Vijf lawine basisregels

Rogier op 05 januari 2011· 10 reacties

null

Kennis van sneeuw is belangrijk voor iedereen die off-piste gaat. Een gedegen cursus is belangrijk voordat je zelfstandig naast de gebaande pistes het ‘poeder geluk’ opzoekt. Het goed inschatten van veilige of onveilige hellingen is niet eenvoudig. Maar er zijn een aantal dingen die bij bijna alle lawine ongelukken opvallen…

De meeste ongelukken…
De meeste lawine ongelukken gebeuren op hele ongelukkige momenten. Veel lawines gebeuren op hellingen en op tijdstippen waarbij de alarmbellen bij de wintersporters allang hadden moeten gaan rinkelen. De Franse lawinedeskundige Thierry Arnou noemt in de Franse krant de Dauphine vijf punten waar je als off-piste wintersporters allert op moet zijn. (Let op deze vijfregels gelden als geheugensteuntje voor skiërs die al een lawine-cursus hebben gedaan of veel off-piste ervaring hebben) Hoor je niet bij deze groep ga dan alleen off-piste met een gids of zeer ervaren vrienden.

1: Lees het lawine bulletin
Allereerst: lees het lawine bulletin. In deze bulletins die in de gehele Alpenkam te vinden zijn staat duidelijk aangegeven wat de huidige gevaren zijn, hoe de sneeuwlaag is opgebouwd en op welke hellingen je op moet letten.

2: Zeer veel gevaar vanaf risico 3
Bijna alle ongelukken gebeuren bij lawine gevaar 3. Let op: lawine gevaar 3 is al zeer gevaarlijk (2 keer zo gevaarlijk als lawine gevaar 2). Als de lawinedienst lawine gevaar 3 aangeeft is het serieus opletten geblazen.

null

4: Kies de goede kant
In het lawine bulletin staat vrij duidelijk aangegeven welke hellingen (noord/zuid/oost/west) je niet moet nemen. En helaas is dat soms geen enkele helling boven een bepaalde hoogte… (Let dus ook op de hoogte waarop je skiet, 's winters is het hoog in de bergen vaak gevaarlijker dan lager…)

5: Let op de hellingshoek
Ook de hellingshoek is van belang. De stelregel is dat 30°-40° hellingen de gevaarlijkste hellingen zijn. Onder de 20° wordt over het algemeen als relatief veilig beschouwd.
Thierry Arnou noemt een dodelijk ongeluk wat gebeurde op een 40° steile noordhelling nadat er vier dagen lang een zuidenwind had gestaan: “Op die manier maak je het jezelf wel heel erg gevaarlijk…” De skiër skiede in de verkeerde helling (regel 4), verkeerde hellingshoek (regel 5) tijdens een hoog gevaar (regel 2). Of de persoon in kwestie zich aan regel 1 heeft gehouden is het slechts gissen.

null

Kortom om deze regels te gebruiken is het van belang om het lawine bericht goed te begrijpen en een minimale kennis van de bergen en sneeuw te hebben. Daarom zijn goede cursussen zo belangrijk, als je off-piste wilt skiën of boarden.

Al zou iedereen deze vijf regels begrijpen en zich aan deze regels houden dan zouden er elk jaar veel minder dodelijke ongelukken te betreuren zijn. Het levert misschien iets minder poeder afdalingen op, maar dat mag geen argument zijn…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Helemaal mee eens, maar Rogier, is het nog wel leuk om bij risico 1 offpiste te gaan? Is de sneeuw dan niet keihard?

En wat is regel 3?

Martine, zelfs met stufe 1 kun je nog volop poeder scoren.
Echt een totaal misverstand om te denken dat de sneeuw dan erg slecht is…
Sterker nog: met stufe 1 kun je vaak nog erg mooi (steiler) terrein skieen/boarden ook!
Als je maar weet waar je moet zijn (misschien dat je wel iets meer moeite voor je lijnen moet doen). Dit alles leer je oa tijdens een lawinecursus of door veel op stap te gaan met een gids!

Geen slecht idee om steeds te skieen met een Recco chip in de kleding…

Ja, dan weet je tenminste zeker dat je nabestaanden niet tot de lente hoeven te wachten totdat je gevonden wordt.

http://www.bergredding.nl/?p=1340
http://www.bergredding.nl/wp-content/uploads/2009/11/18minut…

cliffnotes:
-als je volledig begraven raakt bij een lawine ben je binnen krap 20 minuten hoogstwaarschijnlijk dood.

-bergredding met recco-ontvanger doet er 30minuten over om ter plekke te zijn.

conclusie mag je zelf trekken.

haha jah, regel 3 is er niet?

fijne site hè, dat wintersport.nl?

ik dacht dat recco ook alleen binnen de pistes gebruikt werd?

Aan iedereen die buiten de piste wil gaan skiën is mijn advies: volg een cursus lawinekunde, bijvoorbeeld bij het SnowSafetyCentre.
Al doe je alleen maar het theorie deel van Lawine 1, dan heb je in ieder geval een basis en kun je ook een lawine bulletin lezen en begrijpen.
95% van de lawines waarbij skiërs betrokken zijn en/of verongelukken zijn door de skiër zelf veroorzaakt.
Dus de meeste ongelukken kun je voorkomen als je jezelf wat kennis eigen maakt.

In Frankrijk heb ik zelfs lawine risico 5 mee gemaakt. Volgens mij is dat het maximum. En dan nog waren daar van die gekke gasten die uitgebreid off-piste gingen skiën.

Diezelfde avond hoorden we op de radio dat er twee mensen door een lawine om het leven waren gekomen. Dan komt dat toch wel behoorlijk eng dichtbij… Ik en mijn schoolgenoten hadden die dag alleen op de piste geskied.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie