Live vanuit Winterberg

Ruud op 15 januari 2011· 14 reacties

null

Totaal overmoedig geworden door de “totale winter” die ons in december in zijn greep kreeg, hebben we een weekendje Sauerland geboekt. Dit weekend wa het zover, was dat wel een
goede beslissing ?

Het leek zo mooi
Het was zo diep winters en er was al zoveel sneeuw gevallen dat we het dachten te kunnen gokken; een weekend Winterberg boeken. Eigenlijk wel wetend dat je beter vlak van te voren kunt bekijken of de condities goed zijn en dan last-minute iets boeken… Toen het na de lange vorstperiode dan ook ging dooien en regenen – wat zeg ik regenen, zeg maar stortregenen, hozen, plenzen met temperaturen die nou niet echt bij begin januari horen, hielden we al ons hart vast. Afgelopen donderdag was er voor Sauerland zelfs een “Wetterwarnung” voor aardverschuivingen en overstromingsgevaar van gezwollen bergbeken !

Gekozen voor luxe
Gelukkig hadden we dit keer gekozen voor een luxe vakantiepark, hoewel dat eigenlijk niet zo ons ding is. Omdat we geboekt hadden was niet gaan geen optie, dus namen ons voor er dan desondanks maar een leuk gezinsweekend van te maken. Maar dat je zou kunnen skiën hier, dat konden we niet geloven toen we hier naar toe reden; het plensde de hele weg bij een graad of 8 en we verklaarden ons zelf voor gek met onze ski’s, snowboard en schoenen.

null

Sneeuw
Vlak vóór Winterberg lag er ineens sneeuw, het was nat en vaal, maar, het was er. Omdat het al heel laat was zagen we verder weinig van de condities en iedereen had sowieso meer zin in onze sauna en zonnebank (ik zei het al; we gingen dit keer voor luxe) om zich te bekommeren om de staat van de pistes. Maar toen we vanmorgen de gordijnen open deden, bleken we toch echt vanuit het huisje recht op besneeuwde pistes te kijken. Een tweede blik leerde ook dat de sneeuw echt voornamelijk op de pistes lag; daarbuiten is het behoorlijk groen.

Knap staaltje werk
Het was vandaag ook geen wintersportweer; grijs en zacht (hoewel; vanmiddag kwam er een straaltje zon), maar we hebben kunnen skiën. De kwaliteit van de sneeuw viel niet tegen; het is niet erg papperig en de pistes zijn onder de omstandigheden goed geprepareerd. We hebben een heerlijke skidag gehad met het gezin. Wat ons betreft hulde voor de professionals van het skigebied. Het is te merken dat er flink is geïnvesteerd en dat er hard wordt gewerkt om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Het is voor een gebied met wisselende sneeuwzekerheid ook de enige manier om te overleven. Helaas staan de sneeuwkanonnen nu stil; ze kunnen hier sneeuw maken bij temperaturen onder nul; en die zijn -zelfs 's nachts hier ver te zoeken.

Is dit wel Duitsland ?
Als je hier bent vraag je je wel af, of we eigenlijk wel in Duitsland zijn; ik heb nauwelijks Duits gehoord, veel aankondigingen en borden zijn tweetalig en bij de liften wordt men in het Nederlands verzocht met z’n vieren aan te schuiven! Gelukkig is het bier wel Duits.

Druk
Wat ook opvalt is dat het hier op de pistes toch altijd weer vrij druk is in het weekeinde, vanmiddag moesten we toch wel in de rij bij de liften.

Is dit wel verantwoord ?
Bovendien zie je hier veel mensen die weinig ervaring hebben. Het is af en toe gewoon gevaarlijk! Ik zat vandaag in de lift met een paar landgenoten die nog nooit geskied hadden, maar het nu een weekeinde kwamen proberen. Nou prima natuurlijk, één keer moet de eerste keer zijn. Maar ga dan niet een rode piste op. Hier en daar ligt men links en rechts in alle standen op de pisten; allemaal te onervaren op te moeilijke pistes.

Lekker chillen
Na het skiën duikt het hele gezin weer onder de zonnebank en in de sauna, om daarna te genieten van het haardvuur. Tjonge; dat is luxer dan thuis. Er was nog even sprake van avondskiën; dat kun je hier ruimschoots doen. Maar er is toch besloten de avond anders door te brengen. Ik heb tenslotte niet voor niks gezelschapsspellen en DVD’s meegenomen. Morgen wacht een nieuwe skidag

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Leuk bericht Ruud! :D

Als Sauerlander kom ik nu niet meer in Winterberg. Het is me nu te slecht weer daarvoor. Als de condities weer beter worden sta ik vanuit m’n woonplaats in 50 minuutjes in Winterberg. Uiteraard een hele dankbare luxe die ik sinds afgelopen jaar heb. Ik woon hier namelijk voor m’n studie en later. Geweldig!!! Ik heb geen zin meer om later weerin Nederland te gaan wonen en werken.

Winterberg is verder inderdaad half Nederlands. Dat is gelukkig in de andere skigebieden aldaar anders. Als ik er kom in m’n eentje dan zoek ik ook altijd contact met Duitsers en spreek ik gewoon Duits tegen Nederlanders. In de lift wil ik tegen een aardige Nederlander uiteraard gezellig Nederlands spreken! ;)

Het niveau van de gemiddelde skiër en/of snowboarder is absoluut bedroevend (en soms gevaarlijk). Nederlanders en Ruhrpotters moesten eens weten dat ze vierkant worden uitgelachen door de locals.

Ik hoop voor je dat je morgen weer lekker kan skiën, want Winterberg heeft de beste voorzieningen in het Sauerland!

Overigens lachen Zwitsers ons ook helemaal uit met koppelbare stoeltjesliften op heuveltjes als in Winterberg. Tsja… Ik ben toch wel blij met die moderne kabelbanen! :)

@Ruud: Had je overigens ook nog last van het feit dat de stoeltjesliften steeds weer even uit moesten worden gezet voor ‘onhandige skiërs’? Mij mij stond de nieuwe Brembergkopf 6er Sessel vaak stil en dat vond ik toch wel erg jammer! Voor sommigen schijnt het instappen en uitstappen bij een koppelbare stoeltjeslift al lastig genoeg te zijn! :P

Hoi Ruud,

Misschien had je toch juist vamavond moeten gaan skiën. Ik kijk net op de webcambeelden van vanavond en zag at het om helf negen erg rustig was op de Poppenberg.

Hallo Ruud, probeer morgen eens te gaan skiën in Neu- of Altastenberg. Ook leuke pistes en veel rustiger/minder stuntelaars. Willingen is ook leuk, heeft een eitjeslift die een stuk handiger is met snowboards dan de sleepliften in neu-en altalstenberg.

Hoopgevend stukje Ruud!

Wij hebben het zefde park geboekt, en gaan morgen voor een midweekje.
Ik was eerst van plan om dan maar mn board thuis te laten, maar nu ik je stukje lees krijg ik toch weer een beetje hoop.
Wat denk jij, mee nemen met kans op toch een paar runs? of thuis laten en in de jaccuzi
blijven hangen?

Thanks

Als je 's avonds ga skiën dan is het inderdaad lekker rustig op de pistes. De massa loopt dan op straat of in de kroeg te brallen. Ze zijn dan vol van bier en t…

Na het eten nog lekker een paar uur bij kunstlicht op de piste kan je weekend goed maken… zeker als je overdag het grootste deel van de tijd voor de lift heb staan wachten.

Half februari gaan we naar Schmallenberg. Als fervente skiër durf ik het niet hardop te zeggen. Maar mijn man wil niet zo ver (geen skiër). Dus het idee is dat ik eerst samen met mijn zoontje lekker relaxed een paar heuveltjes pak en dan in de middag met zijn 3-en leuke dingen ga doen. Expres niet in het drukke Winterberg. Het aantal kleine gebiedjes viel me reuze mee overigens. Nu maar hopen dat de koude volgende week echt doorzet… Anders wordt het zwemmen heel de week.

Jammer dat ook in het Sauerland flink heeft gedooid. Altijd leuk voor een weekendje of een dagje. Je moet wel een beetje geluk hebben met het weer maar er is zat te doen als de condities tegen vallen.
Dat er relatief veel on ervaren skiërs rond glijden is het gevolg van dichtbij en geen tot weinig geld uit willen geven voor skiles. Als je flink investeerd in een wintersport in de Alpen dan wil je niet een week kloten op de ski’s maar lekker een eindje kunnen skiën. Als je een weekendje dichtbij gaat dan kun je een fantastische tijd hebben met een paar ski’s zonder dat je kan skiën. Winterberg heeft dan ook meer de allure van een pretpark dan een skigebied. En dat komt toch een beetje door de kleinschaligheid en de enorm wisselende condities. Anderzijds zien wij hier op het forum skiën en boarden als een serieuze bezigheid. Er zijn veel mensen die dat heel anders zien en daardoor geen tot weinig geld aan uit willen geven.
Hoe dan ook als je het een beetje kan plannen en kan lachen om al die mensen die niet kunnen skiën dan is Winterberg een leuke bestemming voor een weekendje weg.

Greetz…

Wij zitten er volgend weekend, maar momenteel word ik niet echt vrolijk van die webcambeelden :s sneeuw wordt er ook niet meer verwacht (enkel koude) als ik de voorspellingen moet geloven, klopt?

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

He Kristof
Als winterberg-wetter.de gelijk heet dan gaat het woensdag en donderdag weer dag en nacht vriezen en valt er sneeuw.

Het is de kunst van het technisch besneeuwen die de pistes zo goed houdt, ondanks de absurd hoge temperatuur en de 70mm(!) warme regen die er over gespoeld is. Vanaf donderdag lijkt het er op dat de kanonnen weer kunnen draaien en het zal je verbazen hoe ongelooflijk hoog de sneeuwkwaliteit dan is.

Door handmatige controle van de sneeuwkristallen (ik heb zelf ook regelmatig de hele nacht bij zo’n kanon gestaan en elke paar minuten gekeken of “het perfecte kristal” op mijn mouw viel) krijg een een prachtig sneeuwdek, dat goede grip heeft en beslist niet ijzig is (wat je vaak bij de automatische kanonnen ziet). De natuur kan het bijna niet beter maken!

Op http://wetterstationen.meteomedia.de/messnetz/forecast/10427… kan je de meest acurate verwachting vinden:
Dinsdag natte sneeuw, ca. 8mm, vanaf dinsdagavond droge sneeuw en ook woensdag sneeuwval, ca. 10 cm volgens de huidige verwachting. Het sprookje kan dus weer beginnen en met een beetje mazzel kan de Herrloh-oefenweide donderdag ook weer open, zodat het hele gebied weer draait… afwachten. Bovenstaande link is voor Winterbergliefhebbers eentje om te onthouden.

Kijk ook eens hier: http://www.plandespistes.nl/Duitsland/Sauerland/
Hier heb je alle skigebieden in het Sauerland in één oogopslag.

Als die sneeuwkanonnen aan gaan, sluiten ze dan niet nog meer pistes in de week? Dit voor het aankomende weekend?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie