Wat voor wintersporter ben jij?

Ruud op 06 december 2010· 32 reacties

null

Sinterklaas is weer langsgekomen ;). Natuurlijk ging de helft van de gedichten die ik kreeg weer over mijn wintersport ”verslaving”. Mijn gezinsleden mogen nu eenmaal graag overdrijven; ik doe gewoon graag een afdalinkje…

De verslaafde
Aan de andere kant: ik snap wel dat ze me plagen: ze lachen zich dood als ik, thuiskomende van de zomervakantie, wintersporters.nl open, om te kijken of er al ergens hoog op een gletsjer sneeuw gevallen is. Ik kijk naar alle wintersportprogramma’s (nou ja; dat zijn er niet veel…) ; want “er is sneeuw op tv”. Woorden van mijn vrouw; “stil jongens Papa kijkt, er is sneeuw op tv”.
Mijn gezin lacht ook als ik in de zomervakantie in de Pyreneeën plotseling afsla naar een obscuur en onbekend wintersportoord als Le Guzet, de achter ons rijdende vrienden verbaasd in ons kielzog meevoerend. Liefdevol wordt er gegrinnikt als ik eenmaal “boven” verlangend uitkijk over de groene weides, verliefd tuur naar de verlaten gebouwen en de lege stoeltjesliften, me voorstellend dat ik over de - ooit weer wit wordende- groene sporen tussen de bomen suis.

En ook is er begrip als we in Zuid Frankrijk “plotseling” op een dagtrip belanden in Valberg; “ff checken of dat wat is voor een weekeinde; met het vliegtuig naar Nice en dan hop drie dagen skiën…)” En ze gaan nog mee ook, als dan in Valberg een stoeltjeslift blijkt te werken; dat moeten we natuurlijk naar boven…!. En ik maar schatten hoe het er in de winter zou zijn :-) “Kom op; ff een paar folders scoren”.

Ach ik hou van ze; die vrouw en kinderen die me dan maar even laten gaan. Hoewel ze op hun voorhoofd tikken als ik op het strand in Italië meld dat ik “nu onderhand wel zin zou hebben in een piste”.

null

De ene is de andere niet
Nog nadenkend over al die Sinterklaasrijmen, bedacht ik me dat wintersport eigenlijk heel uniek is. Ik kan geen andere sport bedenken die je op zo veel verschillende manieren kunt beoefenen. Uiteraard kan je alles beoefenen van amateur- tot topniveau (Go Nicolien, Go !). Maar sporten met beoefenaars van 4 tot 75, die zijn er al wat minder.

Verder komen wintersporters echt in alle soorten en maten. Van de fanatiekeling die voor de eerste lift staat, via de –ik doe twee pistes en ga dan lekker in de ligstoel- skiër tot de coole gast voor wie het boarden a way of life is. Dan heb je de jongens en de meiden die gaan voor de duursport (omhoog lopen en off-piste er van af). En niet te vergeten de feestbeesten, die eigenlijk de hele dag al op weg zijn naar de schnaps en après-skihits. En de natuurgenieters die van de gebaande pistes weg willen blijven. En dan heb je nog de kilometervreters die meteen op Ski-line kijken als ze van de latten stappen. En de middle of the road skiër natuurlijk, dat is waarschijnlijk nog de grootste groep. En diegenen die gaan voor klein en knus en niks hebben met de voorkeur voor mega-skigebieden van weer andere wintersporters. En de gadgetboys (zijn het ook wel eens girls ?), die alles weten van materiaal. On and on en on !

En dan heb je ook nog de “wintershoppers”, die wel dol zijn op de atmosfeer van de wintersport vakantie, maar de mondaine winkels interessanter vinden dan de pistes (tellen we deze wel mee als wintersporters?)

Eigenlijk bestaat “de” wintersporter helemaal niet, of wel?

Wat voor wintersporter vind jij jezelf ?

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

en de freestyle-skiër (die steeds populairder wordt de laatste jaren) staat hier niet tussen…

Tja, wat voor wintersporter ben ik? Wintersport is mijn passie. Zodra de zomervakantie voorbij is begint het weer te kriebelen. De voorpret duurt bij mij heel lang. Ik tel de dagen al weer af tot ik weer mag! Maar wat voor typje ben ik? Ik probeer elk jaar weer de juiste balans te vinden tussen VEEL skiën en FIJN apres-skiën. Soms lukt dat niet helemaal… ;)
Oja, ik ben ook een "mooi-weer" skiër!

Groeten Barbara

Zelf ben ik redelijk fanatieke skieer/. Ik neem de eerste lift naar boven. Ik maak dan zoveel mogelijk afdalingen als de pistes nog goed zijn. Om een uur of 1 lunchen en dan nog een paar afdalingen. Tussen half 4 en 4 uur zie mij in de apres ski tot een uurtje of half 8. Dan eten en rustig aan naar bed en de volgende dag hetzelfde ritueel

je vergeet de speadfreak: als ik een lege, strak geprepareerde piste voor me heb ben ik niet te houden!

Ik pas niet in zo’n hokje. Een ware sneeuwjunk, een avonturier, dat ben ik! Zomervakantie sla ik over, laf op een strand liggen kan ik ook als ik oud en gaar ben. Samen met mijn vriendin, de auto, de ski’s en boards trek ik er jaarlijks op uit om volop te genieten van de sneeuw. Hoe is meestal een variabele, die pas vorm krijgt op het moment van doen. Uitgaan zijn we meestal te gaar voor, na een volle dag (eerste en laatste lift) op en naast de pistes en die ene pul bier na het -het is toch wat veel- eten…

Dan snel het materiaal onderhouden; slijpen en waxen, maar ook de binnenhandschoenen even goed wassen. Ik kruip rond 21.00 in de zak om er om 06.00 weer naast te staan. Tijd voor wat wax schrapen, ontbijten en lupa’s maken en ongeduldig de boer bij de lift opjutten om sneller de boel aan te zwengelen.

Dit jaar waren mijn man en ik op 29 augustus terug van zomervakantie en op 4 september hebben we de wintersport geboekt :-)samen met mijn schoonfamilie (7 volwassenen en 3 kinderen). Mijn man heeft op het startscherm van zijn telefoon een teller staan die aftelt tot aan de wintersport (nog 59 dagen). Onze skivakantie bestaat uit veel skien en gezellig eten en elk jaar proberen we weer iets nieuws onder de knie te krijgen.

Ik ben er eentje die het liefst, als een gek zoveel mogelijk skiet alleen daar de kans niet genoeg voor krijgt( school e.d.) Maar in de toekomst moet dit danig veranderen.
Laten we het bij mij houden op een wannabe avonturier ;) die vooralsnog zn trainingtjes afwerkt op de rollerbaan

eind september op het strand van Turkije (verplichte reis om de familie te plezieren) de wintergids lezen!!! en dromen van temperaturen onder nul!!

Eerste lift tot laatste lift en veel km’s maken, HEERLIJK!!!
na laatste lift door de kroeg in om de dag lekker af te sluiten, dit kan tot 8 uur duren maar ook rustig tot uur of 3 als het heel gezellig is… Hoe laat het ook is geworden, de wekker gaat elke ochtend op tijd zodat de eerste lift weer een feit is :D
Oftewel na mijn wintersport ben ik vele malen vermoeider dan voor ik wegging maar heb het er graag voor over!

Eigenlijk begint de voorpret alweer zodra we weer gearriveerd zijn in nederland met te kijken waar we volgend jaar nou eens heen zullen gaan en alle wintersportdingen die op tv voorbij komen blijft ie natuurlijk op staan ;)

Nog dik anderhalve maand en dan eindelijk weer een week los en zaterdag hopelijk winterberg

Type relaxed zou ik mezelf wel noemen. 's Morgens gezellig ontbijten met verse harde broodjes in de caravan. Om een uur of elf met de bus naar het skidepod (wat een uitkomst, niet meer slepen met je ski’s). Dan met z’n zessen in de lift. Vader neemt de kids mee want die gaan mij veel te hard! Heerlijk in mijn eigen tempo de berg afdalen en rond een uur of twee even samenkomen om een warme chocomel te drinken. Dan nog een uurtje skiën en vervolgens terug naar de warme caravan voor een lekkere borrel! Even kokkerellen (vriendlief of ik) en daarna wassen de kids af en gaan we lekker met de benen omhoog een boek lezen of een spelletje doen.

Hoi Ruud

Mooi verhaaltje weer trouwens. Zelf noem ik mij een "echte" wintersporter en let op het woordt sporter. Mijn vrouw en ik gaan altijd naar de grote europese skigebieden om zoveel mogelijk te skieen en te zien. 70 kilomter op een dag is niets byzonders en het nuttigen van alcohol rijmt niet met sporten, nee mischien voor een heleboel mensen een beetje saai maar het is wat wij zien als "echte" wintersport.

Gewoon een snowboarder, houd van kilometers maken en off-piste gaan (niet extreem, want dat kan mij familie niet bijbenen :))
Proberen met de laatste lift omhoog naar de top en dan de dalafdaling! En budget eten hoort er natuurlijk ook bij :)

ik vind mezelf wel een actieve boarder, kilometers maken een beetje stunten in het park en niet te moeilijke off piste stukjes pakken. Uiteraard 1e lift naar boven en doorgaan tot 4u, met tussendoor even een goede beukmaaltijd. Daarna direct door apres skiën tot het licht uit je ogen is en je niet kan staan, dan weet je dat het tijd wordt om toch maar eens te gaan slapen. En zo de hele week door.
Uitrusten doe je thuis maar! is mijn motto.

ik hoor ook bij de fanatieke club!!! Wil alles uit de dag halen. Zowel op de piste, off-piste als in het funpark!

Voor mij ook geen lange lunch of bakken koffie tussendoor. Gewoon rugtas mee en gas geven. Tochten maken, het gebied verkennen en dan helemaal kaopt thuis komen. Dan lekker wat eten, biertje erbij en daarna een tocht uitzetten voor de volgende dag. Ook ga ik mooi op tijd slapen om de volgende dag weer te kunnen knallen!!

Dat is mijn ultieme manier van wintersporten.

Het kriebelt wanneer het kouder wordt.
Het kriebelt wanneer de eerste sneeuw valt.
Het kriebelt wanneer de eerste wedstrijden ski afdalingen beginnen.
Het kriebelt na de zomervakantie al…
Kortom zogauw de R in de maand is krijg ik de kriebels.

Veel skiplezier
Anneke

Snowboarder voor het leven! Na veel piste’s gezien te hebben is het duidelijk dat ik een freerider ben!

Uur of acht eruit, tussen negen en half 10 bij de lift. Rond een uur of 1 lunchen (op de piste, met stokbrood) en als het erg koud is nog snel een kop koffie. Door tot half vier, vier uur, en dan een welverdiend biertje op het terras. Terug naar het appartement, zelf koken, en s’avonds nog een spelletje, en soms het dorp in voor een drankje. Volgende dag hetzelfde ritueel. Dat wil zeggen, als ik met mijn familie ga. Met vrienden willen we nog wel eens doorzakken, en dan kan het soms 10 uur worden voordat we op de piste staan, maar later niet. Op alle vlakken zoveel mogelijk uit je vakantie halen!!

Ik ben vorig jaar pas met skien begonnen. Maar vanaf de eerste keer Bottrop ben ik er helemaal door gepakt. Voor dit seizoen de spaarpot omgekeerd om vele malen richting Alpen te rijden. Wil zoveel mogelijk verschillende gebieden zien.
Ga over twee weken naar Nauders en Sulden am Ortler.
Zoveel mogelijk skien en 's avonds op tijd naar bed, het is
geen uitrustvakantie. Maar je voelt je helemaal super.
Het beginnen met het gewone leven=werken voelt wel een beetje als een kater. Benijdenswaardig mensen als Rogier die hun werk rond het skien hebben.
Volgend seizoen hoop ik voldoende ervaring te hebben om
een freeride cursus te doen want dat is toch wel het ultieme skien…

Ah gelukkig! Ik ben niet de enige met een dergelijke wintersportverslaving… Mensen in mijn omgeving kijken nog al eens raar op als ik in de zomer met 35+ graden in een bomvolle kroeg over wintersport begin te praten… Ja, de kriebels houden bij mij eigenlijk nooit op… Wat voor wintersporter ben ik dan? Een fanatieke uiteraard! Het liefst sta ik 's ochtends om kwart over 8/half negen bij de lift en dan is het skien, skien, skien de hele dag… Wel met een relatief lange onderbreking voor een goede en warme lunch, want ff weer opladen zorgt voor meer plezier in de middag… Ook houd ik van andere dingen proberen: snowboarden, snowblades dat soort dingen… Verder denk ik dat ik omschreven kan worden als ‘pisteracer’, maar ook met wat interesse in laagdrempelige vormen van off-piste en freestyle skien… Misschien is ‘avontuurlijk’ nog de beste omschrijving…

Als ik tijdens de paasvakantie na de laatste afdaling mijn latten losklik, ben ik supertriest en begin ik onmiddellijk uit te rekenen hoe lang het nog zal duren tot ik terug op de latten sta. Vanaf begin oktober kijk ik iedere dag naar de webcam van Val Thorens om te zien of er al sneeuw ligt. Als het zover is, kan mijn dag niet meer stuk.

06:00 gaat de wekker. Eerst naar buiten kijken of er verse sneeuw is gevallen of dat het helder weer is. Daarna rustig douchen, ontbijten, aankleden en ondertussen de webcambeelden van Oostenrijkse skigebieden bekijken, met bijbehorende tirolermuziek op de achtergrond. Vervolgens de eerste lift omhoog en genieten van verse poeder of uberstrakke pistes. Ik geniet trouwens extra als ik me bedenk dat de er ondertussen een rij voor de lift in het dal gevormd is, waar veel wintersporters misschien wel een uur staan te wachten, maar dat terzijde. Vervolgens in een alpenhutje iets drinken, weer verder snowboarden, ergens iets gaan eten of de meegenomen broodjes opeten en tot een uur of drie snowboarden. Dan vol Adrenaline en een big smile de kroeg in om te ‘genieten’ van de foute Duitse klassiekers. Vaak iets teveel drinken om daarna ergens een pizza te eten en weer terug naar het appartement te gaan (Dit jaar een Almhuette!!!, beetje Wham-sfeertje zeg maar…) Onder het genot van nog een paar glazen water de skimap erbij, dan douchen/sauna en rond een uur of negen onder de wol…

Rond uurtje of half 8/8 opstaan. Tussen 9.00 en 9.30 de piste op. Ongeveer uurtje skieen en dan een kop koffie oid. Daarna verder skieen en rond half 2 eten. Tegen half 5 tijd om de kroeg in te gaan of terug naar het appartement voor de sauna.
Ik ben vooral een relaxte skieer, neem tussendoor nog wel rust, maar kan ook wel eens een volle dag op de piste staan.

Ik haat de wintersport.
Ik haat het om 2 x per seizoen op wintersport tegaan.
Ik haat het om als eerste smorgens aan de lift te staan.
Ik haat het om tijdens het skiën je hoofd helemaal leeg te laten lopen.
Ik haat de ambiance op de piste en ernaast.
Ik haat het om met mijn beste vrienden een week van het leven te genieten.
MAAR is HAAT geen liefderelatie?
Natuurlijk vind ik de wintersport fantastisch. Ik sta ermee op en ga ermee slapen.
Naast mijn vrouw en kinderen is het mijn volgende liefde…of staat het toch op nr 1 ! Nee toch niet.

Zoals ik al eerder aangaf, wintersport is als poëzie!

Wist je dat Snowboarders ook keiharde kilometervreters kunnen zijn? Heerlijk achterover leunen in een wijde carve-bocht; de perfecte balans vinden tussen zwaartekracht, snelheid, evenwicht en g-krachten; geruisloos surfen over poedersneeuw… Het is bijna zover!

Uh…(staat op)… Mijn naam is Arjan en ik ben wintersportverslaafd… (gaat weer zitten)
:-)

Allemaal heel herkenbare emoties Ruud, je bent niet de enige…

Ik sta om 8 uur bij de lift in Fiss vaak doen ze hem al vroeger open dan 9 uur :D en dan tegen kwart over 2 restaurant pakken en dan door skien tot kwart voor 5 en dan kom ik bij de hexenalm waar iedereen al aan de borrel zit :D

@ Jeroen je hebt de zelfde dagplanning als ik

Ik ben begonnen als een langzame skiër die het griezelig vond en al remmend de piste naar beneden ging en ben in een mum van tijd omgevormd tot een BMW op ski’s die het ontzettend leuk vind om op de lange latten eens flink gas te geven en zoveel mogelijk mensen in te halen. En natuurlijk pas op het laatste moment de rem er flink in te zetten, zodat ik net niet iedereen in de wachtrij voor de lift omver duw.

's Morgens optijd uit bed en op skivakantie direct met de eerste lift mee naar boven. In het Sauerland (waar ik ook woon) doe ik het wat rustiger aan. Als de eerste liften gaan lopen pak ik de auto en kom 45 minuten later ter plaatse aan. Dan spullen aantrekken en altijd tot en met de aller laatste lift mee naar boven.

In de lunch pauze nuttig ik op een terras altijd heerlijk een groot XXL glas fris en een klein hapje eten (ik moet nooit met volle maag skiën). Nadat de liften gesloten zijn ga ik op skivakantie altijd eerst wat anders aan trekken en als het kan ook even douchen. Daarna gezellig op het terras wat alcohol nuttigen, maar nooit meer als twee glazen bier of twee glaasjes sterke drank. Daarna stop ik ermee of ga ik over op fris. Vervolgens heerlijk even uitrusten en daarna lekker eten. Na eten meestal nog een spelletje spelen of een film kijken en dan optijd in bed.

Als ik in het Sauerland ben geweest ga ik nadat de liften gesloten zijn mijn ski’s netjes schoonmaken en daarna heerlijk met een muziekje aan in de auto naar m’n appartement rijden. Daarna heerlijk douchen en lekker eten. Dan eventueel nog wat TV kijken om vervolgens lekker in bed te dromen van de mooie skidag.

ik ga voor het eerst op wintersport. Ik ben 58 jaar en ben op skilkes. Ben benieuwd of ik mee kan op de pistes. Of ze niet te moeilijk zijn. Vind het wel een uitdaging. Wie kan mij zeggen of de pistes erg stijl zijn. Verder maak ik er het beste van.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie