Alpenweerpraat: een paar spannende dagen

Roel op 09 januari 2011· 15 reacties

null

Een ontypisch beeld de laatste dagen maar het was wel degelijk te vinden: verse sneeuw. Rogier maakte deze foto in Les 4 Vallées (CH) en zo waren er meer plekken waar het meeviel.

Verschuiving
De oorzaak was in dit geval simpel. Ik haalde eerder het effect aan als een storing 200km verschuift ten opzichte van modelberekeningen. Dat was dit weekend het geval, het echt regenachtige weer trok noord van de Alpen langs. Waar regen was voorspeld zag je dus voorjaarsachtige condities. Vooral Zwitserland is door het oog van de naald gekropen, in Zuid-Duitsland en ook deels in Frankrijk heeft het gegoten.

Vrijdag al brak op steeds meer plaatsen de zon door en ook gisteren liet de zon zich goed zien. Aan de zuidkant bleef het bewolkt en viel er wat lichte sneeuw vanaf 1500m. Hieronder een winters webcambeeld vanuit het Engadin vlakbij St. Moritz waar gisteren 5-15cm sneeuw viel.

null

Het contrasten waren overigens groot. Het overgrote deel was zacht met aan de noordkant vrijdag en zaterdag 12-17 graden.

Afkoeling
Vandaag treedt er langzaam een verkilling in. Vanuit het westen bereikt een storing de Franse Alpen die maandag in activiteit afnemend doortrekt naar het oostelijk Alpengebied. Erachter stroomt duidelijk frissere lucht binnen. De meeste sneeuw verwacht ik in de Franse en Italiaanse Alpen, zo’n 10 tot lokaal 40cm vanaf 1000m. In Oostenrijk valt waarschijnlijk minder dan 10cm.

Tot en met woensdag houden we wisselvallig weer. De Alpen liggen dan op het grensgebied van hogedruk in het zuiden en lagedruk boven de Noordzee waarbij vooral het noordelijk en westelijk Alpengebied gevoelig blijft voor storingen. In de Noordfranse Alpen tot aan Oostenrijk van tijd tot tijd neerslag die dinsdag nog in de vorm van sneeuw valt, woensdag overdag dreigend over te gaan in regen door een actief front dat de begrenzing vormt van belangrijk zachtere lucht. Dit wordt een erg spannende dag want voor de dooi kan er mogelijk nog een aardige deken sneeuw vallen.

Van dinsdag op woensdag sneeuw overgaand in regen.
Van dinsdag op woensdag sneeuw overgaand in regen.

Anti-winters
Vanaf donderdag zitten we weer helemaal in de zachte lucht en beleven we een paar lenteachtige dagen. De zon gaat geleidelijk weer schijnen maar de temperaturen stijgen ook de hoogte in. Donderdag en vrijdag dreigen boterzacht te verlopen met temperaturen op 1500m van 5-10 graden boven nul.

ECMWF laat de wisselvalligheid in het weekend weer toenemen, met tussen de warme episoden ook dagen met wat lagere temperaturen en sneeuwval. GFS gaat vol het voorjaar in met aanhoudend zacht en zonnig weer. Ondanks het koude voorseizoen lijken we dan de kant op te gaan van 2006/2007 toen de winter in geen velden of wegen te bekennen was. Het grote voordeel ten opzichte van toen is dat veel skigebieden juist dankzij dat slechte seizoen flink zijn gaan investeren in kunstsneeuw. Daar moeten we de komende week de vruchten van plukken.

Noorwegen
Nu de westcirculatie op volle toeren draait profiteert Noorwegen weer van forse sneeuwval. Vorige winter en afgelopen december verliepen in Noorwegen uiterst droog. Nu is dat wel anders waarbij sommige daken bezwijken onder de sneeuwlast.

null
Bron: yr.no en ut.no (met dank aan lezer Bertl Verschaeve)

Ook foto’s of meldingen? Mail ze naar roel@wintersporters.nl.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik ga dinsdagavond voor een paar dagen naar Brandnertal (Voralberg). Spannend of de sneeuw het houdt!!
Ik laat me niet door de hoge temperaturen tegenhouden. We pakken gewoon de eerste lift en als het 's middags slushpuppie skien wordt dan maar iets eerder aan een Erdinger Weissbier.

Is er al iets te zeggen over de langere termijn voorspeelingen (begin februari tot en met maart/ carnaval)? Wat zijn de verwachtingen? Is de winter alweer voorbij?

Zit vanaf zaterdag in La Plagne Bellecote. Ga er vanuit dat ik me geen zorgen hoef te maken op deze hoogte?

@Tim: weersvoorspellingen vanaf 3 dagen zijn al moeilijk te maken, laat staat dat men nu al kan zien wat er tot maart gaat gebeuren…

@Roel: Als ik op Superdevoluy kijk blijft er veel regen staan bij de weersvoorspellingen. Een paar dagen terug dacht je dat dit door een bepaald model kwam en dat het nog wel aangepast zou worden, maar er blijft consequent een druppeltje met veel milimeters regen staan…:-(

Geldt die verkilling met sneeuw vanaf 1000 meter ook voor Devoluy of is dat dal te warm hiervoor?
Maak me al behoorlijk zorgen voor onze vakantie volgende week!

Net terug uit Devoluy en daar valt eigenlijk niet meer te skiën, ontzettend veel regen gevallen de laatste dagen

@Anne, ik zie t/m morgen toch ruim 20cm staan voor Superdevoluy. Alleen voor het dorp wordt regen berekend, al denk ik dat daar vannacht/morgen ook wel wat centimeters vallen. Of het veel baat is een tweede.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel, ja, op de berg valt wel steeds, maar ik bedoelde ook juist het dorp. Op de webcams ziet het er namelijk allemaal erg bruin uit… :-(

@Robin: Hoe was het hoger op de berg dan? Daar ligt toch wel genoeg sneeuw en daar regende het toch niet??

@roel, zo te zien (glazenbolthermijn) wordt het tot achterin januari er niet echt beter op… toch?
ik zit vanaf 22 jan in mayrhofen, wat erg dicht tegen de hoofdkam aan ligt. is het verstandig om het hogerop op te zoeken? (bijv. tuxer gletscher?)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Beste Roel,

ik lees een aantal keer per week je bericht en ben altijd erg benieuwd. Ik ga rond eind februari skieen in het salzburgerland, oostenrijk. Heb je al enig idee wat we op iets langere termijn kunnen verwachten in die regio, en in de alpenlanden over het algemeen?

Verder dan een week vooruit kijken heeft zelden zin, je kunt er hoogstens een voorzichtige trend in ontdekken. Verder ga ik ook niet, te grote kans op de spreekwoordelijke ‘dooie mus’.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik zit ook elke dag naar de berichten te kijken.
Of ik daar vroljker van wordt, tja. Aan de andere kant, gaan doen we sowieso. Dus laten we vooral denk aan de leuke dingen van de vakantie.
Vroeger (en dan praat ik over 10-20 jaar geleden) gingen we gewoon en zagen we wel wat er lag!!

Ik vertrek vrijdag naar les grand massief.
Ze verwachten daar zoon 40 cm sneeuw de komende week.
Mijn poederweek komt in orde zo te zien. ;-)
Juist die sneeuwgrens dat over 4 dagen op 3000 meter komt te staan staat me niet zo aan. Maar perfect kan nooit zeker? ;)

Yesss, Superdevoluy is weer wit!! Gelukkig heeft het vannacht gesneeuwd; niet superveel gevallen maar de ergste bruine plekken zijn gelukkig weer wit!!!

Chamonix weer flink wat gevallen, niet koud maar beter dan afgelopen weekend

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie