Alpenweerpraat: nieuwe sneeuw in het zuiden

Roel op 26 november 2010· 2 reacties

null

Vanwege mijn vertrek naar de Oostenrijkse sneeuw vandaag een beknopt weerbericht. Deze foto is gisteren geschoten in de Zuidfranse Alpen waar de toenemende bewolking in het westen goed zichtbaar was. Deze hing samen met een storing die gistermiddag de eerste sneeuw bracht in de Franse Alpen.

Na een sneeuwrijke nacht in Frankrijk en het westen van Zwitserland verplaatst de storing zich vandaag richting Kroatië. Dat geeft ook in Oostenrijk en Italië sneeuw. In de Dolomieten, Ost-Tirol en Karinthië kan lokaal 30cm vallen, elders wat minder.

Dinsdag veel sneeuw
We zien de komende dagen aanhoudend hogedruk tussen Groenland en Scandinavië. Storingen roeren zich daarom diep in het zuiden waardoor een groot deel van Europa met een koude oostelijke stroming te maken heeft. Zondag en dinsdag krijgen de Alpen met deze storingen te maken.

Vooral de dinsdag wordt een spannende dag. Een actieve depressie ligt dan boven Noord-Spanje. Naast veel sneeuw bepaalt de koers van de depressie in hoeverre de sneeuwgrens tijdelijk stijgt. Warme en koude lucht liggen dan namelijk zeer dicht tegen elkaar aan. In het slechtste geval is er zelfs korte tijd kans op föhn. Dat laat deze kaart zien. Gelijktijdig südstau aan de zuidkant met mogelijk zeer grote hoeveelheden sneeuw.

null

Weer op Wintersporters.nl
Gisteren kreeg ik een vraag van Derk hoe het kan dat mijn weerpraatje soms afwijkt van de voorspellingen per dorp. Dat heeft te maken met de modelrun die gebruikt is voor de dorpsverwachting. Er zijn meerdere runs per dag en zeker op langere termijn kunnen die soms verschillen, simpelweg door de grotere onzekerheid. Mijn eigen weerpraatje is gebaseerd op een interpretatie van een aantal modellen en runs.

null

Trouwens voor wie het nog niet gezien heeft, we hebben onze Weer&Sneeuw pagina’s flink onder handen genomen. Een oogappeltje vind ik zelf de sneeuwhoogtes die van nieuwe functionaliteiten zijn voorzien. Zo kun je filteren op sneeuwval en minimale sneeuwhoogtes in het dal en op de berg. Vanaf 1 december geven de meeste skigebieden weer actuele informatie door dus we zijn er klaar voor.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Helemaal top jouw weerpraatje, ik volg je al jaren met veel plezier.

Heel veel plezier in Oostenrijk!

TOP weerberichten van Roel, elke dag weer! Have fun in Ischgl. Ligt volgens mij aan de andere kant van Nauders, dus let me know als het hard sneeuwt in die gebieden.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie