Alpenweerpraat: minder regen

Roel op 07 januari 2011· 16 reacties

null

De korte termijn is iets verbeterd ten opzichte van gisteren. Dit weekend valt waarschijnlijk minder regen. Gisteren was daar nog weinig van te merken, het was een vochtige dag met tot in Belle Plagne (2050m) regen. In Anzere (Wallis) sneeuwde het gisteren nog wel vanaf 1500m, vanaf 01.00 uur ging ook daar de sneeuw over in regen. Inmiddels breekt het zonnetje voorzichtig door, met dank aan Kristof Vosters.

Ondanks de zachte lucht ziet het er dus wat positiever uit. Vandaag kan er nog wat lichte regen vallen in Frankrijk en Zwitserland maar er zijn ook droge perioden. Morgen gebeurt dat vooral aan de zuidkant. Door een iets lagere temperatuur valt daar vanaf 1400m sneeuw. Oostenrijk houdt föhnachtig weer met maar weinig neerslag en af en toe zon. Hier liggen de temperaturen het hoogst, zo tussen 10 en 16 graden in de dalen.

Bezem door atmosfeer
De atmosfeer wordt de komende week flink doorgesmeerd. De westcirculatie die lange tijd afwezig is geweest is namelijk terug. Dat is bijzonder want we hebben maanden lang met een meridionaal stromingspatroon (van noord naar zuid) gezeten. Dat maakte mede de koudegolf in de Benelux mogelijk maar zorgde er ook voor dat de Alpen weinig echte dumps gezien hebben.

Of dat nu wel gebeurt hangt af van een hogedrukgebied dat zich ophoudt boven het Middellandse Zeegebied. Zondag bereikt een storing de Alpen met daarachter koudere lucht. In de loop van de dag begint het vanuit het westen te regenen, vanaf 1000m overgaand in sneeuw.

Zondag op maandag ligt een frontensysteem in de buurt van de Alpen met daarachter koudere lucht. Een uitloper van hogedruk ligt boven Spanje.
Zondag op maandag ligt een frontensysteem in de buurt van de Alpen met daarachter koudere lucht. Een uitloper van hogedruk ligt boven Spanje.

Het is de vraag hoe ver de storing naar het oosten kan oprukken. Hopelijk dringt het Spaanse hoog niet te snel op waardoor de activiteit uit de storing wordt gehaald. Dan valt het in Oostenrijk en Italië tegen met de sneeuw. Op dit moment verschillen de modellen hierover duidelijk van mening.

Op grens van zon en neerslag
De dagen daarna houden we een westcirculatie maar blijft het hogedrukgebied boven de Middellandse Zee bepalend. Zou dit hoog 200km zuidelijker liggen dan wisten we zeker dat er een dump zou vallen. Nu wordt het een grensgeval en lijkt de meeste neerslag noord van de Alpen langs te trekken. Tot woensdag is het daarbij koud genoeg voor sneeuw in de dalen.

Kaart voor woensdag (ECMWF): Een krachtige westelijke stroming iets ten noorden van de Alpen.
Kaart voor woensdag (ECMWF): Een krachtige westelijke stroming iets ten noorden van de Alpen.

Zachter
Vanaf woensdag stroomt een nieuwe golf zachte lucht binnen. Dan mogen we juist van geluk spreken dat er een hogedrukgebied in de buurt ligt, want als het zaakje na woensdag 200km zuidelijker komt te liggen zitten we weer midden in de regen. Zo is een hogedrukgebied de ene keer je vijand, de andere keer een vriend.

Vanaf donderdag keert de zachte lucht terug vanuit het zuidwesten.
Vanaf donderdag keert de zachte lucht terug vanuit het zuidwesten.

Ook foto’s of meldingen? Mail ze door naar roel@wintersporters.nl.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dag Roel,

Is er al iets zinnigs te zeggen over de (nog) langere termijn? Volgens verschillende Oostenrijkse weersites zou er vanaf volgend weekend meer kou aan moeten komen.

VB: http://at.wetter.tv/de/5753_saalbach_hinterglemm_gemeinde/tr…

Bedankt.

21 januari naar Brixen. Nog 2 weken te gaan, maar hoop op winterse omstandigheden. Regen zitten we niet op te wachten.

tweede helft volgende week naar Serfaus. Ik begrijp dus wat zachtere lucht. Betekent dat wel zonneschijn???

Het weer is hier intussen iets te goed, 75 procent van anzere is gesloten. Pistes liggen vol pap, heel veel korrels en brokken. Temperatuur 4 graden op 2000m…

Hallo Roel,

Vanaf 15 jabuari zitten wij ook een week in Serfaus. Op http://www.meteoprog.at geeft men zeer koud weer aan voor die week. Weten jullie al meer ?

Na woensdag kom je qua zon niks tekort, helaas wel zacht.
Ik bekeek net de temperaturen van 14.00 uur: grote verschillen door föhn. Op de meeste plaatsen 7-12°C, Liechtenstein heeft 17,9°C.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoi Roel.

In fiss ligt slechts 25 cm in het dal.
We vertrekken volgende week vrijdag.
Is het nog wel aan te raden om te gaan of kunnen we beter omboeken?

Hey Roel, Mooie naam trouwens :p
Ik ga volgende week zaterdag richting zugspitzarena, verschillende weer site’s geven de hele week flinke dooi daar. Is daar wel al iets over te zeggen?

Groeten Roel

Ik ga vanavond op vakantie naar Superdevoluy!!!
Maar overal zwarte plekke op de piste!!! BAGGER

Check ook de Video van Kristof uit Anzere (van gisteren): http://sneeuwverslag.nl

Beste allen, het zijn weliswaar geen glorieuze vooruitzichten maar zie hoe het gisteren op sommige plaatsen toch is meegevallen met de regen.
Neem geen overhaaste beslissingen. Als de natuur niet meewerkt kunnen sneeuwkanonnen 's nachts ook nog bijspringen, die luxe hebben we tegenwoordig.

Misschien een troost: Ikzelf zit vanaf de 16e ook in Oostenrijk, ook mij is er dus alles aan gelegen lekker te kunnen skiën, maar ik zal niet thuisblijven.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Het is ook in Les Quatre Vallées in Zwitserland heel erg meegevallen. Vandaag zelfs een paar hele mooie diepe poederafdalingen gepakt, morgen de film hiervan op wintersporters.nl. Bij mij thuis in de Zuid Franse Alpen was het weer duidelijk minder maar lijkt de schade mee te vallen…

Click. Click. Peace

Hey Roel,

Goeie, duidelijke weerberichten geef je altijd, ik hoop alleen dat ze voor geen meter kloppen want er moet voor volgende week een meter sneeuw vallen in Oostenrijk… ;)

vanaf de 14e of 15e zitten we daar dus hoop dat alles nog goed bijtrekt, als ik warm weer wil ga ik in de zomer wel naar Spanje…

Waar zit je de 16e Roel?

Roel, bedankt voor je Alpenweerpraatjes, ik ken ze nog van het prikbord. Ik ga vrijdag de 14e voor 4 dgn boarden, ik had solden in mn hoofd, redelijk dichtbij, hoogte genoeg etc. Ik ben ook echter op zoek naar redelijk weer, dus waar moet ik zijn voor de goede sneeuw en redelijk weer? Met redelijk weer heb ik het over iniedergeval kunnen boarden met voldoende zicht…en niet zo heel veel koudte…dus geen -21 met snoeiende wind en sneeuwstorm…Wat een vragen he?!

Vandaag zitten we in Crans Montana. Condities zijn boven 2000 meter TOP. Voorspelling was regen en wolken maar zitten nu op terras boven te lunchen. Nog geen wolk gezien vandaag. Laatste dagje wel jammer genoeg :-(

Nina, de 14e ligt net buiten de betrouwbare termijn maar de centrale en zuidelijke Alpen lijken voorlopig het meest stabiel. Sölden is dan een prima keuze. Voor echte kou hoef je niet bang te zijn, die komt er voorlopig niet.

@Wateengek, ik ga eerst een paar dagen naar Dienten am Hochkönig. Daarna trek ik verder, waarheen weet ik nog niet.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie