Alpenweerpraat: forse temperatuurdaling

Roel op 18 januari 2011· 19 reacties

null

Het is nog één dag relatief zacht en zonnig voordat een koufront het kwik in een duikvlucht omlaag brengt. Vanuit Flaine (F) meldt Hans van der Mast ‘heerlijk maar onwinters weer’. Toch was de aanstaande afkoeling daar gisteren al merkbaar. Ook op de webcam van Les Arcs zien we vanochtend duidelijk meer bewolking. Vanaf morgen zal het op 2000m liefst 15 tot 20 graden kouder zijn dan gisteren en er valt eindelijk weer eens sneeuw, alleen niet overal.

Koufrontpassage
Vandaag is het al iets frisser dan gisteren, op 2000m ligt de temperatuur rond het vriespunt maar de zon doet nog goede zaken. In de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het noordwesten toe op nadering van een koufront.

null

Dat front passeert vannacht en morgenochtend de Alpen met neerslag aan de noordkant. De sneeuwgrens daalt van 1000m snel tot in de dalen.

Sneeuw zeer welkom
Morgen wordt op veel plaatsen een grijze dag, in Oostenrijk en het oosten van Zwitserland sneeuwt het van tijd tot tijd. Zoals vaak met een noordelijke aanstroming vallen Frankrijk en Italië helaas buiten de boot. Daar kan de zon zelfs nog af en toe doorkomen. Wel wordt het ook hier gevoelig kouder, ze zullen staan te popelen om de sneeuwkanonnen 24 uur per dag te laten draaien. Dat gebeurt ook in Oostenrijk waar bovendien 10-30cm natuursneeuw bijvalt. Nog steeds geen gigantische dump maar aanstaande vakantiegangers mogen er gerust blij mee zijn want voor de verandering blijft het voorlopig koud.

Frankrijk meest droog
Donderdag en vrijdag is het wisselend bewolkt. In Oostenrijk en Zwitserland trekken in een noordoostelijke stroming enkele sneeuwbuien mee die worden afgewisseld met zon, terwijl het zuiden mogelijk wat meer aaneengesloten perioden met sneeuw heeft door een lagedrukgebied boven Italië. Het blijft spannend hoeveel sneeuw dit systeem eruit weet te persen.

GFS rekent het Italiaanse laag duidelijk noordelijker en dus sneeuwrijker dan andere modellen.
GFS rekent het Italiaanse laag duidelijk noordelijker en dus sneeuwrijker dan andere modellen.

Wat vrij zeker is is dat de Franse Alpen zo goed als droog blijven met zonnige perioden. Zij zitten met een oostelijke wind áchter de Alpenhoofdkam waar de lucht dus daalt en bewolking langzaam oplost. Mogelijk dat de zuidelijke Franse Alpen wat sneeuw meekrijgen als het Italiaanse laag genoeg opdringt.

Weekend vrij zonnig
In het weekend ligt het Britse hoog met een uitloper over Midden-Europa. De neerslag verdwijnt geleidelijk uit het Alpengebied en de zon komt terug. Bij diep ondernormale temperaturen heersen dan prachtige wintersportcondities wetende dat de pistes dan van een verse natuur- of kunstsneeuwlaag zijn voorzien.

null
Noordelijke stroming
Het heeft er alle schijn van dat vanaf zondag een nieuwe portie arctische lucht over Scandinavië omlaag dendert. De uitloper verzwakt dan waardoor vanuit het noorden nieuwe winterse neerslag de Alpen kan bereiken. Feest voor de noordkant zou je zeggen maar dat is niet zeker. Er is absoluut niet te zeggen waar de meeste sneeuw dan valt want ook het Italiaanse laag krijgt door de kouinval nieuwe energie. Al met al schakelen we vanaf morgen over op een duidelijk meer winterse koers wat perspectief biedt voor februari.

Stuur je weerfoto’s of -meldingen naar roel@wintersporters.nl

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel: bedankt voor je praatje. Wat ik niet begrijp is dat meteo-france al dagen sneeuw voorspeld: http://france.meteofrance.com/france/montagne?MONTAGNE_PORTL…

Gebruiken zij andere modellen? Onbetrouwbare site?

Op donderdag voorspellen ze op de franse site beperkte sneeuwval, voor de rest ook gewoon droog. Dus ik denk niet dat we nog veel kunnen verwachten, helaas. Volgende week naar Tignes.

hoe ziet de sneeuwval de komende 2-3 weken er uit in flaine? ik ga op 4 februari naar daar maar volgens de sites is het er momenteel een hoop papsneeuw… Allemaal leuk dat goed weer maar het gaat wel ten koste van goede poedersneeuw!

5 februari naar tignes dus hoop nog wel op een lekkere laag verse sneeuw!!!

De komende dagen de webcams maar eens bekijken hoe mooi alles weer verandert in een winters sneeuwlandschap in de Alpen en zo hoort het ook. In deze tijd van het jaar moet de sneeuw tot in de dalen liggen. Zaterdag naar Gerlos.
Rond de 20 a 30 cm neuschnee moet lukken!

Dus een sneeuwdans heeft gewerkt! Ik dans nog even verder voor een nieuwe noordelijke stroom na het weekend.

Seriously snow addicted family!

Wij gaan vrijdagmiddag en overnachten halverwege om zaterdag lekker uitgerust einde van de morgen aan te komen !
Heb er echt zin in nu met deze voorspellingen geeft de burger weer moed. Super Roel

In het Alpengebied gaat het weer sneeuwen. Onder invloed van een tot boven de mediterrane regio uitzakkende hoogtetrog koelt de atmosfeer namelijk sterk af (500 hPa: beneden -30º). Ook tijdens en na het weekeinde blijft de atmosferische bovenkamer aanhoudend koud. Kortom de vooruitzichten voor de wintersportgebieden, die beneden 1500 meter hoogte hun imposante sneeuwdek van de Adventswinter ongewoon snel zijn kwijtgeraakt, zijn gunstig te noemen.

Zegt genoeg! Aldus weerman Jan Visser

Laat het lekker zo blijven(als het zo zou uitkomen is meer ook gewenst) aanstaande vrijdag naar Kirchberg dus ik hoop op genoeg pow om doorheen te raggen!

Ik hou van dit soort weerberichten Roel!
Ook omdat ikzelf volgende week maandag in de Zugspitze Arena verblijf met de hoop op goede poeder!

ga zo door Roel!

Ondanks de berichten dat er in frankrijk weinig of geen sneeuw gaat vallen geven zowel snow-forecast.com als meteofrance toch een aantal dagen met sneeuw door voor val thorens. Ik hoop dat ze gelijk hebben want volgende week zitten we daar.

@Bas ik zit nu in 3V en kom net uit Valtho. De pistes liggen er echt prima bij. Tuurlijk een dump zou mooi zijn:) Echter ook zonder nieuwe dump ga een je prima week beleven. Bovendien daalt de temperatuur (merkbaar).

life is a beach, or a pile of snow

Wordt weer blij van deze weersvoorspellingen, laat het deze week maar lekker sneeuwen, zodat we zaterdag misschien toch in een witte Ellmau aankomen??

mooi bericht!
heb echt zin in volgende week! lippenbalsem en zonnesmeer niet vergeten iig, het kan aardig uitdrogend worden :)

wat ik bij die weerkaarten niet bevat is waarom een sterk hogedrukgebied niet met een vetgedrukte H wordt weergegeven, en een lagedrukgebied die ook echt lage druk heeft met een vetgedrukte T (Tief) wordt weergegeven.
Zo kan je het verschil beter zien tussen een lage of hogedrukgebied van betekenis en eentje die er niet zoveel toe doet…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@pascal Thanx! dat is mooie informatie. al ben ik daar voor valtho zelf ook nooit zo bang voor. Het moet wel heel gek lopen wil daar geen sneeuw liggen. TOch is een vers laagje altijd extra mooi natuurlijk! Veel plezier nog daar.

ben net terug van 4 dagen damuels. Bij aankomst vrijdag hing er dikke mist in het dorp. zaterdag skien en dat viel niet tegen. zelfs een beetje nieuwe sneeuw. echter, toen de zon zich aandiende werd het heerlijk warm. Het enige wat ontbrak waren de paashazen om het gevoel te krijgen dat het pasen was. Heb ondanks dat toch 3 heerlijke dagen geskied waarbij de sneeuw vanaf 12u een beetje papperig werd. maar wel heerlijk lunchen en borrelen in de zon :-)

@Ferdinand, een goeie stelling die niet in een paar woorden te beantwoorden is. Je kunt de kracht van een hoge- of lagedrukgebied natuurlijk zien aan de luchtdrukwaarde die op de kaart staat ingetekend. Hogedruk vanaf 1030 hPa is behoorlijk fors, en lagedruk beneden 1000 hPa ook maar dat alleen zegt niet alles.

Je moet ook naar het omliggend gebied kijken waar zo’n H of T ligt. Als de witte lijnen (lijnen van gelijke luchtdruk (isobaren)) dicht bij elkaar liggen zijn de drukverschillen groot en is een lagedrukgebied behoorlijk actief. Een voorbeeld van een actief laag op de onderste kaart is het exemplaar boven Denemarken dat ‘slechts’ een kerndruk van 1010 hPa heeft.

Dan hebben we het nog niet over hoogtestoringen die op de grondkaart nauwelijks waarneembaar zijn. Zie de regenstoring die vorige week donderdag voor zoveel regen zorgde. Die was op bovengenoemde kaart niet zichtbaar. Ik heb dat proberen uit te leggen in het bericht van 11 januari: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/1688/Alpenweerpraa….

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wat kunnen we verwachten in Val D’Isere? We twijfelen of we naar Ischgl moeten gaan of toch naar Val D’Isere. Zijn er mensen net terug uit deze gebieden?

Het sneeuwt in Gerlos!!! Yessssss

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie