Stelling: Frankrijk te duur?

Rogier op 01 december 2010· 38 reacties

null

Afgelopen week at ik een pizza in een restaurantje op de piste, 17 euro voor een overheerlijke (dat wel) pizza, en vijf euro voor een drankje? Is dit normaal? Wat vinden jullie?

Excuus
Het excuus van veel piste restaurants voor hun hoge prijzen is dat al het eten, en het personeel ook ter plekke moet komen, wat natuurlijk hogere kosten met zich meebrengt. Hier zit natuurlijk wel een gedeelte van waarheid in. Ook moeten veel van deze restaurants hun jaar omzet in de winter maken. En de drukte is vooral zes weken van de winter (kerst en krokus), dat zijn vaak de enige weken dat er ‘echt’ geld verdiend wordt. Als je het op deze manier ziet is het misschien wel logisch dat het wat duur is…

null

Het kan ook anders
Maar het kan ook anders. Een aantal restaurantjes die ik hier bij mij in de buurt ken, serveren een prima maaltijd voor 12 euro, een voorafje, een lekker bord met een lokale specialiteit en een toetje. Dat vind ik dan toch weer een normale prijs, of ben ik dan al teveel ‘verfranst?’.

Kortom wat denken jullie is het eten en drinken rondom de pistes in Frankrijk te duur geworden? Loopt het uit de hand? Of zien jullie wel een logica in deze prijzen. Ik ben benieuwd. En wat zijn jullie ervaringen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

€17,- voor een goede pizza is absoluut niet duur, je betaalt er hier in de randstad hetzelfde voor! Nee, Frankrijk vind ik in verhouding met de toeristische spots elders niet veel duurder.

Wel vind ik de kwaliteit die je voor het uitgegeven geld op de Franse pistes én in de dorpjes veel te laag. Vaak krijg je erg weinig, is het oud, uitgedroogd, te vet, te zout, te soppig… De Franse keuken stelt al niet zoveel voor, maar voor de toeristen weten ze 't nog net even wat slechter te maken.

in oostenrijk is het niet zoveel goedkoper hoor!

Ja te duur. In Oostenrijk kan je een wiener schnitzel, patat en sla eten voor 11,-- Drankje is 3,–. Scheelt toch weer 9 euro.

Ik vind de prijzen normaal voor een toeristische plaats,maar inderdaad, het is gewoon niet goed genoeg. Frankrijk beweert graag dat de cuisine francaise heel goed is,maar doorsnee genomen eet je er minder goed dan in Belgie,Oostenrijk Duitsland etc. Of je moet naar een klasserestaurant gaan,en dan nog… Dus, prijzen:ok,maar geef ons aub iets meer kwaliteit!

Pisterestaurants zijn geen liefdadigheidsinstellingen. wat mij betreft een kwestie van vraag en aanbod. als het té smerig wordt zullen meer mensen zelf brood meenemen en zal de geboden kwaliteit wellicht omhoog gaan. over het algemeen vind ik het in oostenrijk wel een stuk goedkoper en wordt je vriendelijker geholpen.

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

Je merkt verschil tussen grote en kleine gebieden. In het Bregenzerwald AT (Warth/Diedamskopf/Damuls) betaal je niet meer als €2,50 voor een biertje. Voor eten kun je rond de €15,- klaar zijn. In Ramsau am Dachstein vond ik het ook goed betaalbaar.

@Anoniem zeg je nu dat de franse keuken niks voorstelt? :-) Ik zou me eens vergrijpen aan wat lokale franse specialiteiten als ik jou was :-)

When life gets too complicated.... SKI

@Japser, hoe kom jij er in hemelsnaam bij dat het in Oostenrijk niet goedkoper is?
Afgelopen winter in Ellmau met 2 personen uit eten geweest voor 32,50 euro, daar hadden we een voorgerecht, hoofdgerecht, 2 wijntjes en 2 biertjes voor!
En dan was dit een normaal restaurant genaamd Lobewein, dit was nog een van de betere restaurants ook aangezien het er elke avond stampvol zat!

Wat!? €17,= voor een pizza?
Zo’n ding kost hoogstens €2,= om te maken, weet ik uit ervaring. Ik snap dat het iets duurder kan zijn op de piste, om logistieke redenen, maar €17,= is wel erg veel.
Bij mij in Den Haag zijn de pizza’s anders gewoon €5,=!

in de randstad zijn pizza’s hoogstens 11eu. Ein Bitburger(met sla en frites) mit cola slechtst 8,50 in oostenrijk. of kaisersmarrn 9eu(een goed bord vol). Afgelopen jaar in La plagne een simpele lasagna voor maar liefst 14,50(!). nee hoor geef mij maar oostenrijk mit seine gemütlichkeit

Het is in Frankrijk erg afhankelijk in welk gebied je bent. De grote commerciële gebieden rekenen hoge prijzen. Daarentegen was ik vorig jaar in Val Cenis (alsnog 125km aaneengesloten), en daar kon je voor hele schappelijke bedragen zeer goed eten. Goedkoper dan in Nederland!
Zo aten wij in een knus pisterestaurant (met bediening!) voor 12,50 bijvoorbeeld een uitgebreide salade met geitenkaas, en toast met foie gras. Inclusief wijn. Probeer dat maar eens in Nederland voor elkaar te krijgen. Ook minder luxe was mogelijk. Kip met friet was 10 euro. pannenkoeken voor 5 euro etc. 's Avonds aten we meerdere malen zeer goed voor nog niet de helft aan het bedrag dat we in Nederland voor dergelijke kwaliteit zouden betalen.(wie zegt dat de Franse keuken niet veel voorstelt, zou ik graag eens mee uit eten willen nemen).
Maar ja, toen we dus één dagje in Valtho gingen skiën, toen had ik wel direct een kater. Vreselijk voer (een betere naam was er niet voor)voor schandalige prijzen in de pisterestaurants…

PS: ter vergelijk: eten in Oostenrijk is een stuk goedkoper, maar het eten is daar wel veel eenvoudiger en vooral veel vetter. Wanneer de kwaliteit wel hoogwaardig is, is het er ook meteen een stuk duurder.

Frankrijk te duur !!! Dat is de reden waarom ik al 5 jaar niet meer naar Frankrijk ga. Niet alleen eten maar ook accommodatie

@ Hulskamp:
Ik zat afgelopen jaar van 2 tot 8 januari in Val Cenis. Met z’n 2-en in een prachtig 6 persoons appartement in het centrum en aan de piste voor 220 euro pp, inclusief skipas. Schiet mij maar lek…

natuurlijk is dit veel te duur. 17 euro voor een pizza ! Wordt voor veel mensen onbetaalbaar. Ik begrijp dat mensen wat willen verdienen maar je kan beter 2 pizza s van 10 euro verkopen dan dit soort taferelen.

Persoonlijk het eten in frankrijk te duur…
Ben in les trois vallees geweest wat sowieso al aardig aan de prijs is, een bordje spaghetti voor 15 euro gaat me echt echt wel te ver…
In oostenrijk altijd voor een 10tje ongeveer klaar voor een goed bord eten en een drankje erbij, dat is bijna de helft wat ik betaalde in valtho…
eet je elke dag op de piste dan scheelt dat je zo tussen de 50 en 100 euro als je frankrijk en oostenrijk naast elkaar legt en van dat bedrag kan je weer de nodige drankjes in de apresski halen ;)

Voor mij dus oostenrijk :D

Je ziet zo wel goed dat de goedkope vrekken graag voor een dubbeltje op de voorste rij willen zitten…

Iedereen moet geld verdienen, € 17 voor een pizza is gewoon belachelijk.
Ik ski al jaren in Italie. Daar betaal je voor een pasta of pizza met een drankje ongeveer € 10. En dan is de kwaliteit ook nog eens super.

Die 17 euri voor een pizza vragen ze in NL ook, en is zo bezien niet duur.

Over het algemeen geldt in Frankrijk dat als je eet zoals de Fransen dat het reuze meevalt. Neem dus gewoon een salade, een uiensoep, en een karafje rood, en het is een stuk goedkoper dan pizza, hamburger, cola.
De echte franse gerechten zijn meestal ook prima van kwaliteit!

Persoonlijk ga ik puur en alleen wintersporten voor het skieen en niet voor het eten. Dat is in mijn ogen bijzaak. Iets dat je snel miet doen omdat je anders omvalt. Ik ben dan misschien een ongezellige lul maar ik eet liever m’n gesmeerde broodje om daarna weer volop te knallen op de piste!

Ik haat het om tijdens het lunchen in een te druk restaurant te zitten met te hoge prijzen te slechte service en slechte kwaliteit. Dat vertik ik dus ook. Gelukkig denken de mensen met wie ik op wintersport ga er ook zo over.

Tijdens het avondeten vind ik het wel leuk om gezellig uit eten te gaan. Dan kan ik toch niet skieen. En tsja, je weet dat het allemaal iets duurder is in de bergen dus daar hoor je mij niet over klagen.

De regel is: Je maakt het zo duur als je zelf wilt
Ik ga 2 x per jaar skiën;1 x Frankrijk en 1 x Oostenrijk (dit jaar Zwitserland)
Mijn uitgaves zijn perfect te vergelijken. Het eten op de berg in Oostenrijk is een ietsie pietsie goedkoper, maar het scheelt niet veel.
Als je wat uitkijkt dan kan je in Frankrijk heel goedkoop lekker eten. Als je alle kosten bijeen telt; dwz verblijf; vervoer en verteer,skipass, dan kom ik telkens uit tussen de 400 en 500 euro per persoon voor beide landen.
Ik verkies Frankrijk voor het skiconfort en Oostenrijk voor de gezelligheid.

Ik eet zelden in een restaurant aan de piste, maar ik weet dat ik in Saint Francois Longchamps een jaar of twee geleden voor €8,50 een lasagne had, en afgelopen jaar voor een vergelijkbare prijs in Saint Sorlin 'd Arves een spaghetti. Ik denk dat het per skigebied best wel wat scheelt, maar de gebieden die ik hier noem zijn niet noemenswaardig duurder dan de plaatsen waar ik in Oostenrijk ben geweest.

Running against the wind

wat een geld voor een pizza, doe mij ook maar Oostenrijk, je krijgt snel genoeg door waar op de piste het eten goed is en men nog werkt met verse producten in plaats van diepvries of prefab eten. Lekkere locale specialiteiten proeven en gewoon genieten.

Het gebied waar wij naar toe gaan (alpbach) is klein maar fijn maar de prijzen zijn er nog gezond en de Service wordt nog met een hoofdletter geschreven.

Toch verwonderlijk dat die mensen dat allemaal zo goed bijhouden hoeveel ze 2 jaar geleden betaalden voor dit en dat.
En ja, Frankrijk is duur, maar als je dat niet bevalt, blijf je toch gewoon weg. Je bent op vakantie, dan ga je toch niet leuteren over een paar Euro meer of min.

sommige mensen moeten hard sparen voor hun vakantie nikki en dan maakt die paar euro echt wel uit.

Persoonlijk ga ik puur en alleen wintersporten voor het skieen en niet voor het eten. Dat is in mijn ogen bijzaak. Iets dat je snel miet doen omdat je anders omvalt. Ik ben dan misschien een ongezellige lul maar ik eet liever m’n gesmeerde broodje om daarna weer volop te knallen op de piste!

Ik haat het om tijdens het lunchen in een te druk restaurant te zitten met te hoge prijzen te slechte service en slechte kwaliteit. Dat vertik ik dus ook. Gelukkig denken de mensen met wie ik op wintersport ga er ook zo over.

Tijdens het avondeten vind ik het wel leuk om gezellig uit eten te gaan. Dan kan ik toch niet skieen. En tsja, je weet dat het allemaal iets duurder is in de bergen dus daar hoor je mij niet over klagen.

Dit verbaast mij echt… 66% zegt dat Frankrijk ‘veel te duur’ is! Ongelofelijk, gaat het zo slecht met de wintersporters? Of komt het omdat de armoedegrens nu ook op de latten staat?

ja jeroen, zoals hier meerdere keren wordt aangehaald als je naar grote gebieden gaat wordt alles duur :-), maar ga naar wat kleinere gebiedjes en je zit even duur/goedkoop als in Oostenrijk hoor…

En app zijn in Frankrijk ook veel goedkoper en liggen op de piste, en als je frans kan helpt iedereen je ook wel!

Over het algemeen vind ik Frankrijk (Val Thorens) niet duurder dan bijv Oostenrijk of Zwitserland. Als je gaat kijken naar het eten op een bergrestaurant betaal je bij alledrie zo’n 12,50 voor een goed gerecht. Uiteraard heb je in alle landen uitschieters van restaurant, maar dan moet je die maar mijden ;)

Voor een piste-lunch vind ik 17 euro voor een pizza wel heel erg duur! Zelfs als je gaat dineren in een restaurant in een wintersportdorp betaal je niet zoveel voor een pizza. Maar ja, die Fransen kunnen er wat van. Niet vreemd dat dan veel mensen hun stokbroodje mee de piste op nemen…

Ik snap best dat het de berg op moet etc. etc. maar ik vind inderdaad dat ze in Frankrijk al jaren helemaal doorgeslagen zijn. De prijs is vaak veel te hoog en de kwaliteit slecht en dat gaat nu eenmaal niet samen. Neem daar ook nog eens de "vaak" waardeloze sanitaire voorzieningen bij (2 toiletjes voor honderden mensen waar je met je skischoenen aan niet eens in past enz.) en de prijs - kwaliteit verhouding is dan echt zoek.
In Oostenrijk en Zwitserland moet het ook de berg op gebracht worden, maar daar zijn de prijzen toch vriendelijker en de kwaliteit (bijna altijd) stukker beter.
Je kan daar meestal gewoon normaal naar het toilet en het is stukken frisser, ik vind dat best wel belangrijk en het scheelt in ieder geval een hoop irritatie.
Ik ben absoluut geen tegenstander van skien in Frankrijk, we gaan daar zelf regelmatig skien, omdat de gebieden nu eenmaal mooi en groot zijn. Het totaalplaatje laat echter te wensen over en kunnen ze nog veel leren van andere skigebieden.

Ben vaak in de Trois Vallees geweest, je kunt daar (zelfs in Couchevel) op veel plaatsen voor net iets meer dan E 20 prima (lunch-)menu skieur krijgen (drie gangen en een drankje).
In frankrijk ook op andere plaatsen (Portes du Soleil, La Rosiere etc) nooit te klagen gehad over de prijs laat staan de prijs/kwaliteitverhouding, met name in verhouding tot de prijzen elders in Frankrijk, niet in de bergen. Die prijzen, dat is in Zwitserland wel anders!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie