Alpenweerpraat: veel sneeuw (en regen)

Roel op 06 december 2010· 16 reacties

null

Sinds gisteren sneeuwt het in de Franse Alpen, intussen heeft de sneeuw zich uitgebreid over een groot deel van Zwitserland en het zuiden van Duitsland. Hier ligt het warmtefront, ten noorden ervan handhaaft de koude lucht zich. Ten zuiden van het front ligt de warmere lucht. Een van de weinig webcams die nog wat opklaringen laten zien is deze aan de Attersee in het Salzkammergut (O).

Het warmtefront is gekoppeld aan een lagedrukgebied met de kern helemaal bij de Azoren. Een zeer ongebruikelijke plek, normaal ligt hier een standvastig hogedrukgebied, het zogenaamde Azorenhoog. Op dit moment werpt het zijn tentakels uit over Frankrijk richting de Alpen, goed te zien als een langgerekte neus op de kaart van vanochtend.

null

Veel neerslag
Aan dit systeem is een portie zachte lucht gekoppeld die de komende 24 uur over de Alpen uitstroomt. Dat gaat gepaard met veel neerslag in vooral Frankrijk en het westen van Zwitserland. In St. Sorlin d’Arves (F) op 1550m is de sneeuw al overgegaan in regen, net als in Chamonix. De komende uren gaat ook Zwitserland eraan geloven met een stijgende sneeuwgrens. Vanaf 2200m gaat er ongeveer een halve meter sneeuw vallen, lokaal nog wat meer. In Oostenrijk en Italië valt duidelijk minder.

De sneeuw voor de komende 48 uur. Aan de inhammen in de gekleurde gebieden is de hoge sneeuwgrens te herkennen.
De sneeuw voor de komende 48 uur. Aan de inhammen in de gekleurde gebieden is de hoge sneeuwgrens te herkennen.

De dinsdag en woensdag staan in het teken van vrij veel bewolking, tussendoor wat zon en relatief zacht weer. Er kan nog steeds af en toe regen vallen, vanaf 2000m als sneeuw.

Na woensdag weer koud
Woensdag draait de wind naar het noorden tot noordwesten en in de nacht neemt de sneeuwgrens een duikvlucht door het binnendringen van flink koudere lucht. Het binnendringen gaat gepaard met intensivering van de neerslag aan de noordkant van de Alpen. Donderdag valt er dan ook van tijd tot tijd sneeuw. Plaatselijk kunnen er enkele decimeters sneeuw vallen.

De sneeuwrijke noordweststroming houdt de rest van de week aan. Ik moet er meteen bij zeggen dat de hoeveelheden in de Zwitserse en Franse Alpen mogelijk tegenvallen door een hogedrukgebied dat de neerslag vanuit het westen onderdrukt. Algemeen durf ik te stellen, hoe verder naar het oosten hoe meer sneeuw, en dus kan Oostenrijk zijn borst nat maken.

ECMWF-kaart voor vrijdag. Een uitloper van hogedruk boven Frankrijk zorgt voor minder stuwing in het westelijk Alpengebied waardoor er ook minder sneeuw valt.
ECMWF-kaart voor vrijdag. Een uitloper van hogedruk boven Frankrijk zorgt voor minder stuwing in het westelijk Alpengebied waardoor er ook minder sneeuw valt.

En daarna?
Vooral Oostenrijk blijft tot en met het weekend profijt hebben van de noordweststroming met flink wat sneeuw. Daarna lopen de berekeningen flink uiteen. Waar de modellen het wel over eens zijn is dat de westcirculatie de komende twee weken gewoon geblokkeerd blijft. Zachte westenwinden vanaf de oceaan hebben geen kans. De verschillen zitten in de detaillering.

GFS projecteert het hogedrukgebied begin volgende week boven West- en Midden-Europa wat koud maar droog weer betekent. ECMWF laat de winter opnieuw binnenbulderen met een ijskoude noordoostelijke stroming en af en toe sneeuw. Dat zou ook in de Benelux weer volop winterweer betekenen. We laten nog even in het midden wat het precies gaat worden maar een terugkeer van het zachte weer lijkt voorlopig niet aan de orde.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

in Les Menuires op 2000 meter hoogte is de temperatuur sinds middernacht boven het vriespunt. Ruim 4 graden boven nul!

Saalbach hier we come 17 december.
Bakken met sneeuw en dan zonnig en mooi winterweer!!!

Beste Roel,

Graag wil ik voor volgend weekend (niet aankomend) een dosis zon bestellen? Graag voor oostenrijk van vrijdag t/m zondag. Temp mag best koud zijn, vooral veel zon. Ik wil graag betalen per iDeal of creditcard is dat mogelijk? ;)

Greetz, Eric

Beste Roel,

Op aanvulling van Eric: In de nachten veel sneeuw, overdag zon. Rekening kan naar Eric. Ik ga dit weekend ook naar de Alpen!!!

Johan487 : Allemaal wel leuk, maar sinterklaas is al voorbij :P Maar (ik weet niet waar je heengaat) een avondje kroegen betaald dan zie ik het door de vingers :P

Naar de kroeg gaan kan ik in NL ook wel. Dus helaas.

webcams in portes du soleil doen pijn in de ogen #regen

Mooi, mijn complimenten over je berichten Roel!
Je weer praat word dagelijkse kost voor mij fantastisch. :)

Viele Wege fuhren zu Gott Einer geht uber Die Berge

Beste Roel,

Wij gaan donderdag naar Engelberg in Zwitserland. Genoeg sneeuw wordt daar voorspeld, maar helaas geen mooi bos voor meer zicht. Weet jij een gebied in de buurt wel waar genoeg bomen zijn voor wat meer zicht.

Grtz

Dennis

Net weggeregend uit het skigebied Montgenevre. Helaas regent het daar nu tot op 2200 meter hoogte… :-(

Click. Click. Peace

@Rogier: dat wordt de open haard aansteken en onder het genot van een goed glas vieux een spannend boek lezen. Vooral niet naar buiten kijken is mijn advies!!!

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@ Ferdinand, ik zal je raad ter harte nemen, de openhaard staat al aan ;-)

Click. Click. Peace

Hoi Roel,

Wij gaan 17 december naar Saalbach. Ik lees dat er voldoende sneeuw aankomt. Is er iets over te zeggen hoe het weer wordt van 17 tot en met 24 december? Ook nog een beetje zon?

Gr,
Lis

Wat er na 17 december gebeurt is echt nog te ver weg, helaas. Zoals ik hierboven schreef zijn de details voor volgende week al moeilijk te geven.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoi Roel,
Wat is de invloed van die vele regen op de piste? is het een grote bende of kunnen we rekenen op herstel na woensdag. 18 dec vertrekken we naar Valmeinier.

Hopelijk valt de schade mee aan het sneeuwdek door de regenval… (al is elke druppel natuurlijk te veel)

En nu maar afwachten of de noordkant nu echt weer eens gaat profiteren, zou heel mooi zijn.

  • nog 11 dagen *
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie