerste keer als ze met de sleeplift mee moesten want je werd mooi gelanceerd :P . 2e keer wat beter vasthouden dan maar…

Zo ging het bij ons vroeger…
Gelukkig is het tegenwoordig wat aangenamer voor de kinderen… Komende winter gaat mijn nichtje van 4 voor het eerst mee, ben benieuwd hoe ze het vind! :D

Dit seizoen gaat m’n dochter voor het eerst op wintersport. Ze is dan bijna 2 1/2 jaar. Ik wil haar eigenlijk ook meenemen de piste op; vasthouden en tussen mijn benen in meeglijden. Zijn er mensen die dit ook deden / doen en uit eigen hand kunnen vertellen hoe hun zoon of dochter daarop reageerde?

@Frank: onze dochter was 2 en toen ging ze ook bij ons tussen de benen mee naar beneden (wat trouwens wel vreselijk zwaar is voor jezelf, je rug krijgt behoorlijk wat te verduren en je moet zelf in uitstekende conditie zijn) zij vond dat echt fantastisch en wij ook. Het was toen meer helm dan kind maar we hadden een hoop plezier met zijn 3-en. 's ochtends ging zij naar de miniclub, met de lunch haalden we haar op en dan gingen we met haar skien en daarna sleetje rijden of wat zij dan ook wilde (wij hadden ons pleziertje 's ochtends al gehad tenslotte). Het is ook heel inspannend voor het kind dus je moet je niet voorstellen dat je zo een hele dag met ze bezig kunt zijn. Je wintersportvakantie ziet er gewoon anders uit met een heel kleintje. En wat wij heel belangrijk vinden: een kindje moet plezier hebben in de sneeuw! Het gaat om hun plezier en als zij blij zijn, ben jij vanzelf ook blij. Toen zij 4 was hebben we haar een skituig omgedaan, ze had toen al aardig ervaring in de sneeuw en wekelijks les op de band dus kon al prima zelf skien. Maar door het skituig konden we haar alle pistes t/m rood mee afnemen, een super-uitvinding vinden wij. Maar daar is jouw kleintje nog te jong voor. Maar nogmaals: het allerbelangrijkste vinden wij dat een kind plezier heeft in de sneeuw.

mama on a mission in the snow

@Nel: de meningen verschillen over het op hoogte verkeren van zwangere vrouwen en babies. Ik kon daar indertijd ook geen eensluidende info over krijgen, noch van mijn artsen, noch van de Nederlandse Bergsport Vereniging. Wat je vaak hoort is dat geadviseerd wordt niet hoger te gaan dan 2500 meter. Een bevriende Oostenrijkse gyneacoloog heeft mij verteld dat het steeds van lagere naar hogere hoogte gaan en weer terug een aanslag op je systeem pleegt. Ik zou zeggen: gebruik gewoon je gezonde verstand, ga lekker omhoog met de kleine, zorg dat-ie goed ingepakt is, want kids raken snel onderkoeld en kijk goed hoe hij/zij reageert en of hij/zij goed alert blijft. Je kent het kind en weet dus hoe het zich normaal gesproken gedraagt. Gaat het gedrag afwijken of zie je duidelijk dat het kind zich niet lekker voelt, ga dan gewoon lekker weer naar beneden en ga dan met zijn allen op 900 meter lunchen, ook een optie toch? Veel plezier in ieder geval!

mama on a mission in the snow

Beste mensen,

Wij willen dit jaar voor het eerst met onze kids (3,5 en 6) gaan wintersporten. Zijn inderdaad op zoek naar NL sprekende skileraren, kidsclub oid voor als het echt niet gaat en liefst verblijf in een chalet/appartement in een leuk dorp (land maakt niet veel uit) boven de 1.200 m.

Heb al behoorlijk wat afgezocht, maar kan niet echt iets passends vinden (of - we zijn aan de krokus gebonden- het zit al vol). Heeft iemand een goede tip?

Bedankt, Edwin

@Edwin

Serfaus-Fiss-Ladis is top. Skischool en dorp helemaal op kinderen gericht. Als je geen accomodatie kunt vinden mss in het dal, Ried. Volgens mij staat hier ook ergen een post over.
Veel succes en plezier.

@Edwin: heb je al bij de ANWB gekeken?

mama on a mission in the snow

Een tip voor als de kinderen vlug last hebben van koude handen.
Ten eerste: doe ze wanten ipv handschoenen aan.
Ten tweede: bij de action hebben ze zakjes waar een klein metalen klikplaatje inzit zo gauw je dit plaatje omklikt wordt het zakje warm en blijft dat dan ongeveer een half uur.Deze zakjes passen prima in de wanten en de kinderen hebben weer lekker warme handen.
Wij doen de kinderen ieder een stuk of 6 van deze zakjes in de jaszakken zodat ze zelf als ze koude handen krijgen ze de zakjes kunnen activeren,zelfs mijn vrouw neemt er ook mee voor als ze koude handen krijgt.Als we s’midags terug komen dan gooien we de zakjes in een pan met heet water waardoor je ze de volgende dag weer opnieuw kunt gebruiken.
Wij hebben ze bij de action gehaald en ze kosten per 2 ongeveer 1 euro.

Een leuk artikel. Jammer dat er geen aandacht is voor de eenoudergezinnen. Ben je net als ik een alleenstaande ouder met kinderen? Kijk dan eens voor speciale eenoudervakanties op Eenoudervakantiegids.nl

Toen ik op mijn 5e voor het eerst op de skies stond (30 jaar geleden) was er van zoveel nog geen sprake, lessen waren maar halve dagen en in het duits, de pistes waren nog rustig enz. Tijden veranderen maar kinderen blijven kinderen en deze willen idd ook gewoon plezier make, ook met de ouders en niet alleen met de opvang leidsters.

@wat een gek: een dvd speler in de auto hadden wij ook idd voor de kids (7&10 jaar) nu zijn ze op een leeftijd dat ze er niet meer naar omkijken bij ons, muziek luisteren of op de ds een spelletje spelen is hot. Daarbij komt dat ik vaak in de nacht rij en dan slapen ze. De tv heb ik 2 jaar gebruikt en toen maar weggegeven.

Waar is her ouderwets nl nummerborden tellen gebleven haha

Member of global cooling initiative

@Huub
Bedankt, ga ik daar eens naar kijken!

@Rachel, bedoel je Pharos Reizen van ANWB of heeft de ANWB zelf ook nog info over wintersporten met jonge kinderen?

Edwin

@Edwin: ik zie al een paar jaar in De Kampioen advertenties staan die zijn genaamd "u skiet en de ANWB past op". Heb het tot nu toe zelf nog niet bekeken omdat wij nog niet aan schoolvakanties gebonden waren. Wat ik me kan herinneren is dat er echt Nederlandse (dus niet alleen nederlandstalige) opvang/les is. Volgens mij is het hier ergens op een forum vorige winter ook al langs gekomen, maar weet niet meer precies waar. Misschien handig om even een ANWB-winkel te bellen?

mama on a mission in the snow

@Rachel
Dankjewel, ga ik zeker doen! Ben nog even in het forum gedoken en zag daar ook regelmatig Serfaus/Fiss/LAdis langskomen. Ga daar nog eens goed naar kijken!

Dank allen,

Edwin

Dit jaar voor het eerst met ons dochtertje van 2,5 op wintersport geweest (oostenrijk, tirol wilder kaiser gebied) we hebben het erg naar ons zin gehad. We waren met een groep van 5 volwassenen en hebben om de beurt op haar gepast en met haar gespeeld. Soms buiten, we hadden speelgoed skietjes en dan lieten haar kleine stukjes tussen onze benen meeglijden. (echt maar hele kleine stukjes want het is zwaar maar ze vond t prachtig) we hadden een slee voor haar gehuurd maar helaas was het overal zo druk dat we nauwelijks kans hadden met haar te sleeen en op oefenveldjes waar t niet druk was kwam de slee weer niet vooruit, dus die slee was minder helaas.
Nu willen we volgend jaar weer gaan want al met al is het goed bevallen.
Maar nu zoek ik echt een skigebied wat wel sneeuwzeker is, in Oostenrijk is maar ook kindvriendelijk. Wil als het even kan skiles voor haar nemen maar als t niet bevalt dan een gebied waar t niet zo druk is en ze een beetje de ruimte heeft om wat in de sneeuw te spelen. Welk gebied raden jullie dan aan?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie