Alpenweerpraat: het ziet er steeds beter uit

Roel op 03 december 2010· 5 reacties

null

Het zijn mooie tijden. Bijzonder koud weer en vroege sneeuwval in de Benelux, idem dito voor de Alpen, en de lange termijn ziet er steeds beter uit. Hier een beeld op het opgeklaarde Amden in Zwitserland. In de oostelijke helft van Oostenrijk sneeuwt het vandaag nog licht.

De komende dagen blijft het bij een enkele sneeuwbui en de zon schijnt van tijd tot tijd. Het blijft koud met temperaturen op 2000m rond -11 graden.

Scenario 2
In het video-bericht van dinsdag haalde ik de grote onzekerheid aan voor volgende week. Gisteren schetste ik twee scenario’s voor na de verzachting die maandag intreedt. De eerste gaf onder invloed van een sturend laag bij Portugal een zachte zuidwestelijke wind boven de Alpen met hoge sneeuwgrenzen. Met het tweede scenario komen de modellen de laatste dagen steeds vaker op de proppen. En ook de laatste modelruns laten aan duidelijkheid niets te wensen over: nordstau en terugkerende kou in de tweede helft van volgende week!

Niet te snel juichen
Toch moeten we voorzichtig zijn. We zien volgende week het Atlantische hoog langzaam dichterbij komen wat het koudere weer inleidt. Zoals het er nu naar uitziet kiest het positie iets ten westen van Ierland wat de winter in de noordalpen volledig ontketent. Een ideale noordwestelijke aanstroming met veel sneeuw tot in de dalen voor Zwitserland en Oostenrijk. In de plaat hieronder is opnieuw een schoolvoorbeeld te zien van een prachtige nordstau: sneeuw van de Portes du Soleil tot aan het oosten van Oostenrijk.

null

Een aantal oplossingen kiest echter voor hogedrukpositie iets oostelijker. Met een uitloper tot over de Franse Alpen zou de sneeuw beperkt blijven tot Oostenrijk. Dat zijn details waarover de komende dagen meer duidelijk wordt. Maar dat het weer kouder wordt staat voor mij wel vast.

Maandag al veel sneeuw
Wat we bijna zouden vergeten is dat de kortere termijn, dat wil zeggen vanaf zondag, ook heel interessant is. Voordat de zachte lucht de Alpen verovert wordt dit tegengewerkt door een klein lagedrukgebied boven Denemarken. Dat betekent dat de temperatuursverschillen opnieuw toenemen zoals op onderstaande kaart zichtbaar is. De ene kaart laat de temperaturen zien op ongeveer 1500m hoogte, de andere toont de neerslag. Op de grens van twee luchtsoorten ontstaat neerslag die door de Alpen extra wordt getriggerd.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Waarschijnlijk blijft Zwitserland maandag nog in de koude lucht zodat vooral daar weleens erg veel sneeuw kan gaan vallen. Verder naar het zuiden (Franse Alpen) zal de sneeuw in regen overgaan. De sneeuwgrens stijgt daar naar zo’n 1800m. Dinsdag verovert de de zachte lucht het hele Alpengebied.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Ik ga met een gerust hart op vakantie!

Roel,ik heb het weer hier de afgelopen weken intensief bij gehouden en veel geleerd van duidelijke uitleg.
Dank hier voor! Ik voel mij zelf nu ook een klein beetje een weerman. ;-)
Morgen vertrek ik naar Brandnertal. :-)

hallo roel
en komt de kou ook terug in de laagelanden of toch niet ??

roel, op 12/12 gaan we weekje na sankt anton am arlberg…zullen we daar aan skien toekomen,laatste kaarten zien er hevig winters uit…grt

@nico, bij ons laat de winter zich ook niet zomaar verdringen maar is het eerder kwakkelweer. Nadeel is dat de meesten van ons op zeeniveau wonen. Als de wind uit het noordwesten (dus over zee) gaat waaien is het in een brede kuststrook gewoon boven nul.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie