Alpenweerpraat: even geen Kaiserwetter

Roel op 02 januari 2011· 11 reacties

null

Vandaag beleeft de noordkant tijdelijk een dip in het mooie weer door een zwakke nordstau met lichte sneeuwval. Zometeen meer hierover. De afgelopen dagen stonden echter in het teken van Kaiserwetter zoals de Zwitsers en Oostenrijkers het plegen te zeggen, oftewel prachtig weer. Dit satellietbeeld van gisteren laat het Alpengebied in zijn geheel schitteren in het wit. De bewolking die je ziet is slechts laaghangende bewolking die zich merendeels in de laagvlakten ophoudt.

Op veel plaatsen scheen de zon van vroeg tot laat en de temperaturen lagen in de bergen op een aangenaam niveau. Deze iets hogere temperaturen op hoogte en kou in het dal zijn kenmerkend voor het inversieweer dat ik een paar dagen geleden aanhaalde. In combinatie met de hoge luchtdruk houdt het de kou in de dalen op zijn plaats en is het op de piste heerlijk toeven. Zeker als je op nieuwjaarsdag 's ochtends moederziel alleen een lift instapt!

Zwakke nordstau
Vandaag verandert er aan dit weertype aan de zuidkant en in de Franse Alpen weinig. Aan de noordkant is dat heel anders. Een koufront trekt vanuit Duitsland binnen met veel bewolking en af en toe sneeuw. De meeste sneeuw is voor Oostenrijk waar plaatselijk 5-15cm valt. Zwitserland krijgt niet meer dan een paar centimeter en de rest blijft grotendeels zonnig.

Zillertal Arena vanochtend (Krimml)
Zillertal Arena vanochtend (Krimml)

Sneeuwverwachting tot en met dinsdagochtend
Sneeuwverwachting tot en met dinsdagochtend

Zon keert terug
Vanaf morgen herstelt het weer zich door toenemende hogedrukinvloed uit het westen. De zon keert overal terug en er volgen nog een paar prachtige dagen bij temperaturen die veelal beneden het vriespunt liggen. Van het front op dinsdag blijft weinig meer over zodat dat nog een dag extra zon oplevert.

Echte verandering zien we pas woensdag, in eerste instantie vooral in een toename van de wind uit zuidwest. Die blaast de kou letterlijk uit de Alpen, te beginnen in Frankrijk. Donderdag volgen Oostenrijk en Zwitserland en ligt de nulgradengrens aan de noordkant op veel plaatsen rond 1700m.

Vooral in het westen sneeuw en regen
Vanuit het westen komt ook neerslag opzetten, eerst in Frankrijk en Zwitserland. De neerslag valt aanvankelijk in de vorm van sneeuw maar gaat in de dalen over in regen. De sneeuwgrens zal vanaf donderdag rond 1700m liggen, met uitzondering van de zuidkant waar met een zuidwestenwind door stuwing lagere maxima worden bereikt.

De meeste neerslag verwacht ik in de Franse en Zwitserse Alpen waar vanaf 2000m best een pak sneeuw kan gaan vallen. Er is een reële kans dat de zuidkant later ook aan de beurt komt als de stroming nog iets kantelt naar het zuiden.

Vanaf donderdag zeker aan de noordkant hogere temperaturen door föhn (Temperatuur op 1500m donderdagochtend).
Vanaf donderdag zeker aan de noordkant hogere temperaturen door föhn (Temperatuur op 1500m donderdagochtend).

Oostenrijk krijgt voornamelijk hogere temperaturen en wordt vanaf donderdag föhnachtig, neerslag valt er slechts weinig omdat het in de luwte van het zuidwestgeweld ligt. Dit weertype houdt zeker tot en met zaterdag aan. Wat daarna gebeurt is gezien het stromingspatroon glazenboltermijn, speculeren daarover heeft nu geen zin. Laten we ons eerst concentreren op de neerslag vanaf woensdag.

Foto’s
Via bovenstaande link zag je al prachtige plaatjes langskomen die gisteren (nieuwjaardag) gemaakt zijn. Ben jij op wintersport en ben je in de gelegenheid actuele foto’s met ons te delen, mail ze dan naar roel@wintersporters.nl. Wie weet plaats ik hem in het weerbericht van de volgende dag (met credits natuurlijk).

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@ roel : ik vertrek vrijdag voor 5 dagen naar portes du soleil, het ziet er wel heel erg slecht uit zo (regen!!), gaat de sneeuwgrens vanaf zaterdag weer wat omlaag? dat is wel wat ik zie op de laatste GFS 06
anders maar omboeken naar een ander gebied (dichtbij geneve?), of is het overal slecht?

Hoi Izaak, Portes du Soleil is een risico door de lage ligging. Ik zou nu niet meteen gaan omboeken, zoals ik schreef is het vanaf zaterdag onbekend wat er gebeurt.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Morgen naar La Rosiere, dus dinsdag en woensdag topweer, donderdag wellicht een hoop sneeuw?

Hoi Roel,

Mocht je toch wat zien in die glazen bol, wat zou het dan zijn? Wij vertrekken vrijdag naar Val Thorens en ik ben benieuwd wat er achter het komende weekend ligt!

mooi weerbericht roel!!

@Roel Ik ga donderdag richting het Grand Massif (Samoens) rijden. Hoe zitten we daar, vanaf vrijdag, qua neerslag?

When life gets too complicated.... SKI

@ alex ook samoens ligt tamelijk laag, ik vrees dus ook daar regen

Zachter wordt het zeker, het enige geluk dat de Frankrijkgangers in de lage gebieden zouden kunnen hebben is dat de meeste regen noord langs trekt. In dat geval gewone dooi in plaats van wegspoelende sneeuw. Ik ben benieuwd waar de avondruns mee komen (te volgen via wetterzentrale.de).

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@ roel , ik zie dat de GFS 12u alleen op donderdag en met name vrijdag nog erg zacht is met regen, vanaf zaterdag weer rond vriespunt

Hallo allemaal… de beste wensen alvast voor 2011 !
We zijn net terug uit oostenrijk (Vorarlberg) en hebben 9 dagen skiën achter de rug. De eerste twee dagen hebben we sneeuw gehad (en dat was nodig ook) daarna enkele dagen rond he vriespunt en 's nachts ook vorst… De laatse dagen +/- 6 graden boven nul, was te warm eigenlijk… Voor ons is het erg goed geweest, aar voorlopig ziet nieuwe sneeuwval in die regio er niet in (voorspellen de plaatselijke inwoners) Groeten, Peter

oei, zaterdag richting saalbach-hinterglemm dus ik hoop dat het na zaterdag nog even een paar dagen flink sneeuwt!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie