Alpenweerpraat: zacht intermezzo voor nieuwe kou

Roel op 05 december 2010· 15 reacties

null

Zo zou het de hele winter mogen blijven. Het oogt deze ochtend ronduit winters en vrijwel overal ligt genoeg sneeuw. Deze webcam toont de besneeuwde omgeving rond de Wilder Kaiser in Tirol, een geliefde wintersportregio. Toch zullen we de komende dagen even moeten slikken als de dooi het sneeuwdek aantast.

De Alpen bevinden zich de komende week op de grens van vrij koude lucht boven Duitsland en zachte lucht ten zuiden van de Alpen. Dat zorgt de komende 48 uur voor erg veel neerslag in het westelijk Alpengebied. Vanuit Frankrijk begint het vandaag flink te sneeuwen op nadering van een actief warmtefront, verbonden aan het lagedrukgebied bij Portugal.

Veel sneeuw overgaand in regen
Komende nacht zal de sneeuw in Frankrijk beneden 1800m overgaan in regen doordat er steeds meer warme lucht wordt aangevoerd. In Zwitserland sneeuwt het nog even tot in de dalen door maar maandag stijgt ook hier de sneeuwgrens. Voor die tijd kan er een dik pak sneeuw vallen dat vervolgens wordt aangevreten door de regen. Doodzonde maar het is niet anders. In Oostenrijk en Italië zal ook sneeuw en regen vallen maar duidelijk minder.

De zachte lucht neemt dinsdag bezit van het hele Alpengebied. De regen trekt dan via Oostenrijk naar het oosten weg en het klaart vanuit het westen op. Het is behoorlijk zacht, de nulgradengrens ligt rond 2200m.

Eerst regen, dan sneeuw
Inmiddels heeft het blokkerend hoog op de Atlantische Oceaan een impuls gekregen en breidt het zijn invloed uit richting Britse Eilanden. Een noordwestelijke stroming komt op gang die botst op de zuidwestenwinden die de Alpen in hun greep hebben. Dat geeft opnieuw veel neerslag. Ditmaal is het andersom, eerst regen overgaand in sneeuw. Het is te hopen dat er niet teveel regen valt voordat de nordstau op gang komt. Volgens de laatste berekeningen valt de kou in de nacht van woensdag op donderdag de Alpen binnen.

De winden op grote hoogte voor woensdag, de koele noordwestelijke stroming botst op de zuidweststroming.
De winden op grote hoogte voor woensdag, de koele noordwestelijke stroming botst op de zuidweststroming.

Wat we dan zien is een nordstau die waarschijnlijk een paar dagen aanhoudt. Vooral als in het weekend warmtefronten in de noordwestelijke stroming gaan meetrekken kan het langdurig en intensief gaan sneeuwen in vooral Oostenrijk. Het eerdergenoemde risico dat de nordstau in Zwitserland en de Noordfranse Alpen wat kan tegenvallen is overigens nog altijd aanwezig. Oostenrijk heeft op dit moment duidelijk de beste papieren.

Vanaf donderdag nordstau die volgens GFS boven Oostenrijk het beste uit de verf komt
Vanaf donderdag nordstau die volgens GFS boven Oostenrijk het beste uit de verf komt

We zullen dus eerst door een appel moeten heen bijten die hopelijk niet te zuur is, voordat we in die sneeuwrijke noordwestelijke stroming komen. Wat verder zeker is, is dat er boven 2500m in Frankrijk en Zwitserland de komende dagen al heel veel sneeuw gaat vallen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

In Les Menuires op 2000 m is vannacht de temperatuur geleidelijk gestegen van -10 naar -2 graden en er staat een krachtige zuidelijke wind

Kun je in je berichtgeving meegeven of het lawinegevaar door deze weersveranderingen toe of afneemt?

Roel,
ik volg je weerbericht nu al een tijdje…in tegenstelling tot wat ik voorheen deed (afwachten en maar zien wat er komt)…kijk ik nu naar de beelden en wat jer erbij vertelt… ik heb een vraag over je bericht hierboven, je geeft aan dat oostenrijk de ‘beste’ papieren heeft maar inmiddels weet ik ook dat er tussen Oostenrijk en Oostenrijk een groot verschil is… mag ik concluderen dat ‘het wegtrekken naar het oosten’ betekent dat de koude erachteaan komt ? en dat dit als eerste de westkant van de Alpen bereikt ?
Wat zijn de verwachtingen langere termijn, of is dat allemal te rommelig og ?

Wat is de mogelijke invloed donderdag en daarna nog van het groen stipje linksonder op de kaart van GFS? Wat gaat daar mee gebeuren???

hallo we gaan met de kerst naar het voralgebergte mellau ,Dalmuls enz, wat kunnen we met de kerst verwachten is daar al een beetje zicht op vast bedankt

Roel volg je weerbericht al sinds enkele dagen.We vertrekken op 18 dec naar Zell am ziller. Er moet natuurlijk wel genoeg sneeuw liggen om heerlijk te kunnen skien. Ik hoop dan ook dat je voorspelling volgens de weerkaarten na woensdag inderdaad weer gunstiger gaan uitpakken voor de sneeuw.Groet Denise

Even een algemeen vraagje. Als er 50 cm. Sneeuw ligt en het is gemiddeld 5 graden boven 0, binnen hoeveel dagen is de sneeuw dan weg?

18 december naar La Toussuire, hopen dat niet alles weggesmolten is…

Waar kan ik die webcam vinden ? is dat ellmau?

@Ico, lawinegevaar hangt af van vele factoren en lokale omstandigheden. Dat is nauwelijks in een paar zinnen aan te geven voor het hele Alpengebied, maar mocht er meer belangstelling voor deze informatie zijn dan horen we dat graag. Dan kijken we wat we ermee kunnen doen.

@Peter, als ik het over Oostenrijk heb bedoel ik de Oostenrijkse noordkant. Daar waar 80% van de skigebieden liggen, vanaf donderdag moet het hier losgaan. De kou komt van woensdag op donderdag vanuit het noorden binnen. Het "wegtrekken naar het oosten" slaat op de dinsdag als het hele Alpengebied nog in de zachte lucht zit.

@Mark, die groene stip is het lagedrukgebied bij Portugal dat voor de dooi zorgt. In de tweede helft van de week wordt het weggedrukt door hoog op de oceaan en verliest het (gelukkig) zijn invloed op de Alpen.

@Bart, goeie vraag waar ik meer info voor nodig heb. Belangrijke factoren zijn de ligging (noord- of zuidhelling), nachttemperaturen, wel/geen regen, wind en liefst luchtvochtigheid.

@Cees en rest, wat het weer met de kerst gaat doen is nog echt niet te zeggen. Voorlopig ziet het er echter goed uit voor de noordkant.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hai Roel,

Super elke dag deze berichten, helder uitgelegd!
Ik wil woensdag a.s. de auto in, dan donderdag, vrijdag en zaterdag skieen en zondag weer naar huis. Gegeven bovenstaande; was is in de alpen een goede plek om naar toe te gaan, ook rekening houdend met de condities onderweg?

@Roel, Bedankt voor je antwoord. Ik had het zelf over het gebied superdévoluy. Ik dacht dat het een zuidligging heeft(https://www.wintersport.nl/skigebieden/superdevoluy/dorpen/s… voor meer info). Het gaat wel regenen. De sneeuwhoogte is niet meer up-to-date. Ik heb vernomen dat er nu 130 op de berg ligt en 50 beneden. Ben benieuwd naar je antwoord!

hallo Roel, bedankt voor je antwoord… Ik kijk uit naar de 24e december, toch naar het Vorarlberg, dus duimen maar voor goeie condities…

Blijf zo doorgaan !!

Wim ik zou naar de zuidkant gaan, even de Brennerpas over. Grote kans dat je daar volop zon hebt door nordföhn. Aan het weer op woensdag doe je niks, ongeacht waar je naartoe gaat.

@Bart, eerlijk gezegd denk ik dat een groot deel van de sneeuw in Superdevoluy smelt. Er gaat vrij veel regen vallen in het dorp. Hogerop veel sneeuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Ico: Kijk eens op lawindienst.nl Vul de plek in waar je heen wilt en je komt een hoop te weten over het lawinegevaar.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie