Alpenweerpraat: eerst zeer koud, daarna...?

Roel op 01 december 2010· 7 reacties

null

Een depressie, genaamd Katharina, heeft gisteren en vannacht in de Franse Alpen al flink wat sneeuw gegeven. Uit dit gebied komen al meldingen van 20 tot 50cm verse sneeuw en daar komt vandaag nog wat bij. Het zwaartepunt verplaatst zich wel geleidelijk naar de Dolomieten en het zuiden van Oostenrijk. Daar valt de komende 24 uur ongeveer een halve meter. Bovenstaande webcam komt uit Welschnofen, Südtirol.

Vannacht en morgenoverdag gaat er ook aan de Oostenrijkse noordkant sneeuw vallen doordat het lagedrukgebied iets opschuift in de richting van Tsjechië. Het zal echter minder zijn dan vandaag aan de zuidkant valt. Verder is het de komende dagen wisselend bewolkt, het is zeer koud en nu en dan valt er wat lichte sneeuw.

Verzachting hapert
Het wachten is op de depressie die in het weekend verzachting brengt. Voor zover die verzachting er komt, want het aantal zachte oplossingen is ten opzichte van gisteren flink verminderd. Ik probeer dat duidelijk te maken aan de hand van deze GFS-kaart voor dinsdag.

null

We zien nog steeds dat lagedrukgebied liggen voor de kust van Portugal, aan de oostflank stroomt zachte lucht naar het noorden. Tot zover geen verandering ten opzichte van gisteren. Het lagedrukgebied heeft echter een andere vorm gekregen, de kern blijft op dezelfde plek liggen maar een neus van lagedruk breidt zich uit naar de Alpen. De zuidelijke stroming komt er daardoor niet goed in en ten noorden van de Alpen blijft een frisse oostenwind waaien. Dit zou weliswaar een iets hogere temperatuur opleveren maar van dooi op uitgebreide schaal is dan (nog) geen sprake.

Onzekerheid in beeld
De grens van die twee luchtsoorten zal de komende dagen nog wel een paar keer wijzigen, en dat betekent dat het moment en de mate van verzachting zeer onzeker blijft. Het GFS-ensemble voor München illustreert die onzekerheid goed. Wat je ziet is de temperatuur op zo’n 1500m hoogte. De rode lijn is de normaal. De eerste dagen zijn alle GFS-leden het met elkaar eens, ze liggen dicht tegen elkaar. Vanaf 5 december is het een grote chaos. Het waaiert compleet uit en van +8 tot -8 is alles nog mogelijk. Dit hangt dus samen met de grenszone van de twee luchtsoorten die door ieder lid ergens anders wordt berekend.

null

Relatief zeker is wel een flinke verzachting in de Franse Alpen, deze liggen het dichtst tegen het brongebied van de zachte lucht. De kans dat de kou zich hier handhaaft is klein.
Sneeuw uit het eigen meer
Tot slot nog een fraai satellietbeeld uit Zuid-Scandinavië. De lucht is daar zo koud dat grote wateroppervlaktes per direct zorgen voor de vorming van sneeuwbuien. Het vocht wordt met een oostenwind opgeslurpt door de koude lucht. Tussen Noorwegen en Denemarken is een hele ketting sneeuwbuien ontstaan.

Bron: MODIS
Bron: MODIS

Rechts zie je een onbevroren meer liggen dat zelfs voor sneeuwbuien zorgt in de dorpen die áán dat meer liggen. Prachtig Lake-Effect Snow in het klein.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Zat zojuist nog even op de cam van Superdevoluy te kijken en het ziet er weer super uit!! Prachtig wit daar!
Thanks voor je update Roel!

hallo
roel blijf de kou ook in belgie voor volgende week of toh niet ???
groetjes

De Benelux krijgt kwakkelweer. Overdag iets boven nul, 's nachts nog vorst. De winter laat zich dus niet zomaar van de kaart vegen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

sneeuw met bakken uit de lucht in portes du soleil, volgende week weer weg helaas??

Oke ik ben benieuwd. Hoop dat je gelijk krijgt want in superdevoluy is het weerbericht niet geweldig met aan het eind van de week 8 graden boven 0. Dan is al het sneeuw snel weg…

Hoi Roel,

In het weerbericht van 26 november had je over dat de meeste skigebieden weer actuele informatie geven. Alleen op deze site staat bij het skigebied van Kleinwalsertal geen hoogte van het aantal cm’s. Komt dat nog wel en zo ja weet jij hoe hier de situatie is? Ik ga waarschijnlijk over 2,5 week naar het Kleinwalsertal. Groeten

Hoi Martijn, we zijn afhankelijk van de doorgifte uit de skigebieden zelf. Die beginnen meestal rond 1 december, vandaar mijn opmerking. Ik heb even gekeken voor het Kleinwalsertal, 4 december beginnen ze daar met de doorgifte.

Er ligt op dit moment meer dan genoeg sneeuw: ca. 40cm in het dal, hogerop natuurlijk nog meer.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie