Alpenweerpraat: eindelijk weer sneeuw

Roel op 19 januari 2011· 26 reacties

null

Dat zonnig weer mooie kanten heeft hoeven we je niet te vertellen, maar een heldere lucht 's nachts is minstens zo mooi als je deze foto ziet van, jawel, Martin van den Berg. Bovenop de Galzig in St. Anton zag hij een fantastische sterrenhemel. Vandaag ziet het er echter heel anders uit.

Waar valt de meeste sneeuw?
Er is veel bewolking en er valt van tijd tot tijd sneeuw in Oostenrijk en Zwitserland, eerst kan het beneden 1000m nog even regenen maar al snel gaat deze overal over in sneeuw. De vraag is nu waar gaat het meeste vallen? De Arlberg maakt weer een goeie kans maar het kan net zo goed in de Staulagen van Tirol of Salzburgerland zijn. Bijvoorbeeld rond de Hochkönig dat bij Nordstau altijd goed bedeeld wordt en waar ik met eigen ogen zag dat er ondanks de beperkte hoogte veel meer sneeuw lag dan in bijvoorbeeld Zell am See of Kaprun.

Italiaans laag zakt weg
De zuidkant en de Franse Alpen krijgen ook meer bewolking maar daar valt slechts een enkele centimeter. Dat geldt ook voor de donderdag, de Italiaanse depressie waar zo lang onzekerheid over bestond gaat het waarschijnlijk niet redden tegen de krachtige noordelijke hoogtestroming. Dat betekent dat er donderdag vooral aan de noordkant nog wat sneeuwbuien zullen overtrekken.

null

Bovendien wordt het nog wat kouder. De temperatuur op 2000m keldert naar -13 graden, in combinatie met de wind maakt dat het ijzig koud.

Vrij zonnig maar koud weekend
In het weekend verandert er weinig al neemt de neerslag nog wat verder af door een uitloper van hogedruk vanaf de Britse Eilanden. Op steeds meer plaatsen komt de zon erdoor maar het blijft koud. Het grootste voordeel is dat de wind langzaam afneemt en het op de pistes wat draaglijker wordt. Ik heb zelf de afgelopen dagen zonder sjaal of muts geskied en ik moet zeggen dat beviel best goed, maar dat hoef ik de komende dagen niet te proberen.

Wel of geen uitloper?
Voor begin volgende week wordt de cruciale vraag: houdt de hogedrukuitloper het of wordt hij weggevaagd door de koude noordelijke stroming waar ik gisteren over repte. De modellen hebben zichtbaar moeite met deze ontwikkeling want ze springen op en neer.

Onder andere de ECMWF-run van vanochtend is nog niet echt overtuigend.
Onder andere de ECMWF-run van vanochtend is nog niet echt overtuigend.

Nog even geduld dus. De uitkomst is wel essentieel want dat maakt het verschil tussen nieuwe kou en sneeuwval (nog los van waar die valt), en rustig zonnig hogedrukweer.

Wat heeft jullie voorkeur eigenlijk als je in de Alpen bent? Grijs met veel sneeuwval en slecht zicht of zonnig koud weer, wetende hoe goed de skigebieden de sneeuw nu kunnen gebruiken?

Stuur je weerfoto’s of -meldingen naar roel@wintersporters.nl

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Bedankt voor de update, wat mij betreft heel veel sneeuw en dan maar iets slechter zicht!

Ehm, nu veel sneeuw, tot zondag, nieuw laagje in de dolomieten en dan lekker zonnig rustig weer.De sneeuwkanonnen zullen deze dagen wel 24/7 gaan draaien. Ziet er naar uit dat we geluk hebben met het weer., aangezien we vrijdag vertrekken!!

Tot aan het weekend gigantische sneeuwbuien en dan aankomende week mild zonnig rond 0 graden.

Liever sneeuw dan zon imho. Hopelijk valt er volgende week ook verse sneeuw, of beter nog eendikke dump! Volgende week zit ik in oostenrijk. Alhoewel een zonnetje op zijn tijd natuurlijk lekker is, is sneeuw toch de reden dat ik op wintersport ga :P

Het liefst geen mist, regen of wind.
Overdag lichte vorst en zon en 'snachts lekker veel sneeuw en koude, dat wil iedereen wel denk ik :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Nog even ander halve week flink sneeuw en daarna lekker koud in de week van 28 jan!

Graag 's nachts sneeuwval en slecht zicht, en overdag zon!!
gekheid natuurlijk.
Als ik mag kiezen vind ik half om half prima! Zon is heerlijk maar verse poeder en rustig op de berg is ook top!

Goede vraag Roel. Begin van de dag lekker nieuwe/verse poeder en rond de middag lekker een zonnetje… dat dag in dag uit… genieten! Helaas komt het niet veel voor.

Gang is alles! Après ski kan alleen in de bergen :-)

Hallo,
kan je ook wat vertellen over duitsland het gebied oberstaufen Steibis.

Doe mij maar dikke vette sneeuw!

half om half is prima. helft vd week sneeuw andere helft zon. dan wel graag in die volgorde ;)

Seriously snow addicted family!

Heul veul sneeuw iedere dag tussen 18.00 uur en 8.00 uur.
Wat denken jullie daarvan??

Duidelijk veel sneeuw met -10.

perfect skiweer!!

Veel sneeuw en een paar dagen zon. Half om half wat mij betreft.
Bedankt Roel voor je duidelijke weerberichten!

Hej Roel, wat is je verwachting voor Solden, pakt dat gebied nog wat mee van de neerslag aan de noordkant of ligt het daarvoor te veel op de hoofdkam?

Wat mij betreft nog 23 dagen sneeuw en dan 8 dagen stralende zon (met halverwege een nachtelijk buitje)! :-)

Heel egoïstisch: de aankomende 2 weken zoveel mogelijk sneeuwen, en vanaf 5 februari zonnnnn :)

Dank je voor je bericht! Antwoord op je vraag; van mij mag het elke dag dat ik op de piste sta lekker sneeuwen hoor! een beetje minder zicht en lekkere kou neem ik daarin mee, het blijft tenslotte wintersport, als ik alleen zon wilde ging ik wel naar het strand!

Ik ski liever in een heftige sneeuwbui, dan in de zon op een bijna groene helling. Een echte hekel heb ik aan dichte mist (vorig jaar een dag echt van pistepaaltje naar pistepaalje gespeurd), veel wind, erg koud en regen.

??? somige hebben het continu over sneeuwkanonnen maar in meerdere gebieden hebben ze al geen water meer om te spuiten daar staan de speicherteichen al een tijdje leeg.
en dan ???

grijs met sneeuwval,dan heb je toch meestal nog matig

Half om half. sneeuw en zon. Op de webcam te zien ligt Gerlos er weer mooi wit bij. ik heb gehoord dat er in Koningsleiten al 30 cm poeder is gevallen!

even een bericht vanuit Sölden. Vanochtend en later ook vanmiddag viel er hier sneeuw. Niet belachelijk veel, slechts enkele centimeters, maar toch prettig. Zicht was af en toe wel 0…maar tussen de bomen ging het prima. Wel bijzonder dat de nieuwe sneeuw duidelijk een remmende werking op je snelheid had. Sneeuwkanonnen draaien hier lekker door. Dalafdaling is dan ook prima en het dal heeft gelukkig weer een wit jasje.

Vandaag in Rauris (Salzburgerland) de hele dag sneeuw gehad. Maakt het skien wat lastiger maar verse sneeuw was welkom. Er lag nog wel een "bodem" van 80 cm maar dat is door de warmte van de laatste dagen niet perfect meer.
We gaan hier in ieder geval nog een paar dagen genieten.

sneeuw of zon, maakt mij niks uit, zolang ik maar niet omwaai :P

Geef mij maar een pak sneeuw de komende dagen in saas-fee;bovendien vertrek ik op 26 januari terug naar het mooie saas dal;dus heb nog even wat tijd om alles van Roel goed op te volgen;groeten…Didier

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie