Alpenweerpraat: volgende week spektakel?

Roel op 23 november 2010· 11 reacties

null

De nordstau doet zijn werk. Van de Noordfranse Alpen tot aan het Salzburgerland sneeuwt het op dit moment vanaf 800m. Het is geen intensieve sneeuwval maar genoeg om de wereld een winters aanzien te geven. En de sneeuw blijft liggen want het wordt vanaf vandaag alleen maar kouder. Dit prachtige beeld schoot Rogier vanochtend in Montgenèvre. Er wordt hier volop gespoten met kunstsneeuw, de condities daarvoor blijven de komende week optimaal.

Een rondje webcams:

Balderschwang (Beierse Alpen)
Balderschwang (Beierse Alpen)

Königsleiten (O)
Königsleiten (O)

Engelberg (CH)
Engelberg (CH)

Portes du Soleil (F)
Portes du Soleil (F)

Nordstau in beeld
Sneeuw aan de noordkant dus: nordstau. Een schoolvoorbeeld vind je vandaag op onze sneeuwverwachtingskaart. Ik zou zeggen sla deze kaart op op je harde schijf en je weet voor de volgende keer waar de sneeuw valt.

null

Mogelijke verrassing in het westen
Met de sneeuw is Operatie Afkoeling begonnen, vanuit het noorden stroomt nu steeds koudere lucht binnen. Vanaf donderdag zien we de temperaturen 's nachts regionaal beneden -20 uitkomen (lokaal nog veel kouder) en ook overdag blijft het op de meeste plaatsen vriezen. Dat geldt voor het hele Alpengebied. Verspreid kunnen er wat lichte sneeuwbuien vallen maar tussendoor schijnt de zon ook regelmatig waardoor het vriendelijk en echt winters zal aanvoelen.

De lagedrukgebiedjes die in de noordelijke stroming vanaf de Noordzee afzakken zijn de laatste dagen in dit weerbericht een hot issue. Niet alleen kunnen ze wellicht een pak sneeuw in Nederland opleveren maar ook een verrassing voor het westelijk Alpengebied sloot ik gisteren al niet uit.

De laatste GFS-run tovert een witte verrassing tevoorschijn voor de Franse Alpen. Vrijdagnacht voorziet GFS zo’n lagedrukgebiedje boven Noordoost-Frankrijk. Aan de zuidflank blaast met een westenwind vochtige lucht tegen de Franse Alpen die voor intensievere sneeuwval gaat zorgen. De wens van lezer Thomas wordt daarmee meteen ingewilligd. Hieronder de drukverdeling met bijbehorende neerslagkaart voor vrijdagnacht.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Zoals gezegd, iedere run komt nog met een andere variant op de proppen dus zo lang die wispelturigheid erin zit moeten we maar niet te hard van stapel lopen. Dan valt het altijd mee. Het is en blijft deze week winter en daar mogen we al heel blij mee zijn.

Spectaculaire Luftmassengrenze
Begin volgende week wordt het erg spannend. Al enkele dagen wordt er door de modellen ‘ergens boven het Middellands Zeegebied’ een diepe depressie verwacht. Aan de oostflank zuigt deze zeer zachte lucht vanuit Noord-Afrika naar het noorden terwijl aan de noordflank de wind gewoon koud uit het besneeuwde oosten blijft blazen. Op de grens van die twee luchtsoorten gaat een waar gevecht ontstaan met mogelijk erg veel sneeuw. Het is alleen de vraag waar die grens, in het Duits zo mooi ‘Luftmassengrenze’ genoemd, precies komt te liggen. Een belangrijk deel van de oplossingen voorziet deze in de buurt van de Alpen. Wordt vervolgd!

Kaart voor woensdag (ECMWF) maar eigenlijk begint het gevecht tussen de twee luchtsoorten maandag al.
Kaart voor woensdag (ECMWF) maar eigenlijk begint het gevecht tussen de twee luchtsoorten maandag al.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Klinkt weer goed allemaal. Laat het maar lekker sneeuwen, zodat er in januari een dik pak ligt!

Kijk elke dag even naar het weerbericht.
Roel bedankt zeer goede toelichting en foto’s
Ook het commentaar en filmjes van Rogier zijn fantastisch.

BEDANKT.

Graag een pak sneeuw al eind december in Nauders!!!

zit er ook veel sneeuw in voor seefeld roel ??

krijg echt kriebels wanneer ik deze beelden zie, ga pas in januari naar het zillertal maar zit er echt over na te denken om in de december al een keer te gaan.

heb je enig idee hoeveel sneeuw in het sauerland valt?

Joepiee veel koude en sneeuw!! hopelijk heeft GFS gelijk want ik kan al niet wachten :).
Ben gek op deze weerberichten !!

Daar doen we het voor Geert, graag gedaan.
Een kort rondje: Sauerland moet het van morgen en donderdag hebben, totaal 10-20cm, Nauders heeft al veel gehad maar de komende dagen droog, Seefeld heeft een paar cm en de komende dagen nog wat lichte sneeuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Zou wel vervelend zijn als ik volgende week ingesneeuwd raak in Tignes -not- :P

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Ben benieuwd of de winter ook volgende week doorzet in de noordalpen. Op verschillende sites zie ik dat de temperatuur weer gaat stijgen na het weekeinde. Hopelijk verandert dit nog de komende dagen.

hopelijk vallen er pakken sneeuw in sankt-anton am arlberg,daar gaan we ons uitleven vanaf 12/12…ik volg je weerbericht nu al enkele weken en moet zeggen dat het één van de betere is!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie