Wintersport in de regen

Rogier op 07 december 2010· 11 reacties

null

Het is momenteel triest, gisteren ben ik weggeregend in Montgenèvre, en vandaag skiede ik door de regen in Puy Saint Vincent (zometeen een video-report hierover). Daar regende het tot op 2400 meter hoogte. Vanuit veel plekken in de Alpen hoor ik dit soort verhalen. Natuurlijk is skiën in de regen niet leuk. Maar smelt regen sneeuw echt zo snel weg? En is regen echt zo ‘raar’ in de winter?

Normaal
Helaas is regen in de bergen helemaal normaal. De Europese Alpen pakken als natuurlijke barriere altijd veel neerslag mee, en als dat een zachte stroming is zoals nu dan is dat helaas regen. Sinds ik 's winters in de Alpen woon, nu al bijna negen jaar, heb ik het elke winter meerdere keren hard zien regenen op grote hoogte. Ik wilde weten of dit abnormaal was dus heb ik dit aan meerdere locals gevraagd. Allemaal zeggen ze dat regen in de winter er altijd geweest was en er altijd zal zijn. En zelfs in eeuwen oude geschriften wordt geschreven over regen in de ‘koude’ wintermaanden. Jammer genoeg dus de normaalste zaak van de wereld…

null

Regen, sneeuw weg?
Ik zal niet overdrijven, regen is niet goed voor sneeuw. De sneeuw smelt harder in de regen dan op een milde dag. Maar het is ook niet zo dramatisch als dat veel mensen denken. Sneeuw smelt gelukkig niet zomaar weg. Een voorbeeld. Op mijn balkon lag 50 cm gezette poedersneeuw, vanaf gisternacht heeft het zo’n twintig uur geregend, de sneeuw is ingeklonken maar er ligt zeker zo’n 30 centimeter. Zo is het in de bergen ook. Het klinkt zeker in maar het is echt niet zo dat een etmaal regen alle sneeuw wegsmelt. Gelukkig niet. Dus als het een paar weken voordat je op wintersport gaat een beetje regent is dat gelukkig helemaal geen ramp…

Goede kant
De regen die momenteel valt heeft een goede kant en dat is dat deze de sneeuw ‘zet’. Door de warme temperaturen is er nu een extreem lawine gevaar maar als het zometeen koud wordt zal de natte sneeuwlaag goed opvriezen en dat betekent een hele stabiele sneeuwlaag voor de rest van het seizoen die ook niet meer zomaar wegwaait. Dit is in principe goed nieuws want onder de sneeuwlaag die er nu ligt lag een dikke laag ‘rijp’ die als rollager voor lawines kon fungeren. Deze rijp is nu door de vochtige sneuw weggesmolten. Maar voor dit scenario moet het eerst koud voor worden…

Wintersport in de regen
Wintersporten in de regen is natuurlijk niet leuk. Op wintersport wil je zon, koude en een mooie sneeuwbui. Dat spreekt voor zich. Maar skiën op een natte verregende piste is soms helemaal niet zo erg, ik vind dat een natte piste lekkerder skiet dan een compleet verijsde piste. Ondanks dat blijft het wel een feit, regen op wintersport is niet leuk…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Hey Rogier. Dan heb ik wel een vraagje. Hoe kan het zo zijn dat superdevoluy (http://www.webcam-ski.com/webcams/interfaces/superdevoluy_fe…) er naar 2 dagen slecht weer zo uit ziet. Op andere sites stond dat er daar in het dal 50 cm. lag en op de berg 110 cm. Nu ligt er nog vrij weinig. Dit is trouwens toch bij jou in de buurt of niet?

@ Bart, dat kan… kijk die vijftig centimeter is een gemiddelde en de plekken waar de rotsen en door komen lag er waarschijnlijk geen 50 cm sneeuw. Nogmaals regen is niet goed, maar soms niet zo slecht als je zou denken.
Ik zou me niet teveel zorgen maken voor je vakantie, vanaf vrijdag kunnen de sneeuwkanonnen weer hard draaien, en met een verse laag sneeuw eroverheen is het zo goed. En die staat nu nog niet voorspeld maar kan zo komen ;-)

Click. Click. Peace

@Oke. Bedankt voor je antwoord! Ik ben benieuwd. Ik hoop dat inderdaad dat er ergens volgende week of de week erna nog een dik pak valt. Ik verheug me namelijk al een aardig lange tijd om weer op de latten te staan dus als er geen sneeuw zou liggen zal dat aardig zuur zijn;)

De bovenste foto, ik mis een paraplu boven die grote groep mensen…

Ik zie het nu ook bij mij thuis. Daar lag 8 cm sneeuw, vervolgens heeft het geregend en daarna is de temperatuur weer rond het vriespunt gekomen. De sneeuw is nu opgevroren, waardoor het niet meer weg gaat (tenzij de dooi echt gaat doorzetten). In alle andere gevallen denk ik dat de sneeuw verwaaid was, en er niet meer dan nu van overgebleven was.

Hey Rogier,

Best een verhelderende post… En inderdaad, zoals Bart al zei, best geruststellend te horen dat het weer snel kan keren. Ik moet namelijk ook toegeven dat ik gisteren en vandaag met pijn in het hart naar de webcam van Flaine heb gekeken… En zeggen dat het er zondag nog zo prachtig uitzag… En nu komen al die lelijke bruine plekken er weer boven. Leve de échte winter!

ik heb ook wel eens flinke regen gehad tijdens het skieen en vond dat erg vervelend. Je hele pak wordt drijfnat, je koelt zelf onwijs af en komt als een verzopen kat in je appartement aan. En dan alles maar weer droog zien te krijgen boven de kleine, typisch, Franse kacheltjes.

Kortom erg vervelend!! Het zal voor de lange termijn dan misschien wel goed zijn maar daar heb je weinig aan als je maar 1 week gaat skieen. Hoop het dus niet vaker mee te maken. ga dit seizoen naar Val Thorens dus op die hoogte zal het misschien wel meevallen??

@ Mathys, normaal gesproken regent het 's winters inderdaad zelden In val Tho het is er vaak eerder ‘te’ koud ;-) Maar dat is lekker winters…

Click. Click. Peace

zelfs de voorbije dagen heeft het in val thorens geregend hoor jongens :)

enthalpy change door de ovegang van vast naar vloeibaar. Hier is heel veel energie voor nodig, in dit geval dus thermische energie van de omgeving. Door die paar graden boven. Nul is die energie imput relatief laag, en de regen spoelt gewoon onder het sneeuwdek weg.

ps, het wondermiddel tegen regen op de wintersport gore-tex :)

Bij ons in Samoëns op 750m, lag er eergisteren een heerlijk pak van zo’n 40cm en als ik nu naar buiten kijk komen de grassprieten er al doorheen. Op deze hoogte “hakt” zo’n föhn er dus wel goed in. Gelukkig vanaf morgenavond kouder en weer een pak(je) vers er overheen en Flaine kan as zaterdag zonder problemen openen en de rest van het Grand Massif een week daarna.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie