Alpenweerpraat: het sneeuwt weer

Roel op 10 januari 2011· 22 reacties

null

Sprekender kon ik deze weerpraat niet aftrappen dan met zo’n webcam. Na mindere berichten ben ik nu blij dikke sneeuw te kunnen melden uit o.a. Courchevel (webcam gisteravond). Nu ligt deze plaats natuurlijk hoog, maar ook elders in Frankrijk en Zwitserland is het vanaf 1000m op veel plaatsen wit geworden. Het westen van Oostenrijk doet vanochtend ook weer mee, 5cm sneeuw meldt Martin van den Berg vanuit St. Anton.

Hoeveel sneeuw blijft er over?
Vandaag verplaatst de sneeuw zich naar de rest van Oostenrijk en Noord-Italië maar neemt daarbij in activiteit af. Morgen trekt alweer een nieuwe oceaanstoring over die eerst in Frankrijk en later ook in Zwitserland en Oostenrijk sneeuw brengt vanaf 1000m. Iedere centimeter is welkom want vanaf woensdag komt er een nieuwe aanval van zachte lucht. Dat gaat gepaard met een actief warmtefront dat woensdag later op de dag voor flink wat sneeuw gaat zorgen aan de noordkant. Eerst tot in de dalen maar de sneeuwgrens stijgt snel naar 1500-1800m.

Op het warmtefront woensdag flink wat neerslag, daarachter belangrijk zachtere lucht.
Op het warmtefront woensdag flink wat neerslag, daarachter belangrijk zachtere lucht.

Het is dus spannend wat er netto overblijft. Zeker als we zien dat het front donderdag blijft slepen aan de noordkant en dan voor nog meer regen gaat zorgen. Wil je echt veilig zitten, dan moet je deze week op 2000m gaan zitten. Daar heb je gewoon goeie condities en zeker naar het zuiden toe veel zon.

Donderdag blijft een neerslagzone plakken langs de noordkant, in de zachte lucht geeft dat regen in de dalen.
Donderdag blijft een neerslagzone plakken langs de noordkant, in de zachte lucht geeft dat regen in de dalen.

Opnieuw zachter
Vanaf donderdag klaart het in Frankrijk en Italië op, vrijdag gebeurt dat ook elders. Onder een uitloper van hogedruk boven de Middellandse Zee stijgen de temperaturen op 2000m naar zo’n 5 graden boven nul.

In het weekend nemen de drukverschillen tussen depressies boven de Noordzee en hogedruk in het zuiden iets toe waardoor de westenwind aantrekt. Het blijft aan de zachte kant maar de temperatuur daalt een paar graden.

In het weekend aanhoudende aanvoer van vrij zachte lucht uit west tot zuidwest
In het weekend aanhoudende aanvoer van vrij zachte lucht uit west tot zuidwest

ECMWF opteert begin volgende week nog steeds voor toenemende wisselvalligheid terwijl GFS de Alpen in lauwwarme lucht houdt en veel zon. Het verschil tussen beide modellen op lange termijn blijft dus, ik ben zeer benieuwd hoe het gaat eindigen. Mijn ervaring is dat hogedruk in het zuiden in combinatie met een Azorenhoog zeer standvastig kan zijn maar we laten ons graag verrassen.

Ideale wisselwerking
De kracht van dit medium werd de laatste week prachtig zichtbaar. Ik moest met behoorlijk pessimistische weersverwachtingen komen. Meteen nuanceerde collega Rogier deze berichten met prachtige opnamen die hij met ons deelde vanuit Les 4 Vallées. Daarop kwamen weer reacties van onze lezers die het toch echt slecht hebben getroffen. Niet leuk, maar zo komen we op Wintersporters.nl met zijn allen tot informatie die ertoe doet! Verwachten is namelijk één ding, ervaringen ter plaatse maken het af. Zeker voor diegenen die binnenkort gaan.

Bedankt daarvoor! Blijf je updates naar ons doorsturen: roel@wintersporters.nl.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Roel bedankt voor het weerbericht. Die sneeuw kan 3V goed gebruiken:) vertrek zaterdag 15/1.

life is a beach, or a pile of snow

Dank je wel voor je wederom prima update! En bij je laatste alinea sluit ik me helemaal aan: wintersporters.nl is voor mij hèt platform waar ik me informeer over het weer en de omstandigheden! En dat mede dankzij jouw prima weerupdates; je hebt het wel heel vaak bij het rechte eind!

Inderdaad prima update, al begin ik mij wel een beetje zorgen te maken.

Ik ga over twee weken naar Oostenrijk (Mayrhofen), vanwaar ik van meerdere personen heb gehoord dat wat verse sneeuw zeer welkom is. Hopelijk wordt het niet te warm de komende weken en pikt ook Oostenrijk wat cm’s sneeuw mee…

O ja, Roel, als je wilt kan ik volgende week elke ochtend en middag een live-update van de sneeuw vanuit Superdevoluy twitteren: twitter.com/annetreur

hoi Ruud, wanneer ben je daar in Mayrhofen?
ikke vanaf 22 januari

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Goed idee Anne. Ook handig voor volgelingen op twitter (zie waardebon-actie).

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dank je voor je up-dates Roel.

Aankomende woensdag 4 dagen naar Oostenrijk met een paar vrienden.Was eerst van plan naar Montafon te gaan (lekker dichtbij,nu toch maar naar Obertauern.

@Roel: Tja, helaas volgde ik wintersporters al, maar ja, heb toch nog een keertje op het knopje geduwd want die waardebonnen lijken me leuk!

Anne, goed idee! Vanaf zaterdag de condities in La Plagne via Twitter volgen? @Michaelverhagen

Aan de techneuten op wintersporters.nl: kan er niet een feature gemaakt worden, waarmee alle tweets met #wintersporters erin ofzo online komen te staan op de homepagina? Handig voor de thuisblijvers om rechtstreekse info vanuit de sneeuw te krijgen!

Hallo, zaterdag 15 januarie vertrekken we naar skiwelt (scheffau). Volgens wat ik allemaal hoor ziet het er niet zo best uit. Kan jij mij wat info geven aan wat we ons allemaal mogen verwachten? Ziet het er zo slecht uit?

't duurd nog even voordat wij gaan 19 feb. naar St. Anton maar deze week toch ruim een meter sneeuw verwacht rond 1800 meter als ik het zo goed heb. zeer veel neerslag dus.

Wij gaan 22 januari naar Ellmau, dit ligt sowieso al niet zo hoog dus ik begin me wel een beetje zorgen te maken over de hoge temp. en hoe de sneeuwcondities dan zullen zijn?? Wordt het nog wat kouder eind volgende week?? en kunnen we nog wat verse sneeuw verwachten?

Nou ik heb zojuist de webcams gecheck in les deux alpes en daar heeft het gelukkig iig gesneeuwd!
Zie dat de temperaturen ook wat naar beneden zijn bijgesteld dus niet meer die 10 graden overdag!

Nu maar hopen dat het vanaf de 15e een week mooi boarden is daar.

@Roel, wederom bedankt voor de update

heb de webcams even gecheckt voor superdevoluy en la joue du loup, vorig jaar ook geweest is zeer goed bevallen, nu met sick setup die kant op (lees flow infinite reverse camber + Flow nxt-at bindingen) iedereen veel plezier gr rik

Gisterenavond inderdaad ook sneeuw in Les Menuires.
Vanmorgen opgestaan met +/-10 cm vers…in de ochtend nog bewolkt, maar nu helemaal opgeklaard! Het lijkt wel Maart.
Boven 2000m is de sneeuw nog goed, lager=zacht=dooi!

Sneeuw van gisterenavond heeft de pistes goed geaan in Val Thorens. Vandaag fantastische omstandigheden zon en lekkere pistes. Maar er mag zeker nog wel wat verse sneeuw bij vallen!

Hoi Roel,
ik ga in de voorjaarsvakantie in de Pyreneeën op wintersport.
Gaat het daar eigenlijk ook nog sneeuwen?
Of is dat helemaal niet de voorspelen…

Gisteren in volle sneeuw en bewolking de Sella Ronda (Clockwise) gedaan. Sneeuw was prima en zelfs met het slechte zicht en bakken sneeuw goed te doem. Vandaag is alles prachtig wit en bedekt met een mooi nieuw vers laagje. Hopelijk vandaag (overdag) iets minder sneeuw.

@Sandor
Leuk, daar ga ik volgende week (v.a. 22-01) heen.
Hoe zijn de condities in het algemeen? Daladalingen?

Komende zaterdag ga ik naar Les Deux Alpes. Zag er triest uit dit weekend, met al die regen, maar zondag is er wat sneeuw gevallen, en vandaag ook als het goed is. Hoop dat de warmte niet teveel weg zal smelten. Ik meld volgende week hoe het daar is!!

Yuri

de 22 januari ik vertrek naar au shoppernau oostenrijk verwachten jullie sneeuw ?Momentel is maar 25 cm in de dal en 70 boven!!!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie