Alpenweerpraat: zondag op maandag weer sneeuw

Roel op 06 januari 2011· 23 reacties

null

Gisteren nam de bewolking in de Franse Alpen langzaam toe. Het was een van de voortekenen van de weersverslechtering die de komende dagen zijn beslag gaat krijgen. Op de foto de toenemende bewolking prachtig in beeld gebracht door Joachim Okunowski vanuit La Plagne. Volgens hem werd het op dat moment ook merkbaar zachter op de piste.

Omboeken?
Uit de vele reacties gisteren bleek dat velen hun vakantie al in het water zien vallen. Lezer Izaak heeft zelfs z’n vakantie omgeboekt naar het hooggelegen Val Thorens, geen slechte keuze denk ik maar voordat iedereen impulsieve beslissingen gaat nemen lijkt het me goed om wat verduidelijking en nuances aan te brengen voor de komende dagen.

Waar föhn en waar regen?
De föhn komt vooral aan de noordkant te staan, dat wil zeggen grote delen van Oostenrijk en het noorden van Zwitserland. Dat is kurkdroge lucht die daalt achter een gebergte, de zogenaamde lijzijde.

Neerslagkaart voor zaterdagnacht
Neerslagkaart voor zaterdagnacht

De Franse Alpen hebben ‘gewone’ zachte lucht die veel vochtiger is. De wind komt immers uit het zuidwesten waarbij de Franse Alpen het eerste obstakel vormen (loefzijde). De lucht wordt gedwongen op te stijgen en er ontstaat neerslag. Vandaag kan er aanvankelijk nog sneeuw bij zitten maar door het instromen van steeds zachtere lucht wordt dat op steeds meer plaatsen regen. Hier dus geen sprake van föhn.

Zwitserland ligt in het grensgebied van föhn en regen, de westelijke helft heeft met het ‘Franse weer’ van doen terwijl het oosten van het land meer föhnachtige condities heeft. Italië heeft minder regen en geen föhn, een van de betere plekken dus.

Vanaf zondag weer sneeuw
Van zondag op maandag stroomt koudere lucht binnen, het eerst in de Franse Alpen. Dit hangt samen met een koufront dat de Alpen passeert. Op de kaart van zondag zien we dit front boven het zuiden van Frankrijk en dit trekt in de nacht naar maandag van west naar oost over het Alpengebied.

null

Op het front zit opnieuw neerslag. Dit betekent regen die overgaat in sneeuw. Maandag sneeuwt het ook elders in de Alpen waarbij het hele Alpengebied in de koudere lucht geraakt. Het zou weleens een vrij gelijkmatige verdeling van sneeuw kunnen worden over noord- en zuidkant. Ik verwacht hoeveelheden in de orde van 10-30cm vanaf 1000m.

Wisselvallig
De dagen daarna liggen de Alpen op het grensvlak van hogedruk in het zuiden en lagedruk boven Noordwest-Europa. GFS voorziet vanaf dinsdag een standvastig hogedruk boven de Middellandse Zee waardoor de Alpen in een zachte en droge stroming terecht komen. Dan zijn we weer terug bij af. Zelf verwacht ik wat meer wisselvalligheid. Dat betekent geregeld zon maar tussendoor ook af en toe neerslag bij sterk zwabberende sneeuwgrenzen.

Volgens ECMWF na een zachtere dinsdag op woensdag weer sneeuw aan de noordkant.
Volgens ECMWF na een zachtere dinsdag op woensdag weer sneeuw aan de noordkant.

We gaan het volgen, spannend is het zeker.
Ook foto’s of meldingen? Mail ze door naar roel@wintersporters.nl.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoi Roel bedankt voor je uitstekende weerbericht, kijk er iedere dag weer naar uit.

Wij zouden volgende week woensdag(12 Januari)voor een paar dagen naar het Montafon dal vertrekken maar hebben nog niets geboekt. Moeten we het hogerop zoeken (Obertauern/Solden)of een weekje uitstellen? (moeilijk er zijn al mensen die vrij van hun werk gevraagd hebben)

Kortom waar kun je eind volgende week volgens jou het beste zitten?

“zwabberende sneeuwgrenzen” daar worden de alpen gangers niet zo heel blij van… Als ik hier kijke en ik zie “freezing levels” boven de Stubai op 2500M staan word ik daar niet vrolijk van. http://www.snow-forecast.com/resorts/Seefeld/map

Roel, dank je wel voor je update.

Maar wat ik me afvraag; je schrijft dat er zondag vanaf 1000 meter sneeuw zal vallen; echter, als ik op het Weer&Sneeuwbericht van Superdevoluy kijk, staat er zondag en maandag gewoon regen op 1450 meter.
Wordt dit nog aangepast of geldt jouw hoopvolle vooruitzicht niet voor Devoluy?

Weer een super weerbericht!

voolopig een goede keus gemaakt, de weather forecast voor valtho is af en toe sneeuw maar ook geregeld zon

@ Roel: Ik vertrek vrijdag 14 januari naar Tignes. Wat heeft het huidige zachte weer voor implicaties voor dit hoge skigebied? met wat voor weer en pistes moet ik rekening houden?

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

Hey Roel, Elke ochtend weer spannend wat het gaat worden. Ben nu bezig in Sölden te kijken, maar boek pas volgende week dinsdag. Hopelijk valt er een lekker pak zodat ook lager weer tot de mogelijkheden behoort!

@Kees, eind volgende week is te ver om definitieve uitspraken over te doen. Het hangt ervan af of GFS gelijk krijgt. Zoja, dan kun je het beste wat hoger zitten.

@Anne, dit zijn geautomatiseerde verwachtingen van één model. Ik verwacht dat dit nog wel wordt bijgesteld. Vanaf 2000m zit je komende week wel veilig.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Bedankt Roel, ik hou de voorspellingen in de gaten.

Beste mensen,
de week voor kerst ben ik naar Valmeinier (Franse Alpen) geweest. Een week voor vertrek waren de weerberichten precies zoals nu, fohn, regen met een hoge sneeuwgrens. Op dat moment zag ik mijn vakantie in het water vallen. Twee dagen voor vertrek heeft het nog een dag goed gesneeuwd en waren de temperaturen een aantal dagen onder 0 waardoor de sneeuwkanonnen op volle toeren draaiden. Bij aankomst op 18 december bleek er een ideale piste te liggen (sommige stukken met kunstsneeuw waren wel ijzig)

Wat ik bedoel te zeggen is dat je je niet gek moeten laten maken door alle voorspellingen. Er ligt op vele plaatsen voldoende sneeuw en de verschillende gebieden doen hun uiterste best om, ondanks het "slechte" weer, de pistes in goede condities te houden. Ze kunnen het zich gewoonweg niet veroorloven om mensen teleur te stellen met een groen dal. Mensen komen hierdoor nooit meer naar dat gebied.

Ik weet het, het is vervelend omm te skien in de regen, maar deze regen zal op dit moment niet meer de dalen groen regenen. daarvoor ligt er al genoeg.

Tijdens onze week in Valmeinier hebben ze ook regen voorspelt in de dalen met een sneeuwgrens van 2000m. In het hele dal (1500m) heb ik geen spaje regen gezien, alleen sneeuw.

@Roel,

Duidelijke update!

Kun je mij vertellen hoe het weer zich in les 2 alpes zal ontwikkelen? Dorp ligt op zo’n 1700 meter.

Wij vertrekken de 15e richting les 2 alpes.

Groet Mark

We weten tegenwoordig gewoon veel te veel. Althans, dat denken we. Vroeger stapte je in de auto of bus en keek je als je aankwam wel hoeveel sneeuw er lag en of het zonnetje scheen of dat het sneeuwde. Ik ski nu al zo’n vijfentwintig jaar en heb in al die tijd misschien vijf of zes dagen niet kunnen skiën vanwege een gebrek of juist een teveel aan sneeuw. Zeker met de sneeuwkanonnen van tegenwoordig en de kennis en kunde van de pistepreparateurs moet het wel heel erg gek gaan wil je niet kunnen skiën.
Kortom, laat je niet gek maken.

Moest roel eens wat goeds posten ;)

De week van 15 januari ziet er volgens de 14 daagse weervoorspellingen goed uit.

Op 15 januari vertrekken we richting Saalbach. Ik wordt echter steeds minder vrolijk van de weersberichten. Bah!

https://www.wintersport.nl/skigebieden/saalbach/weersneeuw…

@ Peter in de winter van 2007 was het in Kirchberg gewoon te warm beneden in het dorp lag er helemaal niets. Okay goede hoop de berg op piste lagen er mooi bij naast de psite lag geen sneeuw allen op de piste’s. Voor de kinderweide in het dorp kwam er gewoon sneeuw met vrachtwagens. M.a.w de preperateurs leveren uitstekend werk! P.S Het jaar daarna zelfde locatie vertelde de eigenaar van het pension dat hij zijn auto onder de carport vandaan had gehaald en de sneeuw maar daarheen had geschoven omdat hij het niet kwijt kon. Maar zo weinig sneeuw en regen is niet echt sfeerverhogend natuurlijk.

@Roel: Dank je wel voor je geruststellende mededeling, thanks!!

Keek n.a.v berichtje van Rene even bij Seefeld, daar word vermeld liften dal afdaling gesloten. Op de webcam en op de site van seefeld zijn ze gewoon open http://www.seefeld-sports.at/de/bergbahnen_rosshuette/lifte_… hoe kan dat?

@Rene,

15 jan is op weergebied nog ver weg! Kan nog van alles gebeuren op de weerkaarten.
Ik raad je aan ondanks dit goede weerbericht ook op http://www.orf.at/wetter te kijken. Eeen zeer gedetailleerd weerbericht voor Oostenrijk. Klik op Tirol.

Hey Roel, altijd heel hard bedankt voor de superleuke weerberichten die je geeft!

Ik vraag me echter af of het wel normaal is dat er in deze tijd van het jaar, januari (sneeuwmaand) in het putje van de winter altijd regent op deze hoogtes in de westelijke alpen zoals Frankrijk. Enkel hoge gebieden als Tignes en Val Thorens blijven tegenwoordig hiervan gespaard. Deze regen die we ook al in december zagen, zien we nu terugkomen. Is dit nog wel normaal te noemen gezien de weinige sneeuwdumps dit jaar?

@Eric, zo somber als je het voorspiegelt is het niet helemaal. Vergeet niet de vrieskou die we gehad hebben de afgelopen maand, dat was ook extreem. Regen is van alle tijden, zelfs hartje winter regent het regelmatig in de skigebieden. De ene keer meer dan de andere, zo is het ook met dumps.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoi roel bedankt voor je weerbericht,volg het iedere dag.

Ik vertrek vandaag naar deux alpes en denk dat we hogerop wel mooie sneeuw gaan vinden.wat me wel is opgevallen is dat in de weersvoorspellingen het vrij hard waait. is sit alleen in deux alpes zo.of overal in de franse alpen

Hoi roel bedankt voor je weerbericht,volg het iedere dag.

Ik vertrek vandaag naar deux alpes en denk dat we hogerop wel mooie sneeuw gaan vinden.wat me wel is opgevallen is dat in de weersvoorspellingen het vrij hard waait. is sit alleen in deux alpes zo.of overal in de franse alpen

Ik ga skiën van de 4 februari tot 11 februari met school en dan nog van 5 tot 12 maart

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie