Alpenweerpraat: woensdag en donderdag moet het gebeuren

Roel op 17 januari 2011· 25 reacties

null

Een aparte foto om mee te beginnen, deze maakte ik gistermiddag bij Irschenberg op weg naar de Hochkönig Region. Het volledige Alpenvoorland ten zuiden van München is groen ínclusief de voorste Alpentoppen die hier tot zo’n 1800m gaan. Het was een bijna zomerse aanblik die behoorlijk misleidend bleek. Toen ik de Alpen via de lokale wegen binnenreed en zeker hier in Dienten was het gewoon wit in de dalen.

Laatste zachte en puur zonnige dag
Niettemin is het bijzonder zacht. Van Linda en Ad Heijmans kreeg ik een mailtje over de warmte gisteren in het Montafon. Zij schrijven: “Op 2100m was het vanmiddag om 13.00 uur 10 graden in de schaduw, in de zon was het compleet zomer. Mensen zaten in t-shirt of minder te genieten (windstil)”. Vandaag gaat ik het zelf meemaken want er volgt nog zo’n dag voor het hele Alpengebied.

Voorlopig wel voor het laatst want morgen blijft het frisser en ook neemt de bewolking vanuit het noordwesten toe. In de middag kan er in Zwitserland al wat sneeuw vallen bij een dalende sneeuwgrens.

Woensdag aan noordkant sneeuw

null

Door een aanzwellend hogedrukgebied boven de Britse Eilanden komt woensdag een koude noordwestenwind op gang die de zachte lucht uit de Alpen verdrijft. Vooral aan de noordkant overheerst de bewolking en valt er af en toe sneeuw, het meeste in Oostenrijk. De sneeuwgrens daalt daarbij tot in de dalen. Door de nabijheid van het hogedrukgebied blijft het in Frankrijk en het westen van Zwitserland nog droog en schijnt de zon af en toe. In de Italiaanse Alpen komt aanvankelijk een Nordföhn te staan maar later kunnen ook daar de eerste vlokken omlaag komen.

Flink kouder
Donderdag zit het hele Alpengebied in de kou. Het Britse hoog kantelt iets waardoor de stroming naar noordoost draait. Daarmee stroomt koude lucht uit Oost-Europa binnen en ontstaat er lagedruk boven Italië.

De noordoostelijke wind zorgt in Oostenrijk nog voor lichte stuwing en ook voor nog wat sneeuw al wordt de lucht wel steeds droger. Aan de zuidkant zitten we met de uitwerking van de Italiaanse depressie. Waarschijnlijk komt die wat zuidelijker te liggen waardoor de invloed op de Alpen minder is. Niettemin kan er donderdag wat sneeuw vallen aan de zuidkant, met name in de Dolomieten.

Temperaturen donderdagmiddag op 1500m zijn eindelijk winters.
Temperaturen donderdagmiddag op 1500m zijn eindelijk winters.

De beste zonkansen zijn voor het westelijk Alpengebied. Zo merken de noordelijke Franse Alpen maar weinig van de weersverslechtering, met uitzondering van de kou natuurlijk die je hier ook echt gaat voelen. En dat is ook nodig want de kunstsneeuwproductie loopt behoorlijk achter door de hoge temperaturen. De zuidelijke Franse Alpen kunnen nog last hebben van de Italiaanse depressie met meer bewolking en wat sneeuw.

Weekend opnieuw zonnige perioden
In het weekend drukt het Britse hoog de Italiaanse depressie nog wat verder naar het zuiden en gooit tegelijkertijd een uitloper over Midden-Europa.

null

De zon keert daarmee terug in de grote delen van de Alpen. Misschien dat de zuidkant nog wat bewolking houdt maar sneeuw van betekenis kan er alleen nog in het uiterste zuiden van de Franse Alpen vallen.

Brits hoog houdt stug vol
Na het weekend blijft het Britse hogedrukgebied bepalend. De uitloper over Midden-Europa blijft in eerste instantie in stand waardoor het vrij zonnige koude weer aanhoudt. Prima wintersportweer dus mét lage temperaturen. Of lagedruk boven Scandinavië daarna een doorbraak weet te forceren met sneeuwrijke noordwestenwinden moeten we afwachten. Voorlopig zien we een status quo waarvan de afloop onzeker is.

Stuur je weerfoto’s of -meldingen naar roel@wintersporters.nl

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Aiiiii, ik hoop dat er eind deze week nog wat sneeuw valt in de Savoie. En anders maar volgende week ('s nachts sneeuw, overdag zon a.u.b. hehe). Wel beter dat het kouder wordt!

Lijkt er dus op dat het na het weekend een topweek gaat worden… Komt dat even goed uit, vertrek zaterdag naar Kaprun!

Wetter.at laat het vanaf woensdag 7 dagen achtereen sneeuwen. Ik weet niet waar ze die info vandaan halen?
Lijkt me niet juist. De vooruitzichten zien er goed uit.
Eerst sneeuw, daarna opklarend en vorstig. Prima!

Bedankt voor de update Roel!
Zaterdag vertrekken we naar Fugen. Gelukkig is de kou dan terug. Verse sneeuw (zoals wetter.at inderdaad 7 dagen voorspelt) zou fijn zijn maar ook op kunstsneeuw moet het lukken.

Komende vrijdag naar Gerlos en ziet er wel goed uit. Bakken met sneeuw hoeft nou ook niet. Een mooi verse laag en dan mooi vorst periode met zonnetje doet me goed.
@Jos Fugen is ook leuk vooral Hoch fugen mooi gebied.

Roel mooi verslag hoop dat dit zo zal uitpakken.

Mogen er ook wat meer sneeuwverwachtingsberichten over Frankrijk?? Fijn voor de mensen die er deze week heen gaan

ziet er inderdaad uit dat het volgende week een fantastische week gaat worden… laat ik nou net zaterdag naar Mayrhofen gaan…:)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Prettig om te weten aanstaande zaterdag naar Zell am See!

Hoop toch dat er sneeuw valt voor het weekend want ik zie het gras er alweer doorkomen in Lermoos/ Zugspitsetal. net zoals 3 jaar geleden was het net zomervakantie. jammer want daar komen we niet voor tcch ??

Ja wat meer verwachtingen voor Frankrijk zou mooi zijn. Al is het in Val thorens altijd wel goed!

In Frankrijk blijft het droog staat er (noorden), wat wil je nog meer weten. Maar ik hoop stiekem wel op sneeuw. Ze zullen het nodig hebben.

Alleen de kou al is fantastisch nieuws, zeker aan de noordkant is vers gewenst ik zag hier en daar al bruin/groen op de webcams. Niet zo groen als de 1e foto gelukkig!

Seriously snow addicted family!

aii. het weekend naar Fiebrbrunn, kom maar op met die sneeuw…!

Hoe zijn de verwachtingen eigenlijk voor Andorra en met name 't skigebied Granvalira?
We hebben nog 3 weken, maar toch…
Is hier iets (zinnigs) over te zeggen?

ben benieuwd …28 jan naar chatel…hoop dat het daar ook goed komt,weet iemand al iets laat het even weten…gr.

Andorra is een schitterend ski gebied. Wij gaan er over een jaar of 2 weer heen. Kinderen hebben we nu mee en het is toch even 15 uren rijden. De sneeuw condities zijn er altijd goed. Ligt hoog en wij hebben er altijd goed kunnen skien. Het is vaak wel zo dat er in februari meer sneeuw valt. Wij zaten altijd in paradi blanq of zoiets. De weg over en klik/klik en skien maar. Het weer in andorra is altijd super.

Een vraagje:
Ik ga naar saalbach, maar bij de weersvoorspelling staat de hele week al dat het de komende 2 dagen op de berg 10 graden wordt en in het dal 4 graden. Kan iemand dit verklaren?? ben zeer benieuwd!
of is het gewoon een fout op de site?
Bart

Hoi Roel, vanaf vrijdag tot gisteren middag in Obergurgl geweest. We kwamen aan met regen op 1900 meter maar de volgende ochtend perfecte piste boven met alle dagen zon en en oplopende temperatuur. Voor een ieder die nog moet is het een aanrader. Lekker rustig en prima condities!

@jeanne, hoewel dit weerbericht op de eerste plaats over de Alpen gaat wil ik wel even antwoord geven. Andorra houdt het voorlopig droog en behoorlijk zonnig. Wel wordt het hier ook kouder.

@Bart, dit is geen fout maar werkelijkheid. Ik heb vandaag in Dienten zelf ervaren dat het op de berg veel warmer is dan in het dal. De oorzaak is een inversie die er al een paar dagen hangt. Dat verklaart ook de mist die in sommige dalen hangt.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wij zitten sinds gisteren in Wolkenstein, Val Gardena. Ondanks de zeer hoge temperaturen slagen ze er hier toch in om de pistes redelijk goed te prepareren. Vanaf 13h ongeveer is het beste er wel vanaf. Morgen zou het iets kouder (minder warm) moeten worden maar nog wel volop zon.

hoi Roel, we wachten hier in Ehrwald met smart op verse sneeuw. De pistes zijn s ochtens ijzig en in de middag pap

wij gaan a.s. zaterdag naar Les Menuires en hopen dat er genoeg sneeuw is. Compliment voor deze site. kijk bijna elke dag. Overigens rekenen ze Les Trois Vallees tot de zuidelijke alpen?

@bert, nee Les 3 Vallées ligt echt in de westelijke alpen. Daar blijft het voorlopig nog droog.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

beter van de kou. nu hopen dat er tot feb. de 18de veel sneeuw gaat vallen en de kou ook blijft.

Laat de groene weilanden in Oberstdorf maar snel wit worden helaas moeten wij nog een maandje wachten voor onze ski week.Het kan er al vast liggen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie