Respect the mountains

Rogier op 03 december 2010· 16 reacties

null

Een sigrettenpeuk vervuild een kubieke meter sneeuw, een frisdrank blikje vergaat in 500 jaar, een gems die 30 meter in de sneeuw rent verbruikt ‘een week’ aan voedsel. De flora en fauna in de bergen hebben het niet makkelijk, en wintersport helpt daar absoluut niet bij. Maar als we allemaal ons steentje bijdragen dan is deze impact zo klein mogelijk.

Opletten geblazen
We willen allemaal skiën, en daar is natuurlijk niets mis mee. Maar het wintersporten geeft een behoorlijke druk op de lokale eco-systemen. En deze hebben het in de bergen 's winters al niet makkelijk. Als we allemaal een beetje opletten dan kunnen we onze ‘ecologische skischoen afdruk’ zo klein mogelijk houden. Op de website van de Nederlandse organisatie ‘Respect the Mountains’, is veel informatie te vinden over hoe we zo voorzichtig mogelijk met de bergen (en de planeet) kunnen zijn.

Eigen manier
Ik denk dat als iedereen op zijn eigen manier een steentje probeert bij te dragen wij de natuur een handje kunnen helpen. Neem al je rotzooi mee van de berg af, en dan ook echt alles (onder een gemiddelde stoeltjeslift liggen zo’n 30.000 sigarettenpeuken na elk seizoen). Ski niet door natuurreservaten of plekken waar jonge bomen zijn aangeplant. Verspil geen water en energie (water kan in het hoogseizoen in de bergen een ‘schaars’ goed zijn.) Kies eventueel voor een treinreis in plaats van de auto, en kijk of het skigebied waar je heen gaat ‘groen’ is, alhoewel dat laatste nog omslachtig is en behoorlijk ondoorzichtig.

null

Jullie
Denken jullie over de natuur na als je richting wintersport vertrekt? Zouden jullie bereid zijn dingen te laten om zo een minder grote impact op de natuur te hebben? En letten jullie zelf op jullie eigen afval? Al zou er een goede lijst bestaan met ‘groene’ skigebieden zouden jullie daar dan rekening mee houden met het boeken van een wintersport reis? En wat doen jullie nu al om zo min mogelijk te vervuilen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik let op dat ik geen afval achter laat.
Verder ben ik niet goed bezig. Ik rij steeds alleen naar mijn wintersportplaats.
Mààr welke belasting aan het milieu brengt 1 compititiedag van voetbal teweeg?
De verplaatsingen, verwarming voetbalveld, de plastick drinkbekertjes, enz ???
Ik weet het, ik schuif de hete aardappel door, en breng geen oplossing naar voor!
Mààr ik steun de plaatselijke economie!
Mühlbach, here I come !

Ik ben er heel bewust mee bezig; Eigenlijk omdat het snowboarden één van de dingen is die ik echt ontzettend leuk vind en waarvan ik weet dat het echt een enorme impact heeft, probeer ik er heel bewust mee om te gaan.
Ik ga liefst met de trein, of carpoolend. In het dagelijks leven doe ik dat ook, ik heb geen auto, fiets het liefst, vlieg niet ff voor een weekendje weg ergens heen etc. Dus het is eigenlijk een vanzelfsprekendheid om dit ook te proberen tijdens die weken in de sneeuw.

Ook een interessante website hierover is http://protectourwinters.org/ een initiatief van bv Jeremy Jones, de freeride snowboarder. Zij pleiten voor een bewuste en duurzame manier van zoveel mogelijk van de sneeuw genieten. Dat betekent niet niet gaan, maar er anders mee omgaan. Erg leuk!

Ik vind het een goed streven om de bergen te respecteren, maar Respect the Mountains is echt een grap. Waarom?

  1. Ze hebben niet zoveel op met freeriders en tourskiers (zie: http://www.respectthemountains.com/organisatie.aspx?sub=7way…). Maar nergens wordt onderbouwd waarom niet.

  2. Beter kijkt men naar de echte vervuilers. Het grote probleem is massatourisme; sneeuwkanonnen, pistebully en ski-in, ski-out. Deze infrastructuur is vele malen bedreigender dan die paar freeriders.

  3. Als ze echt iets op zouden hebben met het respecteren van de natuur zouden ze niet van die China-prularia in hun shop hebben staan.

  4. Hun 7 ways zitten vol met commerciele (affiliate?) links

beter kies je voor een club die echt al jaren aan de weg timmert, zoals: http://www.mountain-riders.org/ Als Respect the Mountains echt de bergen zou respecteren, dan stoppen ze uit respect voor de bergen hun activiteiten en starten ze met het promoten van mountain-riders…

Voor mensen die voordelig met de trein willen via de site van “die Bahn” duitse spoorwegen zijn tickets vele tientallen euro’s goedkoper te boeken.
Zo vertrek ik voor 60 euro van rotterdam naar st anton het grootste deel van de reis met de ice.Dus nog lekker snel ook.

Al zou er een goede lijst bestaan met ‘groene’ skigebieden zouden jullie daar dan rekening mee houden met het boeken van een wintersport reis? Ik weet eigenlijk niet goed wat u hiermee bedoelt. Ik vind het eigenlijk jammer dat u met een skipas Grande Galaxie ook de mogelijkheid krijgt om in andere skigebieden te gaan skiën die zeer ver weg liggen en daar dus ook de prijs van de skipas voor betaald terwijl je er niet naartoe gaat. Best is de auto laten staan.

Bevriende skileraren hebben een makkelijke gewoonte: bij het einde van de sigaret, knijpen ze het witte papier van het filter af, wordt vervolgens het kleine restantje "gloeiende" papier weggegooid (het schijnt dat dit wel supersnel vergaat) en wordt het - in principe - schone filter netjes opgeborgen in een binnenzak. Aan het eind van de dag loopt men even langs een prullenbak, en klaar is Kees!

Naast dat ik er bewust mee om ga in de zin van; eigen rotzooi opruimen en probeer jonge planten te omzeilen, heb ik vorig jaar (bewust) veelste dure wanten gekocht (waar een deel van naar de stichting Respect the mountains gaat), dus dat draagt ook bij!

rook wat je wil,zuip wat je wil,maar ruim je vuile nest op.probeer zo zuinig mogelijk met je auto te rijden,en heb respect voor de natuur.en daar stopt het mooie plaatje wintersport.

Ik heb zelf het idee dat in Frankrijk een ‘alternatief / groen leven’ meer voorkomt dan in Nederland. Tenminste mijn Franse vrienden (freeriders) leven allemaal heel bewust. In Nederland is het geitenwollensokkenimago nog niet helemaal weg.
Ik vond zelf dat Serre Chevalier al echt ‘groen’ bezig is.

Zelf spreek ik wel mensen erop aan als ze een peuk (filter) weggooien in de sneeuw. En de meeste mensen reageren daar wel goed op, vaak is het een slechte gewoonte waar ze zich niet echt van bewust zijn.

haha, tip 2 van Respect the mountains: have a break :)
na een dag skiën ter compensatie een dagje sneeuwschoenwandelen oid.
Dat geloof je zelf toch niet?

wat een hele simpele oplossing is die je in sommige skigebieden al ziet: prullenbak bovenaan de stoeltjeslift, zodat mensen makkelijk hun sigarettenpeuken weg kunnen gooien. Dat soort kleine dingen helpen al enorm

Ik weet niet of je echt dieren de stuipen op het lijf jaag. Ben bereid het aan te nemen maar zie het wel graag onderbouwd.

Vind het vanzelfsprekend dat je geen rommel op of buiten de piste achterlaat.

Manier van reizen is afhankelijk van bestemming.

Ik ben in principe wel bereid om naar een "groen" skigebied te gaan, maar dan moet het wel duidelijk zijn wat een gebied "groen" zou maken.

Peuken en rommel niet op de daarvoor bestemde plaats weggooien zou moeten resulteren in verwijdering van de piste voor de rest van die dag en 1000 E boete. Bij een tweede vergrijp inleveren skipas en verwijdering skigebied. Simpel. Voor het plebs is er vaak maar een manier en dat is de harde manier.

Daarnaast is het denk ook fijn als er wordt nagedacht hoe 'n gebied te ontwerpen, dat er niet talloze liften eigenlijk hetzelfde overbruggen en dus naast elkaar liggen. Netjes omgaan met energie. Groene energie gebruiken, met name in de bergen. Etcetera etcetera.

Lijkt me diudelijk dat jullie op 1 of andere manier belangen hebben bij de site respect the mountains

Asbakken aan het eind van de stoeltjeslift???
Je mag helemaal niet roken in de liften!!!

Rogier, wat ben je toch ook een dramaqueen he… Respect the Mountains is goed bezig, ik ben er inactief lid van, maar ook zij -net als jij- weten het ‘groen doen’ wel te overdrijven. Onderbouw je beweringen eens, als je dat lukt heb je een punt…

Door mensen een schuldgevoel proberen aan te praten, zorg je eerder dat ze niet niet luisteren naar je argumenten dan andersom. Maak ze bewust zonder met de beschuldigende vinger te wijzen.

En als Milq Media BV/wintersporters.nl écht met initiatieven zoals Respect the Mountains en het milieu begaan zou zijn, waren de links/banners naar dergelijke projecten wel prominenter op de site aanwezig geweest.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie