Peiling: Beste lift?

Rogier op 17 januari 2011· 46 reacties

null

In deze peiling de vraag naar jullie meest favoriete lift type. Welke type lift vinden jullie het meest aangenaam?

Sleeplift
Zelf houd ik van sleepliftjes. Goede sleepliften zijn redelijk snel, je blijft zelf actief bezig dus koelt niet af en je blijft dicht bij de grond en houd gevoel met de sneeuw. Maar ik geloof dat ik van de weinigen ben die ‘gek’ is op sleepliftjes.

null

Stoeltjesliften
Snel, safe een simpel… Dat zijn stoeltjesliften. je kunt je ski’s aan houden, ze gaan hartstikke snel en er kan niets fout gaan. Het enige is, dat het wat koud kan zijn. Maar daar hebben ze (helaas lang niet altijd) van die mooie kappen voor. Soms zelfs verwarmde stoeltjes…

Cabine liften
Cabine liften heb je in soorten en maten. Kleine eitjes, tot de grote bakken waar heel veel wintersporters ‘ingepropt’ kunnen. Deze liften zijn snel, en kunnen letterlijk overal geïnstalleerd worden (denk aan de ‘onmogelijke’ Aiguille du Midi in Chamonix).

Van welke type lift houden jullie het meest? Wat vinden jullie het handigst? Hebben jullie goede of slechte eravringen in bepaalde liften? Ik ben benieuwd…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik ben eigenlijk altijd voor stoeltjesliften. De reden waarom ik niet zo van sleepliftjes hou is dat ze voor mijn gevoel vaak horizontaal stukken gaan en zorg er dan maar is voor dat 't ‘ankertje’ goed blijft zitten. De sleeplift die ik op zich wel relaxed vind zijn die ‘pannenkoekjes’ waar je alleen aanhangt, ook niet afhankelijk van je mede lifter.

Favo lift is toch wel de stoeltjeslift. Liefst met kap voor de koudere dage maar ZONDER die smerige stoelverwarming. Heb echt intense haat aan een broeierig achterwerk wat je in zo’n ding toch al gauw krijgt.

Ik ga toch voor de stoeltjeslift, wat je zegt; snel en comfortabel ondanks de kou af en toe…

Cabines zijn ook wel mooi, maar vaak met veel te veel er in gepropt en je kan meestal niet zitten…

Met afstand de nieuwere stoeltjesliften. Verwarming niet nodig, wel een kap tegen sneeuw.
In mijn beginjaren regelmatig gestoeid met ankertjes, op een gegeven moment wilde zelfs mijn vriendin niet meer samen met mij in zo’n ding!

Ik vind voor alles wel wat te zeggen. Sleepliften blijven leuk, omdat je zo lekker bij de sneeuw blijft, en je staat met je neus in de wind. Alleen is de snelheid wat minder goed. In stoeltjes- en gondelliften kun je lekker zitten, en de moderne gaan lekker snel en zijn comfortabel. Ik heb wel bezwaar tegen liften met stoelverwarming. Dat gaat in tegen mijn gevoel van sporten in de sneeuw.
Grote cabines leggen supersnel veel hoogtemeters af, maar zijn niet comfortabel. Voor funiculaires geldt ongeveer hetzelfde. En bergtreinen zijn meestal traag, maar wel charmant.

Stoeltjes liften zijn oke zolang ze maar niet TE hoog boven de grond hangen…
en sleepliften vind ik niet erg als ik aan het skien ben, maar als ik ga snowboarden dan heb ik ze liever niet.
maar dan heb ik liever die anker sleepliftes als het toch moet, en dan alleen er in… en alvast aan de goeie kant gaan staan:)

Cabinelift natuurlijk! Snel, droog en brengt je het hoogst!

Een goeie snelle koppelbare 6-lift met kap !! :)

Toch de stoeltjeslift! Lekker makkelijk en snel!
Als snowboarder vind ik sleepliften sowieso al een drama en cabineliften zijn irritant omdat je je board of ski’s uit en aan moet doen. Met ski’s maakt het me niet zoveel uit alleen bij een cabine heb je dan dus dat je je ski’s uit moet doen…
Het enige irritante aan de stoeltjeslift vind ik, met een snowboard, dat als de lift erg lang is je voet pijn gaat doen aangezien die de hele tijd gedraaid zit… En ja, het kan erg koud zijn natuurlijk! Maar daar kleed je je ook op toch ;)

Voor mij toch wel de stoeltjesliften. Gewoon het relaxt je kan ff zitten ff kletsen met degenen die naast je zitten en van het uitzicht genieten maar dan…dan komt mijn grootste ergenis van de wintersport(op geen sneeuw na dan;))mensen die gaan wachten pal onder uitrijd stuk van de lift en zo de boel blokkeren voor degenen die uit lift komen.
Ik had 1 keer afgelopen week dat er 3 mensen 4 meter uit de lift stonden te kletsen wij kwamen met zijn 4 uit de lift. Degenen die links zat netjes naar links erom heen mijn vrouw die met 1 been los alleen nog naar links kan gaan ook links er om heen dus ik dacht is mooi gaan wij 2en er uiteraard rechts omheen maar de skieer rechts naast mij wou ook naar links en ik zat er tussen… maar als nog vind stoeltjesliften heerlijk. We zatten dit jaar in een heel rustig gebied en alsnog overkwam ons dit meerdere malen dat er mensen daar gewoon stonden te kletsen. Het lijkt wel of mensen daar niet meer over kunnen nadenken dat er ook andere mensen de lift uit kunnen komen.

stoeltjes liften:niet verwarmd bij het boarden ,wel verwarmd bij het skieen

Sleepliftjes. Zeker met m’n snowboard. En cabine-liften. Maar stoeltjesliften zijn een drama met snowboard. Voor mij althans…

Zelf vind ik het altijd snel benauwd worden in een cabine. En nee, geen hoogtevrees. Maar omdat iedereen zo actief is geweest, beslaat de cabine binnen 10 seconden.
Ik ben erg voor de sleeplift. Dit is voor een snowboarder nog de leukste lift. En het contact wat je hebt met de sneeuw blijft geweldig.
Wat ik vaak vind bij de stoeltjes lift is dat er voor boarders weinig ruimte is om je board neer te zetten. Je wilt te skiër niet hinderen. Maar het wordt al snel gevoelig wanneer je het board niet goed neer kan zetten. Je knie verdraaid en je krijgt er last van.

Kortom: SLEEPLIFT!

Als snowboarder vind ik sleepliften een drama en ook stoeltjesliften vind ik toch wel lastig om met 1 voet los soms een behoorlijk hoge sprong naar beneden te maken. En inderdaad die theekransjes bij het uistappen van de lift echt super irritant en gevaarlijk…

Het liefst de tweepersoonsstoeltjes liften. Goede ruimte(benen), geen verwarming en geen bescherm kappen, rustige pistes onder de liften, (vrijwel)geen overlast bij het uitstappen.

Stoeltjeslift!!!
Snel en Safe boven aangekomen er glijen board vast en weer naar beneden jagen!!

Cabine-lift.

En dan bij voorkeur 1 die je in 1x naar de top brengt, zodat je zo min mogelijk in een lift hoeft te zitten.

Sleeplift bij mooi weer ben je lekker in de buitenlucht. Anders de stoeltjes lift, maar zonder kap dat is zo benauwd.

Een lekkere snelle stoeltjeslift! Verwarmde billen, lekker! Kap hoeft niet hoor, dat vind ik zo benauwd. Beetje frisse sneeuw op mijn (warme!) gezicht vind ik wel lekker.

Bij vaak sleepliften doen merk ik dat ik toch verlang naar éven de druk van mijn voeten af te halen, dit gebeurt ook niet bij cabines waarbij gestaan moet worden. Éven lekker relaxen en het gewicht van je voeten af in de stoeltjeslift dus !

Niederberger en PHB kabelbanen blijven m’n favoriet! :D

Niederberger vanwege de heerlijke open houten kistjes, die lekker snel gaan. Sneller dan de modernste stoeltjeslift!!

PHB vanwege de prachtige oude techniek. Alles tikt en rammelt aan die kabelbaan. Stationsomloop gaat met de hand en de deurtjes worden ook altijd met de hand gesloten.

Voor wintersport vind ik snelle koppelbare stoeltjesliften van Garaventa/Doppelmayr het beste zónder kap! Met kap willen andere mensen dat ding veel te snel naar beneden hebben en dat verpest m’n uitzicht. Stoelverwarming heb ik niet nodig, maar als het er is vind ik het prima.

Overigens zijn Leitner liften (merk uit Zuid-Tirol) ook lekker, maar op Poma heb ik het niet zo, alhoewel tegenwoordig Leitner de aandelen heeft van Poma en ze samen liften buiten Europa produceren.

Stoeltjeslift met kap. Eventueel op hele koude dagen ook stoelverwarming, maar dan moet het wel echt koud zijn, anders krijg je 't veel te warm.

Het hangt natuurlijk alles samen met de piste, de andere wintersporters en wat voor weer het is. In de krokus kun je meestal meer runs maken door sleepliften te pakken, in plaats van de overvolle cabine of stoeltjes liften. Voor mij zijn de sleepliften ideaal, je spieren blijven warm en je hoeft niet lang te wachten, mits het natuurlijk niet te hard sneeuwt. Sleepliften zijn vooral top als een sleeplift je brengt waar andere liften niet komen, zo blijft de piste rustig ideaal!

sleeplift, lekker snel en geen gehannes met skies stokken en eventuele rugzakken

ook ik vind de sleeplift het prettigst. maar voor langere afstanden heeft de stoeltjeslift mijn voorkeur.
in de Dolomieten zijn ze al jaren aan het prutsen met een superlange maar ook superkoude lift. (Masarei 1,89km, Alta Badia) Eerst sleep-pannenkoek, dan sleep-anker, dan stoeltje 2 persoons, nu stoeltje 6 persoons supernieuw maar geen kap erover. BBBbbbbbbbbbrrrrrr.

Als snowboarder heb ik een trauma overgehouden aan sleepliften want mijn eerste jaar als snowboarder was in een gebied met alleen maar ankersleepliften, wat een hel! Die pannenkoeksleepliften gaan dan nog wel maar ik vermijd ze toch liever. Doe mij maar stoeltjeslift zodat ik m’n snowboard aan kan houden. Ik zorg wel vaak dat ik aan de buitenkant zit want ik heb al vaker mee gemaakt dat mensen zich aan je vastgrijpen als je de lift uit stapt en daardoor zelf bijna op je snufferd gaat met zo’n lift die achter je aankomt. Dus aan de buitenkant heb ik een fijne escape. Die oudere stoeltjesliften die keihard in je knieholtes beuken, vind ik trouwens ook niks. Moet je nog oppassen dat je niet voorover valt.

Beetje van vanalles maar gondels hebben de meeste voordelen; zijn niet gemaakt voor kleine kinderen dus zit altijd fijn, je kunt makkelijk op je telefoon / pistekaart kijken etc. Je kan ook makkelijker een off piste mogelijkheid spotten omdat je veel meer overzicht hebt doordat de gondels meestal hoger hangen. Meestal volgen ook ruigere en langere afdalingen bij gondels, want deze worden vaak ingezet bij steilere en lange hellingen.
Alleen in een stoeltjeslift geniet je wel meer van het uitzicht.
Weet iemand overigens hoe de stroom van de stoelverwarming in de stoeltjesliften komen? Er zijn namelijk geen extra kabels buiten de dikke staalkabel. Loopt daar stroom door? Of wellicht accu’s? Rare vraag, maar heb ik er al vaak over nagedacht.

In Flaine(Grand Massif) hebben ze een kek liftje. Je moet achter een soort bakje aanrennen en dan sluit het bakje. De lift overbrugt een klein stukje. Boven aangekomen moet je achteruit uitstappen

Die Poma skiliften vind ik idd ook 4x niks.
In het gebied waar wij zitten hebben ze allemaal Doppelmayr, echt perfect, ook de oudere liften zijn oke.
Maar toen ik afgelopen jaar in Canada op vakantie was zaten we in een Poma lift… nog nooit zolang stilgehangen, zeker een kwartier, het waaide niet hard maar toch gingen we goed heen en weer. We hingen nog eens hoog ook.
Dus sindsdien heb ik het niet zo op die liften haha

Stoeltjeslift zonder twijfel… Op Kronplatz bvb vind ik dat er teveel cabineliften zijn, altijd terug ski’s aan en uit. Ski’s aanhouden en in open lucht naar boven. Aan een stoeltjeslift wel al een slechte ervaring over gehouden, enkele jaren terug eens een stoeltje dat er vlugger was dan gedacht en pardoes tegen mijn helm aan (een geluk dat ik die op had). Desondanks toch zonder twijfel voorkeur voor stoeltjes!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie