Alpenweerpraat: lente maar kou komt eraan

Roel op 15 januari 2011· 24 reacties

null

Het was vandaag iets koeler dan gisteren door de passage van een zwak koufront. In de loop van de ochtend klaarde het weer helemaal op zoals hier bij de Reschensee op de grens van Oostenrijk en Italië.

Ook sneeuw
Een leuke verrassing. Het koufrontje dat passeerde had nog net genoeg activiteit om in de vroege ochtenduren wat lichte sneeuw te geven aan de noordkant. De sneeuwgrens lag rond 1200m en bij de zonneschijn van vanmiddag waren er prima condities hogerop zoals hier in de Arlberg.

Foto: Martin vd Berg
Foto: Martin vd Berg

Extreem zacht
Op dit moment stroomt een nieuwe golf zachte lucht vanuit het zuidwesten de Franse Alpen binnen. In combinatie met een blauwe hemel geeft dat morgen voluit lente. De temperaturen liggen op 2000m rond 8 graden. De nulgradengrens gaat zelfs naar 3400m! Extreme waarden voor hartje winter en dat in het hele Alpengebied.

Ook maandag is nog zo’n boterzachte zonnige dag. Natuurlijk zijn de condities nu al niet optimaal maar we mogen van geluk spreken dat het pas half januari is. Over een maand is de zon veel sterker en was er van de sneeuw die er ligt weinig overgebleven!

Geleidelijke afkoeling
Waar de laatste weken lagedruk regeerde begint de komende dagen de luchtdruk eindelijk te stijgen. Onder regie van een diepe depressie die maandag bij New Foundland ligt wordt boven de Britse Eilanden een hogedrukgebied in stelling gebracht. Dat maakt een einde aan de toever van subtropische lucht waar de Alpen al veel te lang mee te maken hebben.

null

Dinsdag is het al wat minder zacht omdat de zuidwestelijke aanvoer simpelweg stopt. Woensdag bereikt aan de oostflank van het Britse hoog de eerste serieuze kou de Alpen, en die afkoeling zet daarna door. Met het binnendringen van de kou gaat ook de eerste sneeuw vallen. Vooral de noordkant maakt daarop aanspraak.

Vanaf donderdag ook sneeuw aan zuidkant
Donderdag zijn de kansen echter gekeerd. Doordat de kou tot over de Middellandse Zee uitstroomt ontstaan daar grote temperatuursverschillen tussen het zeewater en de bovenlucht. Het gevolg is de ontwikkeling van een Genualaag. Dat vergroot de kansen op sneeuw juist aan de zuidkant.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Het is nog niet helemaal zeker hoe goed deze depressie, op de animatie zichtbaar met de letter T boven het noorden van Italië, zich ontwikkelt maar ik ga op dit moment uit van het volgende scenario. Sneeuw die eerst van woensdag op donderdag de noordkant aandoet. Orde van grootte: 10-30cm. Op donderdag door een ontwikkelend Genualaag juist aan de zuidkant sneeuw. Daar mogelijk grotere hoeveelheden als de depressievorming genoeg uit de verf komt.

Lange termijn
Kijken we nog wat verder dan lijkt de zeer zachte lucht geen kans meer te krijgen. De zuidwestcirculatie is voorlopig in ieder geval van de baan. In het weekend komt er een uitloper van het Britse hoog over de Alpen te liggen waardoor de sneeuwval afneemt. Door een treuzelend laag boven de Middellandse Zee kan de zuidkant nog het langst last houden van veel bewolking en sneeuw. Verder komt de zon ook af en toe tevoorschijn.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

laten we hopen/bidden/juichen/roepen/totemdansen om 30 cm aan de noordkant!

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Volledig mee eens Ferdinand!! er kan niet genoeg vallen. ik ga vrijdag dus als er woensdag en donderdag een pak kan vallen en niet gelijk wegsmelt ben ik al redelijk tevreden. Keep the faith!

wij gaan pas in maart!! Maar wel met een groep vrienden op ons advies naar Ellmau… Ik heb vertrouwen!

Haarscherpe analyse!

Wij gaan vrijdag naar Brixen im Thale , hoop dat het deze week daar ook gaat sneeuwen. Een beetje verse sneeuw kan geen kwaad.

Ga vrijdag met collega’s naar Serfaus. Sneeuw en kou komen dus precies op tijd.

Thanks Roel.

Over 2 weken richting Ellmau! Laat de sneeuw maar komen!

Roel, wat een scherpe analyse.
Kunnen veel weermannen en- vrouwen nog een puntje aan zuigen.

Bedankt voor de altijd goede en duidelijke informatie.

Vannacht terug van 4 dgn Obertauern, woensdag mooie dag, donderdag nacht en ochtend halve meter sneeuw middags regen tot op zeker 2200m hoogte.
Vrijdag mooi weer en zaterdag ochtend toch wel hevige sneeuwval maar om 12 uur was het alweer opgeklaard.

Gisteravond teruggekomen van 4 dagen Brandnertal. Eerste van de reeks van lange weekendjes. Over 2 weken weer.
Sneeuwcondities waren wat mager, zeker met een hele dag regen!
Gelukkig vrijdag weer een hele mooie zonnige dag en zaterdagochtend zelfs een vers laagje poeder (5 cm) op de strak geprepareerde pistes.
Ze kunnen wel wat verse sneeuw gebruiken. Volgens de locals komt er overigens eind januari een forse dump (hoop of local-knowlegde??)
We wachten het maar af. 3 februari gaan we het weer eens proberen. Hoop dat je berichten uitkomen voor volgende week.

De laatste run van GFS 06 utc laat het weer winteren in de Alpen. Vooral de noordkant krijgt woensdag en donderdag 10-20 cm verse sneeuw, mogelijk nog iets meer. Daarna opklarend en vorstig, meest tot in de dalen. Dinsdag opnieuw sneeuwkansen in de orde van 5-10 cm door stau. Het hogedrukgebied boven Engeland zit in veel modellen en blijkt hardnekkig. Voor de Alpen is dit gunstig want dan blijft de aanvoer van kou gegarandeerd. Ziet er goed uit dus mensen!

Zo. Ben weer terug uit Mayrhofen. Goede week gehad, maar wel echt alle weerscondities langs zien komen. De week begon warm en zonnig, vroeg opstaan en aan het eind van de dag vrijwel overal slush rijden. Daarna hebben we mist gehad op de Hintertuxer gletscher. Was echt stevig, kon misschien 10-20 meter vooruit kijken maar meer niet. Tricky, maar toch nog goed volgehouden. Later op de dag werd het gelukkig ietsjes beter.

Daarna volgde de voorspelde regen helaas ook nog. In Mayrhofen was het gewoon nat, in het dal ligt nauwelijk sneeuw meer. In de skigebieden heeft het ook geregend, alleen de hele hoge pistes kregen wat sneeuw mee. Best gevaarlijk, want ook op de pistes waren dus alle omstandigheden aanwezig: ijslagen, dikke poeder, dunne poeder, slush, zacht geprepareerd en kneiterhard geprepareerd. Goed opletten dus.

Die regen viel op Hintertux wel als neuschnee, dus een dagje daar naartoe gegaan. Vervolgens m’n duim gekneusd na een ietwat te enthousiaste offpiste route. Niks erstigs gelukkig, trekt alweer langzaam bij. Laatste dag in Mayrhofen was nog volop slush rijden in volle zon. Bizar warm gewoon, temperaturen van 10 graden in het skigebied!

Al met al een goed weekje gehad, maar voor mensen die er nu zitten of komende week naartoe gaan hoop ik wel dat er een stevig pak nieuwe sneeuw gaat vallen, dat hebben ze echt heel hard nodig.

Wij gaan zaterdag naar Ellmau, zo te zien op de cams kunnen we daar zeker wel wat nieuwe sneeuw gebruiken, dus laat de sneeuw maar komen! Ga zeker de webcams/weerbericht in de gaten houden!

Ben nu in Les Menuires. Heerlijk lenteweer. De pistes zijn echt nog prima. Geen papsneeuw in de middag. Een laagje verse sneeuw is natuurlijk mooi meegenomen en wellicht pakken we hier na woensdag nog wat van mee. Ook in Valtho geweest. Pistes ook daar prima met een lekker zonnetje.

ciao!

life is a beach, or a pile of snow

ik hoop met jullie allen mee zaterdag gaan we naar gargellen
montafon weerbericht geeft hoop

Je weerbericht was handig voor mijn weekplaaning te maken, we zaten van 08/01 tot afgelopen zaterdag in Flachau/Wagrain , enz… veel te warm en donderdag regen en boven 1800m sneeuw. De zaterdagmorgend toen we vertrokken gietende regen. Dank voor de interessante site

zier er goed uit de noordkant kan wel wat vers gebruiken!

Seriously snow addicted family!

Vertrek vrijdag nagar Chätel voor een weekje. Het ziet er goed uit ! :))

Ik ben zojuist aangekomen in Dienten am Hochkönig. In het dorp ligt nog een dik pak, morgen de zuidhellingen eens bekijken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@ Roel dat is 1200 meter in het dorp toch? Hmm Seefeld ligt 200 meter lager maar daar is in het dorp weinig meer te vinden. Maar dienten is natuurlijk achter de eerste kam is het daar dan door de ligging koeler gebleven?

Seriously snow addicted family!

tjonge jonge Ramonski, Ellmau dan zoek je het wel op 650 meter

Laatste run ECMWF komt ook met veel sneeuw woensdag en donderdag. Lijkt toch allemaal goed te komen!

Laat maart komen die sneeuw, we vertrekken vrijdag naar Veysonnaz (les4V)

LoL @ Trjerk, kun je idd beter st anton am arlberg doen ;)

Seriously snow addicted family!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie